Ce se intamplă la CrisSmile în perioada COVID19?

Vezi mai multe

Fațete dentare

Fatete dentare - Tot ce trebuie sa stii. Ce sunt, cat costa, avantaje si dezavantaje

Dantura este unul dintre elementele care stârnesc de obicei cea mai mare cantitate de invidie. Îți place dantura cântăreței favorite și a vedetei dragi de la TV, iar când o vezi te gândești ce bine ar fi dacă dantura ta ar arăta la fel. Ei bine, răspunsul este unul destul de simplu la care poate te-ai gândit, poate nu - fațetele dentare.

Dacă ai de gând să îți îmbunătățești aspectul dinților și ai luat deja în considerare ideea de fațete dentare, iată ce este recomandat să știi înainte de a merge la medicul stomatolog și a demara întregul proces.

Ce sunt fatetele dentare?

Fațetele dentare nu sunt altceva decât învelișuri cu o dimensiune remarcabil de redusă ca grosime, realizate din diverse materiale care diferă atât ca preț, cât și ca aspect, care aduc purtătorului o durabilitate și rezistență crescute. Aceste elemente estetice se aplică de obicei individual pe partea de exterior a dinților frontali, indiferent că sunt canini sau incisivi pentru a le corecta forma, poziția sau culoarea și a crea un aspect cât mai atrăgător.

De menționat este faptul că fațetele nu sunt componente cu rol funcțional, ci doar estetice. Ele nu se aseamănă cu coroanele dentare decât ca aspect. Coroanele dentare au capacitatea de a acoperi dintele și îi oferă un rol de refacere sau protecție, iar fațetele dentare au rolul doar de a acoperi suprafața vizibilă a dinților oferind un aspect estetic.

Cine isi poate pune fatete dentare

Ca orice alt element ce ține de domeniul dentar, fațetele sunt recomandate unor anumite categorii de pacienți care includ:
 • Persoanele care au o culoare dentară neplăcută: dinți pătați în profunzime pe care tratamentul de albire nu îi ajută cu nimic sau o culoare care este neuniformă;
 • Persoanele care au dinți cu o formă sau poziție neplăcută: dinți inestetici, ascuțiți între care există spații de diverse dimensiuni, dinți de tip strungăreață, dinți ciobiți sau sparți, dinți prea mici sau prea mari;
 • Persoanele ai căror dinți au o poziție inestetică: dinți ieșiți din cavitatea bucală, dinți băgați în interior sau chiar dinți rotiți;

Care sunt tipurile de fațete dentare

Există două tipuri de fațete dentare: cu sau fără preparație (prep sau no-prep). Preparație înseamnă de fapt un proces de șlefuire care în mod normal are loc înainte ca fațeta de dinte să fie cimentată. Cazurile fericite nu necesită șlefuirea danturii în prealabil. Astfel dantura nu va fi afectată de montarea fațetelor.

De cate fatete am nevoie

Fatetele dentare nu se aplică de obicei pe toată dantură, ci cel mai frecvent pe dinții din față. Aceștia sunt cei mai vizibili și sunt răspunzători de frumusețea zâmbetului. De regulă, fațetele dentare pot fi aplicate pe un singur dinte sau pe mai mulți dinți. Poți să-ți pui fațete dentare pe 8-10 dinți, în funcție de câți dinți afectați ai. Totul depinde de nevoile tale.

Avantaje si dezavantaje in cazul fatetelor dentare

Ca orice alt element din domeniul dentar, fațetele dentare vin cu o serie de avantaje și dezavantaje pe care le vom detalia mai jos. Avantaje:
 • Poți obține zâmbetul perfect într-o perioadă de timp extrem de scurtă: o săptămână durează tratamentul care se realizează în două etape;
 • Poți corecta ușor probleme ce țin de estetica dentară cum ar fi culoarea, forma sau poziția dinților;
 • Fațetele dentare sunt greu de pătat și își păstrează culoarea stabilită împreună cu medicul pentru o perioadă lungă de timp;
 • Îți oferă durabilitate și rezistență, dar sunt blânde cu gingiile;
 • Nu vei avea nevoie de o perioadă de recuperare;
 • Vei obține un aspect natural datorită personalizării care le face 100% compatibile cu forma și culoarea dinților tăi;
Dezavantaje:
 • Nu le poți aplica pe toți dinții;
 • Fațetele confecționate din compozit se pot pigmenta.

Este necesara preparatia (slefuirea) in cazul tratamentului cu fatete dentare?

În funcție de modul în care arată dinții naturali, fațetele sunt de două feluri: prep și no-prep. Adică unele necesită șlefuirea dintelui natural înainte de montare pe când altele nu. Totul depinde de cât de bine arată dinții naturali, de forma, culoarea și poziția lor. Cu cât problemele lor sunt mai mari cu atât șlefuirea este mai necesară.

