Ce se intamplă la CrisSmile în perioada COVID19?

Vezi mai multe

Maseaua de minte

TOT ce trebuie sa stii despre maseaua de minte si problemele sale - extractie, recuperare si tratament

Durerea de măsea de minte este una dintre cele mai grave și greu de suportat dureri. Pentru a le evita, pacienții ar face bine să vină la cabinetul stomatologic la intervale regulate. În timpul unui control se pot observa probleme pe care pacientul nu le poate depista singur și este bine să le trateze din timp. Dacă pacientul ajunge din timp la doctor, va evita să aibă acele dureri groaznice care îl pot ține treaz toată noaptea.

Ce este maseaua de minte si care este rolul ei

Măseaua de minte se mai numește molar de minte sau molarul trei și apare ultima pe arcadă. În mod normal un om are 32 de dinți, dar dacă arcadele sunt prea mici, doar 28 ajung să încapă. De aceea, molarii de minte nu au suficient loc să erupă și cauzează mari dureri de masea de minte, pulsații în gingie, dar și carierea molarilor vecini. Datorită faptului că petrec mult timp sub gingie, când ajung să erupă pot fi deja afectați. Fiecare om ar trebui să aibă 4 măsele de minte, câte două pe fiecare arcadă.

La ce varsta iese, in general, molarul de minte

Cand iese maseaua de minte? Molarul de minte erupe de obicei între 17-21 ani. Există și cazuri în care erupe mai devreme sau mai târziu în viață. Dacă se dezvoltă în mod corect, acesta are un rol important în masticație. De menționat este faptul că odată ce apare molarul de minte, arcadele dentare sunt complet dezvoltate.

Simptomele eruptiei molarului de minte

Când vine vorba de masea de minte simptome avem următoarele: durerea masea de minte, pulsații în gingie, carierea molarilor vecini.

Cand e cazul sa mergi la medic - extractia molarului de minte

În cazul în care durerea nu cedează la medicamente și pacientul observă carii la molarii vecini, medicul este cel care poate da verdictul: extragerea sau păstrarea molarului de minte.

Deși majoritatea stomatologilor recomandă extracția măselei de minte, de fapt aceasta este ultima opțiune la care ar trebui să apeleze medicul dentist. Situațiile în care măseaua de minte ar trebui extrasă fără dubii sunt următoarele:
 • Dacă erupția este parțială, adică o parte rămâne în gingie deoarece poate provoca infecții orale.
 • Dacă nu are suficient spațiu pentru a se putea dezvolta în mod corect. Dacă nu are destul spațiu, măseaua de minte o să împingă în ceilalți molari, determinând mișcarea și aplecarea lor. Astfel molarii vor fi deteriorați și apar complicații ale danturii.
 • În cazul montării unui aparat ortodontic, măseaua de minte de obicei este extrasă pentru a da o șansă celorlalți molari să se alinieze corect.

Extractia molarului de minte inclus

Se recomandă procedura de extractie molar de minte inclus în următoarele situații:
 • Gingia care înconjoară măseaua de minte se infectează datorită resturilor alimentare care se acumulează între gingie și molar. După o vreme de la acumularea acestora gingia se va inflama, apoi apare infecția dureroasă care se poate trata cu un medicament antibiotic și apoi se va curăța zona. La final se extrage măseaua.
 • Carierea în sine duce la extracția molarului de minte deoarece măseaua va avea o poziție nefavorabilă pentru aplicarea unui tratament.
 • Afectarea dinților aflați în vecinătate prin transmiterea de carii sau de boli parodontale.
 • Dacă molarul împiedică desfășurarea tratamentului ortodontic, adică montarea aparatului dentar.

Molarul de minte semiinclus si erupt

Molarul de minte inclus care nu are tulburări locale asociate poate să nu producă nici o tulburare. El va fi descoperit doar întâmplător la un examen clinic sau în timpul unui examen radiologic de rutină. În acest caz, abordarea clinică variază: unii medici recomandă pacientului extracția profilactică a măselei de minte pe când alții, recomandă dispensarizarea.

