Ce se intamplă la CrisSmile în perioada COVID19?

Vezi mai multe
crissm

Programează-te online sau sună-ne la

sau ne poti contacta pe
programeaza vizita

SERVICII

Coroana dentara zirconiu

Coroana dentara din zirconiu - TOT ce trebuie sa stii: tipuri, preturi, avantaje

Coroana dentară reface aspectul dintelui și are atât rol estetic, cât și funcțional; ea imită și înlocuiește dinții naturali, fiind parte componentă dintr-o lucrare protetică completă. Dacă unul sau mai mulți dinți au fost extrași, golurile care rămân trebuie umplute, și nu doar din motive estetice. Lipsurile dentare pot duce la afecțiuni dentare mai grave, cum ar fi înclinarea sau deplasarea dinților.

Coroanele dentare pot fi folosite și pentru a îmbrăca un dinte care e slăbit sau erodat. Iar când vine vorba de materialul din care coroanele sunt confecționate, ai nenumărate variante din care poți alege, cum ar fi metalul și ceramica. O opțiune care câștigă din ce în ce mai mult teren în ultima perioadă este zirconiul.

Ce sunt coroanele dentare din zirconiu?

Coroanele dentare din zirconiu sunt microproteze fixe cu rol estetic și funcțional. Zirconiul se regăsește într-o varietate de nuanțe, ceea ce înseamnă că vei găsi nuanța care să fie cea mai similară cu dantura ta naturală. Coroana dentară din zirconiu se diferențiază prin rezistența și fizionomia ei; dacă la coroanele metalice retracția gingivală aduce cu sine expunerea coroanei (colereta, marginea metalică), această problemă nu survine în cazul coroanei din zirconiu.

De ce este folosit zirconiul? Proprietatile zirconiului:

Zirconiul este un material folosit în medicina dentară grație proprietăților sale:
 • duritatea: zirconiul are o duritate cuprinsă între 6,5 și 7,5, comparativ cu smalțul dentar care are o duritate de 8;
 • lipsa bacteriilor: zirconiul nu permite formarea plăcii bacteriene;
 • transluciditatea: zirconiul are o transluciditate asemănătoară cu cea a dinților naturali, asigurându-se aspectul neartificial;
 • stabilitate: punctul de topire al zirconiului este de peste 1900 grade, ce îl face mult mai stabil în timpul arderii față de ceramică;
 • rezistența în timp: coroanele de zirconiu rezistă intacte între 5 și 10 ani;
 • ideal pentru pacienții care au alergii la metale; zirconiul este biotolerabil și nu corodează;
 • lucrările pe bază de zirconiu sunt precise.


Cand este recomandata coroana din zirconiu

Cum îți dai seama că ai nevoie de o coroană de zirconiu? Ar trebui să apelezi la această variantă dacă:
 • dantura ta e distrusă în proporție de 40%, - 50% - o asemenea suprafață nu poate fi refăcută din compozit;
 • dacă dinții tăi au coroana fracturată;
 • dacă vrei să modifici aspectul estetic al dinților tăi (dimensiune, culoare, formă);
 • dinții tăi au fost tratați endodontic, adică nervii sunt scoși, pentru că sunt hipersensibili și zirconiul e un material bine agreat;
 • ai suferit un tratament de canal sau un implant dentar


Avantajele si dezavantajele dintilor din zirconiu

Avantajele coroanelor dentare din zirconiu

Coroanele dentare din zirconiu sunt varianta ideală pentru cei care vor să își restaureze un dinte sau întreaga dantură, dar vor totuși un rezultat natural și cât mai satisfăcător din punct de vedere estetic. Iată câteva avantaje ale coroanelor dentare din zirconiu:
 • Incomparabil cu alt material din punct de vedere estetic: absența metalului face ca lângă gingie să nu se vadă nimic gri inestetic, iar nuanța translucidă a zirconiului ajută la integrarea perfectă a coroanei cu restul dinților;
 • Zirconiul este un material cu o rezistență ridicată, având deci o durată de viață mai mare;
 • Este rezistent termic;
 • Biocompatibilitatea: zirconiul nu va produce alergii;
 • Finisajul de neegalat, mulțumită proceselor de proiectare și fabricație computerizată;
 • Zirconiul protejează gingiile, coroanele din acest material fiind perfect etașe;
 • Foarte rezistent la masticație și uzură: nu există niciun risc de fractură;
 • Mai ușoară decât o coroană metalică;
 • Restaurarea este rapidă: procedura dentară în care sunt implicate coroanele de zirconiu poate fi realizată în câteva zile;
 • Comoditate: te vei acomoda cu ușurință cu noua dantură, datorită calității zirconiului.


