Aparat dentar
Aparat dentar: Tipuri, Preturi, Beneficii
Sigur îți dorești și tu un zâmbet perfect. Pentru a ajunge la acel zâmbet de vis ai nevoie de îngrijire constantă. Periaj zilnic, detartraj regulat și apoi tehnicile de albire din cabinetul medical se ocupă de partea estetică, dar pentru a avea dinți aliniați perfect este nevoie de mai multă muncă. Această muncă reprezintă purtarea unui aparat dentar.
Ce este un aparat dentar?
Aparatul dentar este un dispozitiv format din brackeți care se amplasează pe suprafața vestibulară și sunt realizați din următoarele materiale:- Metal - această variantă mai puțin estetică, dar mai rapidă de îndreptare a dinților;
- Ceramică - această variantă este estetică având culoarea dinților.
Prin centrul brackeților este prezent un arc metalic fixat cu ajutorul unor ligaturi.
Cui ii este destinat tratamentul ortodontic cu aparat dentar si de ce este important
Deși există unele mituri, aparatul dentar este destinat atât copiilor, cât și adulților.De aceea, aparatele dentare pot fi împărțite în două mari categorii:- Ortodonție pentru copii prin care se previne proasta aliniere dentară și se încearcă evitarea intervențiilor chirurgicale din viața de adult.
- Ortodonție pentru adulți prin care se corectează disfuncțiile de aliniere dentară și se realizează prin montarea aparatului dentar fix sau mobil.
La ce varsta se pune aparatul dentar
Aparatul dentar nu se pune la o vârstă anume, ci atunci când considerăm că avem nevoie și există probleme care ar putea fi rezolvate prin intermediul acestuia.
Care sunt beneficiile purtarii aparatului dentar
Purtarea aparatului dentar aduce o mulțime de beneficii cum ar fi:- Reduce riscul apariției afecțiunilor gingivale și a cariilor - dacă ai dinți incorect aliniați, înghesuiți sau între care există o spațiere excesivă, reziduurile alimentare se vor opri acolo și vor face rău dinților și gingiei. De asemenea, periuța nu poate ajunge întotdeauna în acele spații și curățarea va fi ineficientă. Aparatul dentar ajută la îmbunătățirea efectelor periajului zilnic.
- Împiedică eroziunea osoasă - o poziție incorectă a dinților va influența presiunea pe care aceștia o exercită asupra maxilarului atât în timpul masticației, cât și a vorbirii. În timp, o dantură nealiniată poate duce la presiuni asupra unui dinte care o să erodeze osul. Aparatul dentar echilibrează presiunea și restabilește sănătatea maxilarului.
- Vorbirea va fi îmbunătățită - alinierea dinților influențează vorbirea în aceeași măsură cu vocea. De fapt, mișcările limbii contra dinților aflați în zona superioară sunt cele care te ajută să formezi sunetele. Dacă dinții tăi sunt aliniați prea în spate sau prea în față, vorbirea ta va avea de suferit devenind sâsâită sau exprimând alte probleme de dicție.
- Ajută procesul de masticație - o masticație necorespunzătoare îngreunează digestia, iar acest fapt va aduce pacientului un disconfort general.
- Previne leziunile dentare - dantura care este îndreptată spre exterior are cele mai mari șanse de accidentare. Un dinte ciobit sau rupt este extrem de dureros, iar mulți pacienți care au dinți inegali își mușcă din greșeală obrazul interior în timp ce mestecă sau vorbesc.
- Oferă o modalitate de a pierde în greutate - purtarea unui aparat dentar ajută la reducerea gustărilor dintre mese, cel puțin în primele zile care servesc drept perioadă de acomodare.
- Elimină obiceiurile nesănătoase - dacă aveai ticul nervos de a-ți roade unghiile sau alte obiecte din jurul tău, aparatul dentar te va ajuta să te oprești.
- Devii mai selectiv în alimentație - astfel vei evita alunele, chipsurile sau floricelele, iar acest context este unul pozitiv pentru sănătatea ta.