Etape. Cum se pun fatetele dentare

Aplicarea fațetelor dentare este un proces relativ scurt ca durată de timp, dar este format din mai multe etape despre care vom vorbi în rândurile următoare.

Consultarea prealabilă

Prima dată vei discuta cu medicul specialist care îți va analiza starea actuală a danturii și va face un plan privind tratamentele restaurative potrivit așteptărilor și preferințelor pacientului. Apoi se vor preleva imagini detaliate ale fizionomiei și mai ales ale expresiilor faciale ale pacientului.

Proiectarea zâmbetului

Pe baza imaginilor prelevate la etapa anterioară se va crea un zâmbet digital pentru ca pacientul să aibă o idee despre cum va arăta în viitor.

Pregatirea dintelui

Dintele va fi șlefuit pentru ca fațeta să stea perfect pe suprafața sa dacă se va aplica o fațetă prep. Se va lua amprenta dintelui pentru a confecționa mulajul ce imită perfect structura vizibilă a dinților și a peridonțiului. Se aplică fațetele din compozit care sunt provizorii și au capacitatea de a simula forma și culoarea celor definitive. Rolul lor este să protejeze suprafețele prelucrate în prealabil.

Testarea zâmbetului

Pacientul va testa noii dinți pentru a verifica estetica acestora. Dacă nu îi place estetica, se va înlătura compozitul așezat pe dinții nepreparați ai pacientului revenind la starea inițială și nu se va interveni asupra țesutului dentar al pacientului.

Cat dureaza aplicarea fatetelor dentare?

Procesul de aplicare al fațetelor dentare durează aproximativ o săptămână și este împărțit în două etape.

Cat costa fatetele dentare

Datorită faptului că procedura este una relativ nouă, prețul fațetelor este destul de ridicat. Totuși tehnologia ce ține de estetică dentară se află într-o continuă evoluție ceea ce face ca prețurile să se afle într-o ușoară scădere. Prețul fațetelor dentare nu este unul bătut în cuie. În funcție de materialele, tehnica folosită prețul unei fațete dentare poate varia între 1600 și 2500 RON. Orice tratament estetic necesită o evaluarea a situației particulare a danturii unui pacient, așadar vizita la un medic stomatolog este cea care îți poate oferi un răspuns clar și complet.

Pret fatete dentare

Dacă ai nevoie de o albire în cabinet sau acasă te va costa 800 lei, în timp de albirea profesională Zoom costă 1650 lei. O fațetă ceramică E-max are prețul de 1600 lei.

Cat rezista fatetele dentare?

Fațetele dentare sunt proiectate să reziste 15-20 ani sau chiar mai mult dacă sunt confecționate din ceramică.

Ce fac inainte de aplicarea fatetelor dentare

 • Optezi pentru un medic specialist care are experiență în aplicarea fațetelor și care îți poate arăta un portofoliu de pacienți cu rezultate bune.
 • Fațetele vor fi personalizate în funcție de profilul pacientului pentru a se potrivi perfect.
 • Dacă vrei să îți mărești buzele pe viitor, spune-i asta medicului, altfel vei risca să ai buze care nu se potrivesc cu dinții.
 • Nuanța fațetelor este bine să fie una naturală.

Ce fac după aplicarea fatetelor dentare

 • Unii pacienți pot simți un disconfort datorită cimentării. Este o reacție normală a organismului față de cimentul de lipire. Dacă durerile continuă este bine să mergi înapoi la medic.
 • Gingiile se vor inflama pentru o perioadă scurtă. Un analgezic prescris de medicul dentist îți va lua starea de disconfort.
 • Păstrează o igienă dentară la fel de riguroasă ca înainte de aplicarea fațetelor dentare. Periaj minim de două ori pe zi, ață dentară, igienizare profesională de două ori pe an - secretul unui zâmbet perfect.
 • Evită să consumi alimente dure care pot zgâria suprafața fațetelor.
 • Solicită gutiere de bruxism dacă știi că suferi de această afecțiune.

Ce nu am voie sa mananc după aplicarea fatetelor dentare

În primele zile după aplicarea fațetelor dentare este bine să mănânci alimente moi pentru a nu deteriora noile fațete ale dinților.

Contraindicatii. Cand nu am voie sa imi pun fatete dentare?

Specialiștii nu recomandă aplicarea fațetelor dentare în cazul dinților care prezintă probleme structurale cum ar fi anomaliile, cariile și plombele de mari dimensiuni, dantură care prezintă eroziuni semnificative sau danturii care se întâlnește cap la cap.

