Paradontoza

9 din 10 romani sufera de paradontoza, o boala care afecteaza gingiile indiferent de varsta, contrar parerilor raspandite de-a lungul timpului.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Ce este parodontoza. Informatii generale

Parodontoza sau boala parodontala este o inflamatie a gingiilor, afecteaza tesuturile care mentin dintii si, in cele din urma, poate duce la pierderea dintilor.

Care sunt cauzele parodontozei?

Parodontoza este cauzata in special de placa bateriana care se acumuleaza pe suprafata dintilor. Cand aceasta nu este indepartata in mod constant, bacteriile se inmultesc necontrolat, ducand la aparitia tartrului dispus de-a lungul dintilor, sub gingii.

Simptomele parodontozei. Cum se manifesta?

Simptomele bolii parodontale sunt vizibile inca din faze incipiente ale bolii si includ:

  • inrosirea gingiilor;
  • sangerarile usoare in timpul periajului;
  • aparitia retractiilor gingivale;
  • respiratia urat miroasitoare;
  • senzatia de gust neplacut in gura.

Evolutia parodontozei si tipuri de boli parodontale

Boala parodontala are trei stadii de evolutie, etape in functie de care medicul va stabili o anumita schema de tratament.
Cele trei stadii ale parodontozei sunt: gingivita (afectiune reversibila), parodontita superficiala si parodontita profunda/avansata (afectiuni ireversibile).

In prima etapa, cunoscuta ca gingivita, boala poate fi stopata si chiar eliminata complet, efectele acesteia fiind reversibile. Gingivita reprezinta inflamarea gingiei, insotita de dureri si sangerari la periaj. Principala cauza a gingivitei este igiena precara, placa bacteriana si tartrul.
In cazul parodontitei superficiale si parodontitei profunde, care sunt ireversibile, tratamentul este unul complex si ajuta la stoparea evolutiei bolii, insa nu si la vindecarea acesteia. In aceste stadii apare riscul pierderii danturii.

Parodontoza se trateaza? Diagnosticul si tratamentul parodontozei

Parodontoza poate fi tratata, in functie de stadiul in care se incepe tratamentul. Daca pacientii merg la stomatolog inca de la primele sangerari, sansele de vindecare sunt de peste 95%, iar tratamentul nu este costisitor.

Tratamentul, in acest caz, presupune detartraj si periaj profesional, periodic si o buna igiena dentara la domiciliu.

Odata ce boala avanseaza, sansele se reusita a tratamentului scad, iar iar costurile cresc. In cazul in care apar deja pungile, sansele de reusita a tratamentului scad cu 10%, si, pe langa igienizari (detartraj si periaj), sunt necesare si tratamente medicamentoase locale.

In momentul in care apar gustul neplacut si mirosul urat, sansele ca boala sa fie reversibila scad la 60%. Cu toate acestea, boala poate fi tinuta pe loc. Tratamentul este mai complex si presupune chiuretaj subgingival, analize microbiologice si tratament cu antibiotic. Costurile cresc cu pana la 20% fata de un simplu periaj si detartraj.

Cand pacientii ajung la medic in momentul in care dintii deja se misca, boala nu mai poate fi tratata, ci se aplica tratamente doar pentru stagnarea acesteia. Sansele de reusita in acest caz sunt de aproximativ 75%. Tratamentul implica chirurgie regenerativa si observatie permanenta. Din acest punct, tratamentul devine cu adevarat costisitor – cu 75% mai mari decat in faza de periaj-detartraj.

Ultima faza – lipsa dintilor (si a osului) presupune deja chirurgie restaurativa, implanturi si aditii osoase, protetica, iar costurile sunt pe masura.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

1

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

2

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

3

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

4

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Tratamentul cu laser al parodontozei este minim invaziv, mai putin dureros si creeaza mai putin disconfort. In cazul parodontozei, laserul este folosit pentru urmatoarele manopere terapeutice:

  • gingivectomia si gingivoplastia (reconturarea gingiilor);
  • indepartarea placii bacteriene;
  • prevenirea infectiilor in timpul tratamentului de canal;
  • chiuretajul paradontal;
  • sterilizarea (dezinfectia) pungilor paradontale;

Utilizarea laserului in tratarea prodontozei are numeroase avantaje, precum: reducea sangerarii si tumefierea tesuturilor, precizie, vindecare rapida si sanse minime de infectie sau de aparitie a complicatiilor de diseminare bacteriana.

Tratamentul chirugical in cazul parodontozei este esential cand se ajunge in faza in care dintii se misca. In aceasta etapa, tratamentul implica chirurgie regenerativa, chirurgie restaurativa, implanturi, aditii osoase si aplicarea de proteze dentare.
Ozonoterapia sau terapia cu ozon este folosita cu succes in tratamentul gingivitei necrotice. Distruge bacteriile si virusurile din celulele tesutulului afectat, iar celulele sanatoase supravietuiesc si se multiplica mai repede. In plus, procedura nu este dureroasa si nu necesita anestezie.