- Sănătatea dentară este îmbunătățită - te vei obișnui să periezi dinții după fiecare masă, obicei recomandat de medicii stomatologi. În acest fel, placa bacteriană va avea șanse mai mici să se depună.
Tipuri de aparat dentar
- Aparat dentar fix - perioada de atașare de dinții pacientului este de 24/24 neputând fi îndepărtate decât de medicul ortodontist.
- Aparat dentar mobil - aceste aparate pot fi montate și îndepărtate de pacienți și de obicei sunt utilizate înainte de montarea celor fixe.
- Aparat dentar lingual - sunt dispozitive fixe, dar nu sunt vizibile din exterior.
- Aparat dentar invizibil - reprezintă cea mai nouă tehnologie ortodontică și spre deosebire de celelalte tipuri de aparate este practic invizibil.
- Aparat dentar incognito - constă în utilizarea unor materiale nobile care reduc riscul alergiilor și de asemenea, îmbunătățesc gradul de toleranță al pacienților sensibili.
Aparat dentar fix
Aparatul dentar fix este cel mai des întâlnit tip de aparat dentar și este considerat metoda tradițională de îndreptare și aliniere a dinților. Ca preț sunt cele mai accesibile tipuri de aparate dentare și funcționează prin intermediul presiunii pe care o aplică pe dinți. Acestea sunt de obicei ajustate de un medic specialist ortodont la programarea de rutină.
Avantaje:- Un astfel de aparat poate schimba poziția pe arcadă a tuturor dinților în același timp.
- Sunt extrem de reglabile și pot fi ușor ajustate în funcție de cerințele dinților.
- Oferă mișcări mai precise și mai controlate decât aparatele dentare mobile. Astfel rezultatele sunt mai stabile, iar dinții vor rămâne în poziția lor nouă.
- Ca pacient nu vei avea grija fixării aparatului dentar. Rămâne fix până la final de tratament. Nu va cădea din gură în timpul nopții sau al exercițiilor fizice.
- Dacă aparatele mobile pot afecta vorbirea, cele fixe nu o fac.
Dezavantaje:- Designul este mai puțin estetic decât celelalte tipuri de aparate.
Aparatele dentare fixe sunt de mai multe feluri în funcție de tipul de material folosit. Astfel poți alege între aparate dentare ceramice și metalice.
Aparat dentar ceramic
Afla mai multe despre aparatul dentar ceramic aici. Aparat dentar metalic
Acest tip de aparat are cel mai redus cost și este cel mai eficient. Denumirea vine de la bracketurile metalice utilizate care vor fi lipite pe fața vizibilă a dinților. Este cel mai des folosit, iar durata tratamentului este mai scurtă decât pentru alte aparate dentare încadrându-se în perioada 6 - 24 luni.
Beneficii:- Este puternic și nu cedează în timp
- Bracketurile sunt mai mici decât cele de la aparatul de ceramică
- Bracketurile sunt mai ușor de lipit dacă se desprind
- Aparatele dentare pentru copii se pot personaliza folosind ligaturi elastice colorate
- Recomandat pacienților de orice vârstă
- Preț accesibil
Aparat dentar fix metalic vs. ceramic
Aparatul dentar fix metalic:- are un preț mai accesibil decât cel ceramic.
- bracketurile sunt mai mai ușor de lipit dacă se desprind accidental.
- bracketurile sunt mai mici decât cele ale aparatului de ceramică.
- este mai eficient decât cel ceramic.
- durata tratamentului este mai scurtă.
Aparat dentar mobil
Aparatul dentar mobil îți oferă șansa de a monta sau îndepărta dispozitivul oricând doresc. Este de obicei utilizat înainte de a ajunge la tratamentul cu aparate dentare fixe. Este destinat și copiilor, mai ales când vine vorba de lărgirea palatului sau pentru a corecta mușcătura. Este alcătuit dintr-o plăcuță de plastic pe care vor fi atașate multiple prelungiri metalice laterale care sunt numite croșete.