Intretinerea fatetelor dentare

Întreținerea fațetelor dentare este un proces zilnic care necesită atenție și rigurozitate. Dinții fațetați se vor îngriji la fel ca dinții naturali. Se periază de cel puțin două ori pe zi, se utilizează ața dentară și se merge la consult stomatologic de cel puțin două ori pe an. La periaj se vor evita pastele de dinți abrazive sau care conțin substanțe cu o acțiune similară deoarece pot distruge fațetele aplicate.

După aplicarea fațetelor se recomandă revenirea la cabinet pentru a verifica modul în care acestea s-au adaptat la cavitatea bucală.

Intrebari frecvente despre fatetele dentare

Imi pot cadea fatetele dentare?

Fațetele dentare pot să se desprindă de pe suprafața dinților, dar acest context nu este o problemă. Acestea pot fi oricând recimentuite de către medicul stomatolog.

Fatete dentare sau aparat dentar?

Fațetele dentare și aparatul dentar au roluri diferite. Dacă prima are rol pur estetic, al doilea produs este unul care aduce beneficii în primul rând practice și apoi estetice.

Între cele două există o mulțime de deosebiri despre care vom vorbi mai jos.
 • Durata tratamentului este diferită: fațetele dentare se aplică în maxim 2 săptămâni, pe când durata tratamentului cu un aparat dentar poate ajunge să dureze până la 18 luni.
 • Costurile fațetelor sunt mai mari decât ale aparatului dentar. Pentru a nu exista diferențe de culoare, formă sau chiar transluciditate, este bine să aplici fațete dentare pentru cel puțin 6 dinți frontali, astfel costurile ajung la sume destul de mari.
 • Invazivitatea tratamentului: aplicarea fațetelor implică șlefuirea minoră a dinților vizați pe când tratamentul cu un aparat dentar nu aduce nicio modificare dinților. Aparatul dentar se va da jos după o perioadă, dar dinții șlefuiți nu vor mai putea fi niciodată lăsați “liberi”, fără fațete dentare.
 • Dacă în cazul aparatului dentar se vor respecta restricții alimentare timp de 1-6 luni și se va purta gutieră de contenție o vreme lungă, în cazul fațetelor dentare precauțiile alimentare se vor respecta întotdeauna, iar gutiera va fi purtată noaptea.
 • Dacă suferi de bruxism nu îți este recomandat să aplici fațete dentare, pe când aparatul dentar nu deține nicio restricție.

Fatetele dentare imi afecteaza dintii?

Aplicarea fațetelor dentare este un proces minim invaziv care de obicei necesită o șlefuire minimă sau chiar deloc.

Mi se vor retrage gingiile din cauza fatetelor dentare?

Răspunsul clar și răspicat este nu. Dacă ți se retrag gingiile, cauza este alta, nu fațetarea dentară. De cele mai multe ori cauza este o lucrare stomatologică lăsată neterminată.

Tratamentul cu fatete dentare este dureros?

Aplicarea fațetelor este un proces minim invaziv la care durerea lipsește. Este posibil ca după cimentarea fațetelor pacientul să resimtă un minim de disconfort care trece în maxim 6 ore de la sine. Dacă nu trece, este bine să iei un analgezic sau să revii la medic pentru consultație.

Imi intra mancare sub fatete?

Mâncarea ajunge sub fațete doar dacă ai o igienă orală deficitară sau incorectă. Este recomandat să te periezi de două ori pe zi, să utilizezi ața dentară și apa de gură zilnic.

Daca am fatete dentare, nu voi mai avea carii?

Dacă ai fațete dentare dinții tăi vor fi protejați de atacul acid care în mod normal favorizează apariția cariilor. Răspunsul este că nu vei mai avea carii.

Cum ma spal pe dinti daca am fatete dentare?

Periajul se face la fel ca înainte de aplicarea fațetelor dentare cu mențiunea să se evite pastele de dinți abrazive sau cu substanțe de acest tip.

Fatetele dentare se ingalbenesc in timp?

Nu, culoarea aleasă va rămâne așa până în ultima clipă.

ONORARII
crissm

Programează-te online sau sună-ne la

sau ne poti contacta pe
programeaza vizita

Onorarii

Albire in cabinet/acasa Opalescence xtra boost

800 lei

Albire profesionala ZOOM

1650 lei

FATETA CERAMICA E MAX

1600 lei
programeaza vizita

Giulești

+40213672828

servicii aditionale

Incrustații ceramică

Incrustații ceramică...

detalii

Bijuterii dentare

Bijuteriile dentare sunt accesorii menite să dea o strălucire aparte danturii. Splendoarea acestor ornamente prețioase, similare bijuteriilor tradiționale, au capacitatea de a atrage privirile per...