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
DR. ALINA CRACIUN.- Medic Stomatolog Specialist Chirurgie Dento-Alveolara Practica Parodontologie Laserwebp

Dr. Alina Crăciun

Medic Stomatolog
Specialist Chirurgie Dento-Alveolara
Practica Parodontologie Laser

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Etapele tratamentului pentru parodontoza

Stabilirea diagnosticului

Prima etapa consta in stabilirea diagnosticului, pe baza simptomelor si a gradului de severitate a acestora. Dupa diagnosticare se elimina factorii cauzatori, precum tartrul si placa bacteriana, prin tehnici de detartraj, curatare profesionala si Air Flow. Apoi, medicul stomatolog evalueaza gravitatea situatiei si nivelul in care este afectat parodontiul, dupa care decide daca este nevoie si de alte terapii complementare.

Cure de reconstructie

In cea de-a doua etapa se efectueaza cure de reconstructie a parodontiului si de remodelare estetica a tesuturilor deteriorate. In cazul in care tesutul parodontal este grav afectat si nu mai poate sustine o lucrare protetica sau un implant dentar, se efectueaza o reconstructie osoasa (denumita aditie de os) pentru a sustine lucrarile protetice sau implanturile dentare. In unele cazuri, in aceasta etapa se efectueaza lucrari de remodelare a tesuturilor moi afectate de prezenta pungilor parodontale.

Terapia conservativa

Cea de-a treia, si ultima etapa din tratarea parodontozei, are rol de terapie conservativa, pentru a permite mentinerea rezultatelor in timp. Aceasta presupune o buna igiena dentara la domiciliu si vizite periodice la medic pentru evaluarea afectiunii si pentru efectuarea de tratamente periodice precum detartraj si periaj profesional. In lipsa acestora, boala va recidiva.

Recuperarea de dupa tratamentul parodontozei

Recuperarea dupa tratatarea parodontozei difera in functie de severitatea bolii.

Este indicat ca in perioada de recuperare sa se evite alimentele tari si cele foarte fierbinti sau foarte reci.

Post-operator este necesar ca pacientul sa respecte cu strictete igiena dentara zilnica, in functie de recomandarile medicului stomatolog.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Pe langa igiena dentara precara, care este cea mai comuna cauza de aparitie a parodontozei, exista anumiti factori de risc in aparitia acestei boli, precum:

  • varsta inaintata
  • fumatul
  • stresul (care ingreuneaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, inclusiv la nivel paradontal)
  • anumite tratamente medicamentoase (in special anticonceptionalele, antidepresivele si anumite medicamente  pentru cardiaci);
  • persoane care sufera de boli de inima, diabet, artrita reumatoida sau obezitate

Cum prevenim parodontoza

Parodontoza poate fi prevenita. Aceasta este cauzata de placa bacteriana care se aduna in special intre dinti si gingie. Asadar, o igiena dentara realizata temeinic de doua ori pe zi este esentiala pentru prevenirea parodontozei. De asemenea, indicata este si folosirea atei dentare – pentru a curata spatiile dintre dinti – apei de gura, aceasta ajutand la distrugerea bacteriilor ramase dupa periaj.

Pret tratament paradontoza

  • Oferta: chiuretaj+laser 2000 lei

    pentru parodontoza

  • Consultatie parodontolgie si masuratori parodontale 300 lei
  • Chiuretaj parodontal / dinte de la 180 lei
  • PACHET Chiuretaj + laser 3 sedinte + ozonoterapie + profilaxie OXYJET+3000 3700 lei
  • Biostimulare laser si sterilizare laser de la 400 lei
  • Gingivectomie cu laser / dinte 150 lei

Mituri despre parodontoza

Paradontoza nu se trateaza – parodontoza poate fi tratata daca este depistata in faza incipienta. Apoi, se aplica tratamente pentru stoparea evolutiei bolii.
Daca am parodontoza, o sa-mi pierd toti dintii – Fals! Cu cat diagnosticul este pus mai devreme, iar tratamentul este inceput, cu atat dantura va ramane intacta.
Tinerii nu sufera de afectiuni parodontale – afectiunile parodontale apar la orice varsta, chiar si in cazul tinerilor. Nu este o boala a batranetii, asa cum multe persoane considera.
Sangerarea gingiilor la periaj este cauzata de parodontoza – sangerarea la periaj poate fi cauzata de numeroase alte afectiuni. In acelasi timp, lipsa acesteia nu inseamna ca nu ai parodontoza.
Parodontoza se ia de la o persoana la alta – Fals! Parodontoza nu se transmite de la o persoana la alta.
Parodontoza poate fi tratata cu leacuri naturiste – Nu exista leacuri-minune in cazul parodontozei. Tratamentul se efectueaza in cabinetul stomatologic, urmata de o igiena riguroasa.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top