Beneficii:- Poți să-ți cureți dinții prin metodele de igienă cunoscute;
- Sunt extrem de ușor de ajustat;
- Prezintă riscuri reduse la erorile medicale față de aparatele dentare fixe;
- Pot fi utilizate eficient pentru o mare parte din mișcările de înclinare a dinților;
- Acest tratament poate fi monitorizat de medicul stomatolog generalist;
- Timpul petrecut pe scaunul stomatologic este relativ scăzut;
- Dacă se fracturează acest aparat, nu este o urgență;
- Cost scăzut față de alte aparate dentare.
Aparat dentar safir
Afla mai multe despre aparatul dentar safir aici. Aparat dentar invizibil
Pe piață există mai multe feluri de aparate dentare care nu se văd și se numesc aparate dentare invizibile. Acest fapt este cel mai mare avantaj al acestor aparate și pacienții le aleg în mare parte datorită acestui avantaj. Există două feluri de aparate dentare similare: cel invizibil și cel Incognito.
Aparat dentar incognito
Aparatul dentar Incognito este invizibil, aduce rezultate în timp scurt, 100% personalizat.
Beneficii:- Bracketurile sunt așezate pe interiorul dinților, iar persoanele din jur nu le observă;
- Bracketurile sunt de dimensiuni mai mici;
- Bracketurile sunt personalizate pentru a fi perfecte pentru afecțiunile dinților tăi;
- Poate corecta orice malocluzie;
- Este perfect atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți;
- Bracketurile nu conțin nichel și sunt antialergice, dar sunt și facil de curățat;
- Oferă rezultate de înaltă calitate;
- Designul personalizat oferă pacienților maximum de confort și adaptarea rapidă a vorbirii.
Aparat dentar invizibil - Orthocaps
Acest tip de aparat este realizat din două tipuri de măscuțe transparente care se numesc alignere. Se poartă ziua și în timpul nopții, iar în timpul periajului și al meselor. Acest tip de tratament este recomandat acelor pacienți care au situații dificil de corectat folosind terapiile ortodontice tradiționale.
Beneficii:- Este mobil, deci nu va trebui să renunți la anumite mâncăruri interzise de alte tratamente ortodontice;
- Nu afectează procesele de igienă orală;
- Sunt indicate pacienților cu alergii sau mai sensibili;
- Aspect estetic - este invizibil.
Aparat dentar lingual
Este un aparat dentar fix, recomandat de obicei pacienților care mizează pe estetic nefiind vizibil cu ochiul liber. Este localizat pe partea internă a danturii între limbă și dinți.
Beneficii:- Mai puțin vizibil decât alte aparate dentare
- Ușor de tolerat de pacientul sensibil
- Ușor de acceptat de către adolescenți și copii
- Rezultate mai rapid
- Nu există riscuri precum retracția gingivală sau leziuni asupra smalțului
Cat costa aparatul dentar
Dacă te întrebi cât costă un aparat dentar metalic vei afla că are un preț care începe de la 2100 lei. Totuși prețul aparatului dentar variază în funcție de tipul aparatului și de materialul folosit.
Pret aparat dentar
Aparat ortodontic fix cu bracketi metalici / o arcada
2100 lei Aparat ortodontic fix cu bracketi ceramici / o arcada/cu slot metallic
3000 lei Aparat ortodontic fix cu bracketi metalici damon/o arcada
3500 lei Aparat ortodontic fix incognito
11250 lei CONTROL APARAT
90/95/120 lei Contentie ( reteiner fix sau gutiera)
150 lei
A se observa faptul că aparatul dentar metalic este cea mai ieftină variantă.
Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar
Consultatia
Medicul ortodont analizează poziția dinților și mușcătura pentru a decide ce fel de tratament este necesar.
Planul de tratament
Fiecare pacient primește un plan de tratament personalizat în funcție de amprentele dentare, fotografiile intra și extra-orale, o radiografie panoramică și de asemenea, teleradiografii.
Ședința de montare
Medicul va monta un depărtător care va fi ținut în cavitatea bucală pe întreaga perioadă a montării aparatului dentar, aproximativ o oră.
Controlul
La un interval de 4-6 săptămâni pacientul va reveni la medic pentru control.