Dezavantajele coroanelor din zirconiu

Deși par varianta ideală (și s-ar putea chiar să și fie), dinții din zirconiu au și câteva dezavantaje pe care trebuie să le cunoști încă de la început:
 • Casarea: zirconiul e un material relativ casant, iar dacă e supus la presiuni exagerat de mari, poate crăpa. Totuși, acest lucru e rar întâlnit, pentru că nu ar avea de ce să fie supuși unor presiuni anormale.
 • Prețul: zirconiul are un preț destul de ridicat, care variază în funcție de cantitatea zirconiului din coroană. Cu toate acestea, deși principalul competitor - ceramica - are un preț mai mic, zirconiul compensează cu performanța pe care o oferă.


Exista mai multe tipuri de coroane dentare din zirconiu?

Coroanele dentare din zirconiu sunt de mai multe feluri, iar modelul care ți se potrivește va fi discutat în cabinet, alături de medicul stomatolog. Atât coloanele dentare realizate în întregime din zirconiu, cât și cele pe schelet de zirconiu imită la perfecție estetica naturală a dinților, dar și funcția masticatorie a acestora.

Coroane dentare monolitice din zirconiu (in totalitate din zirconiu)

Coroana dentară zirconiu monolit e coroana realizată în întregime din zirconiu. Ea face parte din categoria premium și se folosește atunci când dantura pacientului are nevoie de mai multă rezistență. Din punct de vedere estetic, ea este superioară oricărei alte coroane. E ușoară, ce face acomodarea un proces mult mai rapid.

Coroane dentare din zirconiu acoperit cu ceramica

Un alt tip de coroană zirconiu este coroană zirconiu-ceramic: un tip de coroană dentară realizată din zirconiu, care e îmbrăcat la rândul lui într-un strat de ceramică dentară. Coroana zirconiu-ceramic se folosește de cele mai multe ori când trebuie restaurați dinți din zona frontală, fiind o variantă extrem de estetică și mai puțin costisitoare față de coroana realizată integral din zirconiu. Această variantă îmbină cele mai iubite materiale din tehnica dentară modernă, contribuind nu doar la îmbunătățirea vizibilă a zâmbetului, ci oferind rezistență la șocuri și împiedicând depunerea plăcii bacteriene.

Cat costa coroanele dentare din zirconiu? Pret:

În ceea ce privește prețul coroanelor dentare din zirconiu, partea bună este că acesta a scăzut drastic față de acum 15 - 20 de ani. Cu toate acestea, prețul final poate fi stabilit doar în cabinet, în urma consultului de specialitate. De asemenea, coroanele de zirconiu care au mai puțin zirconiu în compoziție vor costa mai puțin, însă calitatea acestora va fi considerabil afectată, motiv pentru care un preț prea mic ar trebui să vă trezească suspiciuni. În general, prețul unei coroane din zirconiu pornește de la 1300 lei.

Care sunt etapele aplicarii coroanelor dentare din zirconiu

Procesul aplicării coroanelor dentare din zirconiu constă în câțiva pași, începând cu etapa clinică, în care se realizează o coroană provizorie. Dintele se pregătește pentru amprentare și șlefuire; acest pas e făcut pentru a transmite către laborator informații legate de dantură;

În laborator urmează să fie realizat modelul de lucru, după amprenta dentară. Laboratoarele dentare cu care colaborăm apelează la cele mai avansate tehnologii și experți pentru a realiza coroane de zirconiu care să imite cât mai bine dintele natural. Modelul 3D e trimis la mașina de frezat CAM CAD, iar apoi e produs rezultatul final, iar lucrarea este retrimisă în cabinet. Despre procedură poți afla mai multe aici.

La următoarea ședință (care e uneori opțională) se realizează proba intermediară a dintelui; acum e momentul în care poți să îți dai seama dacă noul dinte se așează suficient de bine în gura ta.

Ultima ședință, la trei zile după cea de-a doua, reprezintă un control în care se va verifica din nou adaptarea coroanei după ce aceasta s-a cimentat pe dinte.