Molarul de minte inclus cu tulburări inflamatorii ușoare sunt considerate pericoronarită congestivă sau supurată. Aici atitudinea este diferită în funcție de poziția pe care o deține molarul:
 • Molarul de minte poziționat vertical are cele mai mari șanse să-și definitiveze erupția și implicit de crestere masea de minte. În acest caz molarul de minte nu va prezenta incluzie osoasă, doar fiind acoperit de un capușon mucos subțire. Aici se va aplica un tratament antiseptic local, tratament antialgic dacă pacientul are dureri și se va aștepta erupția completă sau se va efectua decapușonarea.
 • Molarul anormal poziționat, înclinat oblic sau orizontal nu-și poate finaliza erupția spontană. În caz de masea de minte crescuta spre obraz se va recomanda tratamentul antiinfecțios local și general, tratament antialgic dacă pacientul simte durere dentară. După ce se vor reduce fenomenele inflamatorii, se va practica odontectomia.
 • Molarul inclus care prezintă complicații inflamatorii severe. Dacă pacientul prezintă complicații supurative perimandibulare sau la distanță, este recomandat să se procedeze astfel: se face incizarea colecțiilor și se drenează supurațiile, se aplică tratament local și general antiinfecțios până la dispariția fenomenelor acute, se face extracția molarului după remiterea fenomenelor infecțioase.

In ce consta extractia molarului de minte?

Extracția molarului de minte este dificilă deoarece accesul și vizibilitatea sunt reduse. Molarii de minte sunt ultimii dinți de pe arcada dentară, context care face accesul dificil. De asemenea, curbarea rădăcinilor molarului face extracția mai dificilă sau dacă molarul de minte este inclus în os.

Extracția molarilor de minte este o procedură efectuată sub anestezie pentru ca pacientul să nu simtă durere. După intervenție va primi o rețetă de medicamente pentru a calma locul intervenției și a ține disconfortul departe. Extracția molarilor este cea mai delicată manoperă de extracție a unui dintre. De aceea, este recomandat ca extracția molarului de minte să se efectueze de către un medic chirurg care dispune atât de instrumentele, cât și de expertiza necesară dacă extracția se va dovedi mai complexă decât părea.

În primul rând, extracția măselei se va efectua în cazul în care pacientul nu are nicio infecție în organism și după efectuarea unei radiografii panoramice. Primul pas este strict legat de anestezierea zonei pentru ca pacientul să nu simtă durere. Apoi se extrage molarul cu instrumentele necesare.

Cat costa o extractie masea de minte. Pret

Extracția măselei de minte se face doar sub anestezie. Aceasta costă 30 lei. Extracția molarului de minte costă mai mult cu cât este mai dificil pentru medic să scoată rădăcina din gingie. De exemplu, extracția unui molar de minte erupt este 350 lei, a unui molar de minte semiinclus 400 lei, în timp ce a unui molar de minte inclus este 600 lei.

Cand NU este necesara extractia maselii de minte

Măseaua de minte se păstrează în următoarele cazuri:
 • Dacă a erupt complet
 • Dacă este în stare bună, nu are carii, gingia nu este inflamată
 • Dacă a crescut vertical și nu presează dinții vecini
 • Dacă poate fi curățată ușor

Ce complicatii pot aparea in cazul molarului de minte

Este cunoscut faptul că molarul de minte poate produce o serie de complicații care includ durere, inflamație, carierea molarilor învecinați, dar nu sunt singurele. Posibilele extractie masea de minte complicatii includ apariția chisturilor în cazul în care măseaua nu a străpuns gingia. Este o complicație rară, dar merită menționată. O altă complicație este pericoronarita, o afecțiune în cazul măselei care nu a erupt integral. Atunci când măseaua erupe parțial, între molar și gingie se vor acumula resturi alimentare determinând inflamația gingiei.

Ce faci dupa dupa extractia molarului de minte. Recuperarea si ingrijirea postoperatorie

În primele 24 ore, pacientul va resimți o durere ușoară pe care o poate trata cu analgezice și antiinflamatoare, iar împreună cu un antibiotic vor preveni apariția infecțiilor. Nu se periază dinții în ziua extracției. A doua și a treia zi după extracție se periază dintii fără pastă și foarte ușor.