Îndepărtarea brackeților
Se vor elimina brackeții folosind instrumente speciale, apoi urmează o ședință de fluorizare și profilaxie.
Purtarea aparatului dentar
Aparatul dentar este purtat de către pacient pe perioada decisă de medicul ortodont pentru a aduce dinții în poziția corectă.
Cat timp trebuie purtat aparatul dentar
Durata tratamentului ortodontic variază de la un pacient la altul. La adulți, această perioadă poate dura între 6 luni și 2 ani în funcție de caz. Perioada minimă este de 6 luni, medie un an și lungă de 2 ani sau 2 ani jumătate.
Ce trebuie sa stii inainte de montarea aparatului dentar
Înainte de aplicarea aparatului dentar, pacientul are nevoie de un detartraj și periaj profesional și de radiografii pentru a depista cariile ascunse. De asemenea, este bine ca pacientul să se documenteze bine înainte să meargă la medic pentru a scăpa de teama de durere. Mai mult, după montarea aparatului dentar vor exista câteva restricții alimentare.
Acomodarea. Ce faci dupa montarea aparatului dentar
Acomodarea se va face pe două paliere: psihologic și fizic. Pacienții au nevoie să se obișnuiască cu ideea purtării aparatului dentar. Cei mici sunt de obicei entuziasmați de aparatele dentare cu elastice colorate.
Acomodarea fizică se referă la acceptarea disconfortului care vine după câteva ore de la montarea aparatului dentar și la impresia că nu poți închide gura.
Aparatul dentar doare?
Da, în primele zile de la aplicarea aparatului dentar vei simți durere și disconfort. De asemenea, după fiecare ajustare pacientul va simți disconfort, de aceea este recomandat să adapteze alimentația, sa evite alimentele tari.
Un alt lucru care doare îl reprezintă ulcerațiile ce vin la pachet cu aparatul metalic. Acestea pot afecta buzele, gingiile și interiorul obrajilor. Pot fi tratate cu medicație în caz de severitate și se previn aplicând ceară dentară pe brackeții care ating zonele iritate.
Ce am voie sa mananc daca am aparat dentar
După montarea aparatului se vor evita alimentele lipicioase și dure cum ar fi legumele crude precum morcovii, pâinea prăjită, alunele sau caramelele. În rest nu există restricții.
Reguli de igiena - cum se intretine aparatul dentar? Periajul
Pe lângă periajul dentar care este recomandat de cel puțin două ori pe zi, periajul se va mai face după fiecare masă. Se va folosi o periuță normală sau electrică, apoi interdentară. Mai mult, ața dentară și apa de gură sau dușul bucal vor fi folosite cu atenție pentru a lăsa bracketurile la locul lor, pe dinți.
Aparatul dentar pentru copii
Părinții pot veni cu copilul la medicul stomatolog dinainte să îi apară dinții. Este important să îi transmită celui mic obiceiul de a merge la medic, dar mai ales este bine să i se explice de ce are nevoie de aparat dentar și cât de bine îi vor arăta dinții la final. Este bine ca un copil să ajungă la medicul stomatolog încă de la vârsta de 7 ani pentru a se verifica dacă are sau nu nevoie de tratament ortodontic.
Dacă un copil înțelege că tratamentul nu doare, i se va explica exact cum funcționează aparatul dentar, iar rezultatele îl vor scuti de complicații când va fi mai mare, dar mai ales dacă i se va spune că aparatul dentar este scutul de super-erou, are mari șanse să accepte rapid aparatul dentar.
Mituri despre aparatul dentar
În ultimii ani tinerii au început să simpatizeze aparatul dentar deoarece îi ajută să fie diferiți, dar există și persoane care sunt încă reticente deoarece au auzit mituri despre aparatul dentar. Vom vorbi despre câteva dintre ele.
Aparatul dentar poate fi purtat doar pe dantura permanenta
Aparatul dentar poate fi purtat atât pe dantura permanentă, cât și pe dinții de lapte.
Daca dintii de lapte sunt drepti, dantura definitiva va fi la fel
În procesul de creștere, oasele maxilare se mai măresc, deci dantura o să arate diferit.