Coroane dentare din zirconiu vs. ceramice (din portelan)

Față de coroanele dentare ceramice, din porțelan, coroanele din zirconiu nu permit luminii să treacă, ceea ce le face mai puțin naturale. Pe de cealaltă parte, coroanele din zirconiu sunt considerabil mai rezistente în timp decât cele realizate exclusiv din ceramică. Pentru că ambele variante au plusuri și minusuri, de aceea varianta care le îmbină pe amândouă este ideală. Coroanele de zirconiu cu strat exterior ceramic preiau funcția estetică a porțelanului și funcționalitatea, respectiv rezistența oferită de zirconiu.

Coroane dentare din zirconiu vs. din metal

Față de coroanele de metal, cele din zirconiu au o paletă mult mai mare de beneficii: aspectul dinților este mult mai natural, dinții se curăță la fel ca cei naturali și au o durată de viață prelungită. Mai mult de atât, zirconiul nu este un metal, ceea ce împiedică dezvoltarea alergiilor, fiind un material biocompatibil. Coroanele dentare din metal lasă la iveală un chenar gri la baza dinților, ce la face mai puțin naturale și uneori chiar inestetice. O altă diferență relevantă între cele două variantă o reprezintă prelucrarea: coroanele din metal se prelucrează manual, în timp ce coroanele din zirconiu sunt frezate computerizat, prin tehnologia CAD CAM. Astfel, operațiunea e 100% precisă.

Coroane dentare din zirconiu vs. acrilice sau din compozit

Cel mai mare avantaj al coroanei dentare din zirconiu față de cele din compozit o reprezintă lipsa conductivității termice. Acest lucru garantează confortul pe termen lung, pentru că nu vei mai simți durere la contactul cu alimente fierbinți sau reci. De asemenea, coroanele dentare din zirconiu sunt mai ușor de igienizat decât coroanele din compozit sau alte variante. Nu în ultimul rând, coroanele dentare din acrilice sau compozit au o rezistență scăzută în timp și nu se adaptează la fel de bine la structura danturii precum coroanele din zirconiu. Cele din urmă au un cost mai ridicat, însă asigură o gamă mult mai variată de funcționalități, sunt mai rezistente în timp și au o cantitate de alergen mult mai mică (aproape inexistentă) față de orice altă variantă.

Intrebari frecvente

O vizită la medicul stomatolog te va lămuri cu privire la toate întrebările pe care le ai, inclusiv la aspectele legate de prețul final al lucrării. Cu toate acestea, iată care sunt răspunsurile la cele mai frecvente întrebări:

Cat rezista coroanele dentare din zirconiu?

Coroanele dentare din zirconiu sunt varianta cea mai rezistentă disponibilă pe piață. Ele pot rezista până la 15 ani intacte, cu condiția să fie aplicate corect, de către un medic stomatolog cu experiență.

Coroanele dentare din zirconiu se ingalbenesc?

Coroanele dentare din zirconiu nu se îngălbenesc și nici nu pot suferi alte modificări de culoare în timp. Dacă aceste lucruri se întâmplă, au existat greșeli în procesul de montare (fie de partea laboratorului, fie de partea cabinetului) și trebuie remediat.

Ce trebuie sa faci imediat dupa aplicarea coroanei din zirconiu?

Imediat după ce ai părăsit cabinetul medicului stomatolog, iată care sunt câteva lucruri de care să ții cont:
 • Nu mânca pentru aproximativ o oră;
 • Evită, pentru o zi sau două, alimentele lipicioase sau foarte dure;
 • Evită, pe termen lung, guma de mestecat;
 • Oferă o atenție sporită igienizării cavității bucale: periaj de două ori pe zi, alături de apă de gură și ață dentară. Cea din urmă trebuie utilizată cu atenție, pentru a nu mișca din loc coroana dentară.
 • E firesc să simți durere după aplicarea unei coroane dentare, pentru că zona este sensibilă; cere-i medicului stomatolog o recomandare cu privire la o pastă de dinți specială pentru dinți sensibili, iar dacă durerea persistă pe termen lung, nu ezita să îl contactezi.


Afla mai multe despre coroane dentare aici.

detalii

Coroana dentara

Coroana dentara - tipuri, preturi, avantaje si dezavantaje

Se știe deja că zâmbetul este responsabil de prima impresie a oricărei persoane cu care ne întâlnim. De aceea, sănătatea zâmbetului este cea mai importantă și ar fi bine să îi acordăm atenția pe care o merită. De cele mai multe ori singura soluție pentru un zâmbet plăcut este aplicarea de coroane dentare.