Apariția unor mici umflături sau sângerări este normală în primele 2-3 zile, dar vor varia de la un pacient la altul. După 24 ore de la intervenție pacientul se va simți mai bine și va putea reveni la rutina zilnică. În acest interval este bine ca pacientul să igienizeze zona cu apă de gură sau ceaiuri dezinfectante de salvie sau mușețel.

Se vor menține compresele pe plaga timp de o oră și nu se va face efort fizic timp de 3 zile după intervenție. Dacă zona se umflă, după 3 zile de la extracție se vor aplica împachetări calde umede constând în prosop de bumbac cu apă călduță în dreptul zonei operate.

Timp de 8 zile de la extracția molarului de minte nu se recomandă aplicarea protezelor mobile, cu excepția cazurilor în care medicul a indicat expres purtarea acestora.

Ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci dupa ce iti scoti maseaua de minte

După extracția măselei de minte este recomandat ca pacientul să consume lichide și alimente moi. Nu este recomandat să se consume alimente dure cum ar fi floricelele, semințele, alunele sau nucile, fierbinți sau extrem de reci. Timp de două zile este recomandat să se evite produsele lactate. Este interzis și fumatul.

Ce ai voie sa bei dupa extractia de masea de minte. Poti consuma alcool?

Nu este permis consumul de băuturi alcoolice sau băuturi calde timp de minim 24 ore de la extracție.

Poti fuma dupa interventia de extractie a molarului de minte?

În primele 24 ore de la intervenția de extragere a măselei de minte nu ai voie să fumezi.

Ce complicatii pot aparea dupa extractie?

Riscul complicațiilor după extracția măselei de minte este mai mic decât 0.5%. O complicație care poate apărea după extracție este infectarea zonei. De aceea, medicii dentiști recomandă dezinfectarea zonei cu ceai de salvie sau mușețel, administrarea de antibiotice profilactic. În caz de durere dupa extractie masea de minte se vor administra analgezice la prescripția medicului.

După o masea de minte scoasa de pe maxilarul inferior există o legătură cu un nerv senzorial care transmite senzații buzei inferioare, bărbiei, gingiei și dinților din acea parte. În cazuri rare, după extracția molarului de minte acel nerv poate fi iritat și buza inferioară și bărbia pot fi amorțite pentru o perioadă de 6-8 săptămâni. O altă complicație este lezarea nervului lingual care transmite senzații limbii.

Alte complicații dupa extractie masea de minte includ includ formarea unei cavități între sinus și locul extracției care se va trata printr-o tamponare specială și sutură sau chiar rădăcini de molar rupte. Medicul chirurg este nevoit să îndepărteze toate rădăcinile pentru a preveni o eventuală infectie masea de minte. O complicație majoră o reprezintă fractura imediată sau întârziată a mandibulei, dar acest lucru are loc foarte rar.

ONORARII
crissm

Programează-te online sau sună-ne la

sau ne poti contacta pe
programeaza vizita

Onorarii

ANESTEZIE

30 lei

INCIZIE SI DRENAJUL ABCESULUI

150 lei

EXTRACTIE DINTE PARODONTOTIC

100 lei

EXTRACTIE MONORADICULARA

150 lei

EXTRACTIE PLURIRADICULARA

220 lei

EXTRACTIE MOLAR DE MINTE ERUPT

350 lei

EXTRACTIE MOLAR DE MINTE SEMIINCLUS

400 lei

EXTRACTIE MOLAR DE MINTE INCLUS

600 lei
programeaza vizita

Giulești

+40213672828

servicii aditionale

Extracțiile dentare

Extracțiile dentare sunt proceduri de chirurgie orală ireversibile, ce constau în excizarea dinților din locașul în care se află, adică din osul alveolar. ...

detalii

Chirurgia dentară

Chirurgie dentara/orala Ai probleme la nivelul dinților, gingiilor și oaselor maxilare? Îți dorești un z...

detalii

Maseaua de minte

TOT ce trebuie sa stii despre maseaua de minte si problemele sale - extractie, recuperare si tratament Durer...

detalii

smile

parerile clientilor

“Dincolo de un cadru relaxant şi foarte atrăgător, am găsit în dna. dr. Cristina Munteanu profesionalism şi competenţă la un nivel înalt. Mereu cu zâmbetul pe buze, amabilă, comunicativă, caldă şi atentă la problemele noastre dna. doctor a făcut ca pentru băiatul nostru „la dentist” să nu insemne frica şi încordare ci zâmbet şi relaxare. Venim cu plăcere şi plecăm zâmbind şi pentru asta mulţumim Cris Smile Studio! Mulţumim dna. doctor!”