Varsta la care se pune aparatul dentar (aparatul dentar nu are rezultate pe dantura adulta)
Aparatul dentar se poate monta la orice vârstă, indiferent dacă pacientul este adult sau copil.
Montarea aparatului dentar doare
Montarea aparatului dentar nu doare, este complet nedureroasă.
Aparatul dentar nu arata bine, este inestetic
Acest lucru nu este adevărat, aparatul dentar nu este inestetic, ci este o dovadă a grijii acordate sănătății orale.
Dintii raman cu urme dupa indepartarea brecketilor
Acest lucru se întâmplă extrem de rar datorită igienei dentare incorecte.
Dintii revin la forma initiala dupa scoaterea aparatului
Nu, dinții nu revin la forma inițială după scoaterea aparatului. Medicul recomandă purtarea unei gutiere care să mențină rezultatele obținute.
ONORARII Aparat dentar: Tipuri, Preturi, Beneficii
Sigur îți dorești și tu un zâmbet perfect. Pentru a ajunge la acel zâmbet de vis ai nevoie de îngrijire constantă. Periaj zilnic, detartraj regulat și apoi tehnicile de albire din cabinetul medical se ocupă de partea estetică, dar pentru a avea dinți aliniați perfect este nevoie de mai multă muncă. Această muncă reprezintă purtarea unui aparat dentar.Ce este un aparat dentar?
Aparatul dentar este un dispozitiv format din brackeți care se amplasează pe suprafața vestibulară și sunt realizați din următoarele materiale:- Metal - această variantă mai puțin estetică, dar mai rapidă de îndreptare a dinților;
- Ceramică - această variantă este estetică având culoarea dinților.
Cui ii este destinat tratamentul ortodontic cu aparat dentar si de ce este important
Deși există unele mituri, aparatul dentar este destinat atât copiilor, cât și adulților.De aceea, aparatele dentare pot fi împărțite în două mari categorii:- Ortodonție pentru copii prin care se previne proasta aliniere dentară și se încearcă evitarea intervențiilor chirurgicale din viața de adult.
- Ortodonție pentru adulți prin care se corectează disfuncțiile de aliniere dentară și se realizează prin montarea aparatului dentar fix sau mobil.
La ce varsta se pune aparatul dentar
Aparatul dentar nu se pune la o vârstă anume, ci atunci când considerăm că avem nevoie și există probleme care ar putea fi rezolvate prin intermediul acestuia.Care sunt beneficiile purtarii aparatului dentar
Purtarea aparatului dentar aduce o mulțime de beneficii cum ar fi:- Reduce riscul apariției afecțiunilor gingivale și a cariilor - dacă ai dinți incorect aliniați, înghesuiți sau între care există o spațiere excesivă, reziduurile alimentare se vor opri acolo și vor face rău dinților și gingiei. De asemenea, periuța nu poate ajunge întotdeauna în acele spații și curățarea va fi ineficientă. Aparatul dentar ajută la îmbunătățirea efectelor periajului zilnic.
- Împiedică eroziunea osoasă - o poziție incorectă a dinților va influența presiunea pe care aceștia o exercită asupra maxilarului atât în timpul masticației, cât și a vorbirii. În timp, o dantură nealiniată poate duce la presiuni asupra unui dinte care o să erodeze osul. Aparatul dentar echilibrează presiunea și restabilește sănătatea maxilarului.
- Vorbirea va fi îmbunătățită - alinierea dinților influențează vorbirea în aceeași măsură cu vocea. De fapt, mișcările limbii contra dinților aflați în zona superioară sunt cele care te ajută să formezi sunetele. Dacă dinții tăi sunt aliniați prea în spate sau prea în față, vorbirea ta va avea de suferit devenind sâsâită sau exprimând alte probleme de dicție.
- Ajută procesul de masticație - o masticație necorespunzătoare îngreunează digestia, iar acest fapt va aduce pacientului un disconfort general.