Ce este coroana dentara?

Coroana dentară este un dispozitiv utilizat de medicul dentist pentru a remedia lipsurile estetice și funcționale ale danturii. Aceasta va îmbrăca partea vizibilă a dintelui sau un bont protetic al unui implant dentar.

Care este rolul coroanei dentare?

Rolul unei coroane dentare este de a înlocui cu succes toate funcțiile unui dinte sănătos.

Cum arata o coroana dentara?

Coroana dentară arată ca un dinte sănătos.

Cand ai nevoie de o coroana dentara?

Ai nevoie de o coroană dentară în următoarele situații:
 • în urma unui tratament de canal
 • dacă ai o carie complexă
 • Dacă ai dinți crăpați
 • Dacă suferi de bruxism
 • Dacă ai un implant dentar


Tipuri de coroane dentare

Coroanele dentare se diferențiază în funcție de materialul din care au fost realizate sau de procesul de fabricare.

Tipuri de coroane dentre in functie de material

Există mai multe tipuri de coroane dentare în funcție de materialul din care au fost realizate.

Coroane dentare acriliceCoroane dentare metalo acriliceCoroane de dentare metalo-ceramiceCoroane dentare de compozitCoroane dentare integral ceramiceCoroane dentare din zirconiuCoroane dentare din zirconiu acoperit cu ceramicaCoroane dentare din aurCoroane dentare acrilice

Coroanele acrilice sunt printre cele mai ieftine și mai puțin aspectuoase variante de coroane dentare. Se degradează mai greu și sunt eficiente pentru cei care își doresc o soluție rapidă.

Coroane dentare de compozit

Coroanele dentare de compozit sunt cea mai rar recomandată soluție din punct de vedere al rezistenței și durabilității. Sunt ideale pentru pacienții sensibili la metale sau porțelan.

Ca avantaje amintim:
 • este mai moale decât porțelanul, mai puțin reactiv decât aurul și alte metale;
 • tehnicile de lipire cu adeziv sunt mai ușor de tolerat decât lipirea coroanelor din porțelan;
 • potrivit pentru lucrările dentare temporare;
 • mai puțin costisitor decât coroanele din aur, zirconiu sau porțelan.


Ca dezavantaje amintim:
 • cel mai puțin rezistent material;
 • necesită înlocuire frecventă.


Coroane dentare metalo-acrilice

Coroanele dentare metalo-acrilice sunt printre cele mai ieftine și mai puțin aspectuoase versiuni de coroane dentare. Sunt alese de persoanele care nu vor să investească atât de mult în dantură. Este rapid de aplicat, dar minusul este că reprezintă o soluție semi-fizionomică. Nu este o variantă de durată sau funcțională pe termen lung datorită versiunilor mai noi și mai moderne.

Coroane dentare metalo-ceramice

Coroanele dentare metalo-ceramice au fost prima opțiunea cu o fizionomie crescută și duritate similară cu a dinților naturali. Oferă o estetică superioară, rezistentă ridicată și are o biocompatibilitate superioară. Ca dezavantaj are un preț mai mare decât al altor opțiuni.

Coroane dentare integral ceramice (portelan)

Coroana de porțelan montată pe structură metalică este cea mai des folosită deoarece este rezistentă și este plăcut estetica. Raportul calitate - preț este excelent, iar prețul este accesibil.

Coroane dentare din zirconiu

Coroanele dentare din zirconiu sunt obținute prin frezare computerizată și au o estetică deosebită. Sunt ideale pentru acoperirea implantului dentar sau a unui dinte afectat. Specialiștii consideră că sunt soluția optimă pentru procesul de restaurare a dinților și nu doar în cazul celor frontali. Sunt preferatele pacienților datorită rezistenței și similarității cu dintele natural. Ca dezavantaj avem prețul ridicat față de alte tipuri de coroane dentare.

Afla mai multe despre coroana dentara din zirconiu aici

Coroane dentare din zirconiu acoperit cu ceramica

Coroanele dentare din zirconiu acoperit cu ceramică poate fi folosit cu succes în oricare zona a cavității bucale și se integrează perfect în arcada dentară. Zirconiul este un material sigur și biocompatibil, dur și rezistent.