“Very friendly people and excellent services. Will come back for sure!”

“Recomand cu mare încredere serviciile acestei clinici dentare. Sunt profesioniști, își respectă clienții și le asigură toate normele de igienă corespunzătoare în această perioada.”

"Când copilul tău zâmbește, poţi spune că eşti cu adevărat împlinit! Mulțumesc, Cris Smile Studio! Sunt profesioniști și nu și-au pierdut empatia față de clienți!"

"După prima ședință, am scăpat de teamă de dentist. Acum am ajuns la prima coronița. Mulțumesc domnișoarei doctor Irina Luca pentru profesionalism. Mulțumesc, Cris Smile și, nu în ultimul rând, Ioanei Teoteoi pentru recomandare."

"Nota 10 pentru fiecare membru al echipei de la cabinet, începând cu medicii, continuând cu doamnele asistente și ajungând la doamnele de la recepție. Mulțumesc. Pentru ce? Pentru tot. Nu degeaba se zice că a treia oară e cu noroc. În cinci ani am trecut prin trei cabinete stomatologice și de trei ani v-ați pricopsit cu mine pe cap!:D Eu nu plec nicăieri și sper să va găsesc mereu acolo!"

"Am ajuns aici pentru o extracție, prima din viața mea, cu o frică imensă. Prima impresie plăcută am avut-o cu recepția, foarte amabilă domnișoara . Extracția a fost făcută de domnul doctor Vlad Alexandru, căruia nu am cuvinte să îi mulțumesc. Nu am simțit absolut nimic(deși eu eram speriată rău), atent la cum te simți și îți explică tot ce întrebi. Locul extracției arată foarte bine, nu s-a inflamat absolut deloc. Domnule doctor, ești extraordinar. Voi reveni cu drag, de fiecare dată. Vă mulțumesc! "

"Recomandarea mea vine din suflet și mai ales din mulțumirea cu care am plecat de fiecare dată din cabinet. Doamna Doctor Munteanu a fost medicul meu stomatolog săptămânal, timp de aproximativ 4 ani, timp în care am avut aparat dentar. O admir din suflet pentru că pe atunci eram o adolescență fricoasă și nesigură mai ales din cauza complexului provocat de dantura mea. Este un medic care însumează toate calitățile pe care le poate avea un medic și, cu precădere, îi iese minunat transformarea din doctor în prieten."

"La Cris Smile am întâlnit o minune de om, dr Cristina Munteanu. Mamă a trei copiii, cu o răbdare desăvârșită și cu o empatie rar întâlnită. Nu știam cum arată deoarece purta un combinezon care o acoperea în întregime. Doar ochii îi puteam desluși printr-o vizieră de protecție. Erau blânzi și aveau o lumină aparte. Se chinuia să vorbească prin toate măștile de protecție, dar o făcea ca să mă liniștească. Eu una, pot zâmbi din nou fericită, datorită dânsei:) Recomand!"

"Am folosit serviciile clinicii pentru o cimentare la domnul doctor Dan Barascu. Îl recomand tuturor pacienților, lucrarea excelent cimentată,m-am simțit confortabil și în largul meu,deși e greu la stomatologie. Un OM empatic și foarte plăcut și un profesionist desăvârșit. Mulțumesc din suflet domnule doctor."

"Le recomand cu căldură pe doamnele doctor Negru, Stoica și Crăciun. Datorită dumnealor, dinții mei arată mai curați și frumoși decât oricând. Întotdeauna am fost tratată cu profesionalism, nu au fost probleme cu programările. Sunt pacienta clinicii din 2012 și voi continuă să merg cu încredere. Mulțumesc!"

"Servicii excelente. Programările sunt foarte bune, nu se întârzie, nu aștepți foarte mult și ești anunțat înainte prin sms. Domnii Doctori sunt profesioniști și răbdători cu persoanele care au frică de dentist. Îi recomand."

‘Pentru tine și, în același timp, pentru voi’

programeaza vizita