- Previne leziunile dentare - dantura care este îndreptată spre exterior are cele mai mari șanse de accidentare. Un dinte ciobit sau rupt este extrem de dureros, iar mulți pacienți care au dinți inegali își mușcă din greșeală obrazul interior în timp ce mestecă sau vorbesc.
- Oferă o modalitate de a pierde în greutate - purtarea unui aparat dentar ajută la reducerea gustărilor dintre mese, cel puțin în primele zile care servesc drept perioadă de acomodare.
- Elimină obiceiurile nesănătoase - dacă aveai ticul nervos de a-ți roade unghiile sau alte obiecte din jurul tău, aparatul dentar te va ajuta să te oprești.
- Devii mai selectiv în alimentație - astfel vei evita alunele, chipsurile sau floricelele, iar acest context este unul pozitiv pentru sănătatea ta.
- Sănătatea dentară este îmbunătățită - te vei obișnui să periezi dinții după fiecare masă, obicei recomandat de medicii stomatologi. În acest fel, placa bacteriană va avea șanse mai mici să se depună.
Tipuri de aparat dentar
- Aparat dentar fix - perioada de atașare de dinții pacientului este de 24/24 neputând fi îndepărtate decât de medicul ortodontist.
- Aparat dentar mobil - aceste aparate pot fi montate și îndepărtate de pacienți și de obicei sunt utilizate înainte de montarea celor fixe.
- Aparat dentar lingual - sunt dispozitive fixe, dar nu sunt vizibile din exterior.
- Aparat dentar invizibil - reprezintă cea mai nouă tehnologie ortodontică și spre deosebire de celelalte tipuri de aparate este practic invizibil.
- Aparat dentar incognito - constă în utilizarea unor materiale nobile care reduc riscul alergiilor și de asemenea, îmbunătățesc gradul de toleranță al pacienților sensibili.
Aparat dentar fix
Aparatul dentar fix este cel mai des întâlnit tip de aparat dentar și este considerat metoda tradițională de îndreptare și aliniere a dinților. Ca preț sunt cele mai accesibile tipuri de aparate dentare și funcționează prin intermediul presiunii pe care o aplică pe dinți. Acestea sunt de obicei ajustate de un medic specialist ortodont la programarea de rutină.Avantaje:
- Un astfel de aparat poate schimba poziția pe arcadă a tuturor dinților în același timp.
- Sunt extrem de reglabile și pot fi ușor ajustate în funcție de cerințele dinților.
- Oferă mișcări mai precise și mai controlate decât aparatele dentare mobile. Astfel rezultatele sunt mai stabile, iar dinții vor rămâne în poziția lor nouă.
- Ca pacient nu vei avea grija fixării aparatului dentar. Rămâne fix până la final de tratament. Nu va cădea din gură în timpul nopții sau al exercițiilor fizice.
- Dacă aparatele mobile pot afecta vorbirea, cele fixe nu o fac.
- Designul este mai puțin estetic decât celelalte tipuri de aparate.
Aparat dentar ceramic
Afla mai multe despre aparatul dentar ceramic aici.Aparat dentar metalic
Acest tip de aparat are cel mai redus cost și este cel mai eficient. Denumirea vine de la bracketurile metalice utilizate care vor fi lipite pe fața vizibilă a dinților. Este cel mai des folosit, iar durata tratamentului este mai scurtă decât pentru alte aparate dentare încadrându-se în perioada 6 - 24 luni.Beneficii:
- Este puternic și nu cedează în timp
- Bracketurile sunt mai mici decât cele de la aparatul de ceramică
- Bracketurile sunt mai ușor de lipit dacă se desprind
- Aparatele dentare pentru copii se pot personaliza folosind ligaturi elastice colorate
- Recomandat pacienților de orice vârstă
- Preț accesibil
Aparat dentar fix metalic vs. ceramic
Aparatul dentar fix metalic:- are un preț mai accesibil decât cel ceramic.
- bracketurile sunt mai mai ușor de lipit dacă se desprind accidental.
- bracketurile sunt mai mici decât cele ale aparatului de ceramică.
- este mai eficient decât cel ceramic.
- durata tratamentului este mai scurtă.