Coroane dentare din aur

Coroanele dentare din aur nu sunt atât de populare datorită factorului estetic, dar sunt indicate în unele ocazii. Pacienții cu mușcături puternice sau obiceiuri parafuncționare au nevoie de această coroană din aur. Aurul oferă un nivel de durabilitate potrivit dinților din spatele gurii - molarii. Coroanele din aur necesită o pregătire mai scurtă din punct de vedere temporal.

In functie de procesul de fabricare

 • coroane dentare realizate de un tehnician dentar
 • coroane dentare realizate cu ajutorul frezei CAD-CAM sub strica supraveghere a unui tehnician dentar.


Care sunt avantajele si dezavantajele coroanelor dentare

Avantaje coroane dentare

 • reface dintele din punct de vedere estetic și funcțional
 • restaurează dinții rapid
 • armonizează fața
 • restaurează dintele distrus
 • rezultat estetic deosebit
 • acomodare imediată


Dezavantaje coroane dentare

Coroanele dentare din compozit sau acril sunt de o calitate mai slabă și au o rezistență mai redusă decât a altora. Coroanele pe suport de metal nu sunt cele mai plăcute din punct de vedere estetic, iar acomodarea poate fi întinsă pe o durată mai lungă de timp.

Cum se pune coroana dentara? Etapele tratamentului si montarea

 • se pregătesc dinții, se face tratament endodontic acolo unde este nevoie
 • se pregătesc coroane dentare prin șlefuire
 • se prelevă amprenta dentară, se realizează un mulaj pentru confecționarea lucrării
 • se asigură o coroană dentară provizorie
 • se cimentează provizoriu dintele
 • se cimentează definitiv pe structura de bază coroana dentară


Cat dureaza pana mi se pune coroana dentara

1-2 săptămâni.

Cat costa coroanele dentare?

Prețul unei coroane dentare depinde în funcție de materialul folosit, tehnica de fabricare a coroanei și de pregătirea efectivă a dintelui: tratament de canal, obturații.

Coroane dentare - pret

Coroană provizorie acrilat – imediată, în cabinet

85

Coroană provizorie pe implant – în laborator

275

Coroană provizorie – în laborator

275

Coroană metalo-ceramică pe dinte

950

Coroană metalo-ceramică pe dinte + profilaxie sonicare

1450

Coroană metalo-ceramică pe dinte + profilaxie airfloss

1450

Coroană metalo-ceramică pe dinte + profilaxie waterpick

1450

Coroană metalo-ceramică pe dinte + profilaxie sonicare și airfloss

1900

Coroană metalo-ceramică pe dinte + profilaxie sonicare și waterpick

1900

Coroană ceramică pe suport de zirconiu pe dinte

1800

Coroană ceramică pe suport de zirconiu pe dinte + profilaxie sonicare

2300

Coroană ceramică pe suport de zirconiu pe dinte + profilaxie airfloss

2300

Coroană ceramică pe suport de zirconiu pe dinte + profilaxie waterpick

2300

Coroană ceramică pe suport de zirconiu pe dinte + profilaxie sonicare și airfloss

2800

Coroană ceramică pe suport de zirconiu pe dinte + profilaxie sonicare și waterpick

2800

Coroană integral ceramică Emax pe dinte

2000

Coroană integral ceramică Emax +profilaxie sonicare

2500

Coroană integral ceramică Emax +profilaxie airfloss

2500

Coroană integral ceramică Emax +profilaxie waterpick

2500

Coroană integral ceramică Emax +profilaxie sonicare și airfloss

3000

Coroană integral ceramică Emax +profilaxie sonicare și waterpick

3000

Coroană integral ceramică 24h (tehnică digitală)

2500

Coroana metalo-ceramică/implant

950

Coroană ceramică pe zirconiu pe implant

1800

Fast&Fixed proteză provizorie

2200

Coroană integral ceramică Emax pe implant

2000


Programează-te acum la unul dintre numerele de telefon de pe site pentru a alege cea mai bună coroană dentară pentru tine!

Cat timp rezista o coroana dentara?

Durata de viață a coroanei dentare depinde de îngrijirea orală.

Cum se ingrijesc coroanele dentare

Coroanele dentare au nevoie de îngrijire corespunzătoare, exact ca dinții naturali. Aceasta include:
 • igienă dentară corectă: periaj după fiecare masă, utilizarea aței dentare și a apei de gură;
 • evitarea consumului de alimente care au un efect agresiv: ceai, ciocolată, cafea, etc. Acestea pot afecta materialul din care este confecționată coroana.