detalii

Incrustațiile compozit

Aplicarea de încrustații din compozit reprezintă o tehnică reconstructivă indirectă și personalizată ce va permite refacerea cu fidelitate a molarilor și a premolarilor. Similare fațetelor d...

detalii
smile

parerile clientilor

“Dincolo de un cadru relaxant şi foarte atrăgător, am găsit în dna. dr. Cristina Munteanu profesionalism şi competenţă la un nivel înalt. Mereu cu zâmbetul pe buze, amabilă, comunicativă, caldă şi atentă la problemele noastre dna. doctor a făcut ca pentru băiatul nostru „la dentist” să nu insemne frica şi încordare ci zâmbet şi relaxare. Venim cu plăcere şi plecăm zâmbind şi pentru asta mulţumim Cris Smile Studio! Mulţumim dna. doctor!”

“Very friendly people and excellent services. Will come back for sure!”

“Recomand cu mare încredere serviciile acestei clinici dentare. Sunt profesioniști, își respectă clienții și le asigură toate normele de igienă corespunzătoare în această perioada.”

"Când copilul tău zâmbește, poţi spune că eşti cu adevărat împlinit! Mulțumesc, Cris Smile Studio! Sunt profesioniști și nu și-au pierdut empatia față de clienți!"

"După prima ședință, am scăpat de teamă de dentist. Acum am ajuns la prima coronița. Mulțumesc domnișoarei doctor Irina Luca pentru profesionalism. Mulțumesc, Cris Smile și, nu în ultimul rând, Ioanei Teoteoi pentru recomandare."

"Nota 10 pentru fiecare membru al echipei de la cabinet, începând cu medicii, continuând cu doamnele asistente și ajungând la doamnele de la recepție. Mulțumesc. Pentru ce? Pentru tot. Nu degeaba se zice că a treia oară e cu noroc. În cinci ani am trecut prin trei cabinete stomatologice și de trei ani v-ați pricopsit cu mine pe cap!:D Eu nu plec nicăieri și sper să va găsesc mereu acolo!"

"Am ajuns aici pentru o extracție, prima din viața mea, cu o frică imensă. Prima impresie plăcută am avut-o cu recepția, foarte amabilă domnișoara . Extracția a fost făcută de domnul doctor Vlad Alexandru, căruia nu am cuvinte să îi mulțumesc. Nu am simțit absolut nimic(deși eu eram speriată rău), atent la cum te simți și îți explică tot ce întrebi. Locul extracției arată foarte bine, nu s-a inflamat absolut deloc. Domnule doctor, ești extraordinar. Voi reveni cu drag, de fiecare dată. Vă mulțumesc! "

"Recomandarea mea vine din suflet și mai ales din mulțumirea cu care am plecat de fiecare dată din cabinet. Doamna Doctor Munteanu a fost medicul meu stomatolog săptămânal, timp de aproximativ 4 ani, timp în care am avut aparat dentar. O admir din suflet pentru că pe atunci eram o adolescență fricoasă și nesigură mai ales din cauza complexului provocat de dantura mea. Este un medic care însumează toate calitățile pe care le poate avea un medic și, cu precădere, îi iese minunat transformarea din doctor în prieten."

"La Cris Smile am întâlnit o minune de om, dr Cristina Munteanu. Mamă a trei copiii, cu o răbdare desăvârșită și cu o empatie rar întâlnită. Nu știam cum arată deoarece purta un combinezon care o acoperea în întregime. Doar ochii îi puteam desluși printr-o vizieră de protecție. Erau blânzi și aveau o lumină aparte. Se chinuia să vorbească prin toate măștile de protecție, dar o făcea ca să mă liniștească. Eu una, pot zâmbi din nou fericită, datorită dânsei:) Recomand!"

"Am folosit serviciile clinicii pentru o cimentare la domnul doctor Dan Barascu. Îl recomand tuturor pacienților, lucrarea excelent cimentată,m-am simțit confortabil și în largul meu,deși e greu la stomatologie. Un OM empatic și foarte plăcut și un profesionist desăvârșit. Mulțumesc din suflet domnule doctor."

"Le recomand cu căldură pe doamnele doctor Negru, Stoica și Crăciun. Datorită dumnealor, dinții mei arată mai curați și frumoși decât oricând. Întotdeauna am fost tratată cu profesionalism, nu au fost probleme cu programările. Sunt pacienta clinicii din 2012 și voi continuă să merg cu încredere. Mulțumesc!"

"Servicii excelente. Programările sunt foarte bune, nu se întârzie, nu aștepți foarte mult și ești anunțat înainte prin sms. Domnii Doctori sunt profesioniști și răbdători cu persoanele care au frică de dentist. Îi recomand."

‘Pentru tine și, în același timp, pentru voi’

programeaza vizita