Aparat dentar mobil
Aparatul dentar mobil îți oferă șansa de a monta sau îndepărta dispozitivul oricând doresc. Este de obicei utilizat înainte de a ajunge la tratamentul cu aparate dentare fixe. Este destinat și copiilor, mai ales când vine vorba de lărgirea palatului sau pentru a corecta mușcătura. Este alcătuit dintr-o plăcuță de plastic pe care vor fi atașate multiple prelungiri metalice laterale care sunt numite croșete.Beneficii:
- Poți să-ți cureți dinții prin metodele de igienă cunoscute;
- Sunt extrem de ușor de ajustat;
- Prezintă riscuri reduse la erorile medicale față de aparatele dentare fixe;
- Pot fi utilizate eficient pentru o mare parte din mișcările de înclinare a dinților;
- Acest tratament poate fi monitorizat de medicul stomatolog generalist;
- Timpul petrecut pe scaunul stomatologic este relativ scăzut;
- Dacă se fracturează acest aparat, nu este o urgență;
- Cost scăzut față de alte aparate dentare.
Aparat dentar safir
Afla mai multe despre aparatul dentar safir aici.Aparat dentar invizibil
Pe piață există mai multe feluri de aparate dentare care nu se văd și se numesc aparate dentare invizibile. Acest fapt este cel mai mare avantaj al acestor aparate și pacienții le aleg în mare parte datorită acestui avantaj. Există două feluri de aparate dentare similare: cel invizibil și cel Incognito.Aparat dentar incognito
Aparatul dentar Incognito este invizibil, aduce rezultate în timp scurt, 100% personalizat.Beneficii:
- Bracketurile sunt așezate pe interiorul dinților, iar persoanele din jur nu le observă;
- Bracketurile sunt de dimensiuni mai mici;
- Bracketurile sunt personalizate pentru a fi perfecte pentru afecțiunile dinților tăi;
- Poate corecta orice malocluzie;
- Este perfect atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți;
- Bracketurile nu conțin nichel și sunt antialergice, dar sunt și facil de curățat;
- Oferă rezultate de înaltă calitate;
- Designul personalizat oferă pacienților maximum de confort și adaptarea rapidă a vorbirii.
Aparat dentar invizibil - Orthocaps
Acest tip de aparat este realizat din două tipuri de măscuțe transparente care se numesc alignere. Se poartă ziua și în timpul nopții, iar în timpul periajului și al meselor. Acest tip de tratament este recomandat acelor pacienți care au situații dificil de corectat folosind terapiile ortodontice tradiționale.Beneficii:
- Este mobil, deci nu va trebui să renunți la anumite mâncăruri interzise de alte tratamente ortodontice;
- Nu afectează procesele de igienă orală;
- Sunt indicate pacienților cu alergii sau mai sensibili;
- Aspect estetic - este invizibil.
Aparat dentar lingual
Este un aparat dentar fix, recomandat de obicei pacienților care mizează pe estetic nefiind vizibil cu ochiul liber. Este localizat pe partea internă a danturii între limbă și dinți.Beneficii:
- Mai puțin vizibil decât alte aparate dentare
- Ușor de tolerat de pacientul sensibil
- Ușor de acceptat de către adolescenți și copii
- Rezultate mai rapid
- Nu există riscuri precum retracția gingivală sau leziuni asupra smalțului
Cat costa aparatul dentar
Dacă te întrebi cât costă un aparat dentar metalic vei afla că are un preț care începe de la 2100 lei. Totuși prețul aparatului dentar variază în funcție de tipul aparatului și de materialul folosit.Pret aparat dentar
Aparat ortodontic fix cu bracketi metalici / o arcada | 2100 lei |
Aparat ortodontic fix cu bracketi ceramici / o arcada/cu slot metallic | 3000 lei |
Aparat ortodontic fix cu bracketi metalici damon/o arcada | 3500 lei |
Aparat ortodontic fix incognito | 11250 lei |
CONTROL APARAT | 90/95/120 lei |
Contentie ( reteiner fix sau gutiera) | 150 lei |
A se observa faptul că aparatul dentar metalic este cea mai ieftină variantă.
Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar
Consultatia
Medicul ortodont analizează poziția dinților și mușcătura pentru a decide ce fel de tratament este necesar.Planul de tratament
Fiecare pacient primește un plan de tratament personalizat în funcție de amprentele dentare, fotografiile intra și extra-orale, o radiografie panoramică și de asemenea, teleradiografii.Ședința de montare
Medicul va monta un depărtător care va fi ținut în cavitatea bucală pe întreaga perioadă a montării aparatului dentar, aproximativ o oră.Controlul
La un interval de 4-6 săptămâni pacientul va reveni la medic pentru control.Îndepărtarea brackeților
Se vor elimina brackeții folosind instrumente speciale, apoi urmează o ședință de fluorizare și profilaxie.Purtarea aparatului dentar
Aparatul dentar este purtat de către pacient pe perioada decisă de medicul ortodont pentru a aduce dinții în poziția corectă.Cat timp trebuie purtat aparatul dentar
Durata tratamentului ortodontic variază de la un pacient la altul. La adulți, această perioadă poate dura între 6 luni și 2 ani în funcție de caz. Perioada minimă este de 6 luni, medie un an și lungă de 2 ani sau 2 ani jumătate.Ce trebuie sa stii inainte de montarea aparatului dentar
Înainte de aplicarea aparatului dentar, pacientul are nevoie de un detartraj și periaj profesional și de radiografii pentru a depista cariile ascunse. De asemenea, este bine ca pacientul să se documenteze bine înainte să meargă la medic pentru a scăpa de teama de durere. Mai mult, după montarea aparatului dentar vor exista câteva restricții alimentare.Acomodarea. Ce faci dupa montarea aparatului dentar
Acomodarea se va face pe două paliere: psihologic și fizic. Pacienții au nevoie să se obișnuiască cu ideea purtării aparatului dentar. Cei mici sunt de obicei entuziasmați de aparatele dentare cu elastice colorate.Acomodarea fizică se referă la acceptarea disconfortului care vine după câteva ore de la montarea aparatului dentar și la impresia că nu poți închide gura.
Aparatul dentar doare?
Da, în primele zile de la aplicarea aparatului dentar vei simți durere și disconfort. De asemenea, după fiecare ajustare pacientul va simți disconfort, de aceea este recomandat să adapteze alimentația, sa evite alimentele tari.Un alt lucru care doare îl reprezintă ulcerațiile ce vin la pachet cu aparatul metalic. Acestea pot afecta buzele, gingiile și interiorul obrajilor. Pot fi tratate cu medicație în caz de severitate și se previn aplicând ceară dentară pe brackeții care ating zonele iritate.
Ce am voie sa mananc daca am aparat dentar
După montarea aparatului se vor evita alimentele lipicioase și dure cum ar fi legumele crude precum morcovii, pâinea prăjită, alunele sau caramelele. În rest nu există restricții.Reguli de igiena - cum se intretine aparatul dentar? Periajul
Pe lângă periajul dentar care este recomandat de cel puțin două ori pe zi, periajul se va mai face după fiecare masă. Se va folosi o periuță normală sau electrică, apoi interdentară. Mai mult, ața dentară și apa de gură sau dușul bucal vor fi folosite cu atenție pentru a lăsa bracketurile la locul lor, pe dinți.Aparatul dentar pentru copii
Părinții pot veni cu copilul la medicul stomatolog dinainte să îi apară dinții. Este important să îi transmită celui mic obiceiul de a merge la medic, dar mai ales este bine să i se explice de ce are nevoie de aparat dentar și cât de bine îi vor arăta dinții la final. Este bine ca un copil să ajungă la medicul stomatolog încă de la vârsta de 7 ani pentru a se verifica dacă are sau nu nevoie de tratament ortodontic.Dacă un copil înțelege că tratamentul nu doare, i se va explica exact cum funcționează aparatul dentar, iar rezultatele îl vor scuti de complicații când va fi mai mare, dar mai ales dacă i se va spune că aparatul dentar este scutul de super-erou, are mari șanse să accepte rapid aparatul dentar.