Cum ma spal pe dinti daca am coroana dentara

La fel ca în cazul dinților naturali, te vei peria de cel puțin 2 ori pe zi. Corect ar fi să te periezi după fiecare masă.

Te doare cand iti pui coroane dentare?

Nu te va durea aplicarea coroanei dentare.

Coroane dentare vs. Fatete dentare

Ambele tratamente au drept scop obținerea unui zâmbet cât mai frumos și au rezultate de excepție. Ele diferă în mai multe puncte, nu doar ca preț. Fațetele dentar sunt cea mai bună opțiune atunci când problema tratată de medicul dentist este mică și mai ales de factură estetică: dinte ciobit/pătat, fisuri minore ale dinților, goluri între dinți. Dacă problemele sunt mai complexe: dinte cu o plombă mare, dinte rupt, dinte cu obturație de canal, cea mai bună soluție este coroana dentară. Aceasta va menține dintele intact și îl va proteja de orice factori nocivi care l-au putea aduce în pragul extracției.

Coroane dentare vs. Implant dentar

Coroana dentară se aplică pe un dinte existent, dar care a fost deteriorat într-o mare măsură. Implantul dentar reprezintă o rădăcină artificială realizată din titan care va fi inserată în osul maxilarului. În a doua etapă a tratamentului se va fixa coroana dentară. Implantul dentar înlocuiește un dinte lipsă, iar procedura de tratament include și montarea coroanei dentare.

Intrebari frecvente

La cat timp dupa extractie se poate pune coroana dentara?

După vindecarea zonei care are de obicei nevoie de cel puțin o lună, în funcție de caz.

Se va observa ca am coroane dentare?

Coroana dentară este realizată în conformitate cu forma și aspectul dintelui natural, deci șansele sunt mic să-și dea cineva seama.

Cati dinti poate cuprinde coroana dentara?

Coroana dentară poate înlocui un singur dinte. Pentru a înlocui mai mulți dinți se va folosi puntea dentară.

Ce faci in cazul decimentarii coroanei dentare?

Dacă ai observat decimentarea coroanei dentare cea mai bună idee este să te întorci în cabinetul medicului pentru a cimenta coroana dentară dacă se poate. Decimentare înseamnă de fapt desprindere.

Ce presupune schimbarea coroanelor dentare

În unele cazuri se va decide schimbare coroana dentara. Dacă defectul coroanei este redus, se va retrimite în laboratorul de tehnică dentară pentru a efectua teste funcționale și probe, dar dacă întreaga coroană are defect ea va fi înlocuită în întregime.

detalii

Proteza dentara

Proteza dentara: ce este, tipuri de proteze, cat costa

Pacienții care își pierd dinții din diverse motive au la dispoziție proteze dentare. Acestea reprezintă elemente fixe sau mobile care pot înlocui dinții lipsă. Proteza poate înlocui unul sau toți dinții de pe o arcadă.

Ce este proteza dentara?

Proteza dentară este un element fix sau mobil menit să înlocuiască dinții lipsă.

Tipuri de proteze dentare

Există 2 tipuri de proteze în funcție de mobilitate: fixe si mobile. Cele fixe pot fi realizate din materiale: acrilice, metalice, ceramice sau zirconiu. Protezele mobile sunt de regulă realizate din rășini acrilice.

În funcție de rol, protezele pot fi:
 • unidentară - înlocuiește un singur dinte
 • punte dentară - înlocuiește un dinte cu ajutorul inserției de pivot dentar în dinții învecinați
 • proteză dentară parțială - pentru unul sau mai mulți dinți lipsă atunci când pacientul nu își permite proteza dentara permanenta sau implant dentar
 • proteză dentară imediată - soluția de protezare imediat după extracție
 • proteză dentară totală - înlocuiește toți dinții
 • supraproteză - este similară cu proteza totală, dar pacientul are câțiva dinți buni drept suport


Tipuri de proteze in functie de mobilitate

Există proteze fixe care odată aplicate nu se mai pot demonta și proteze mobile care pot fi date jos oricând.

Proteze dentare fixe

Protezele dentare fixe sunt o soluție modernă și principalul lor avantaj este că nu cade.

Avantajele protezelor dentare fixe
Proteza dentară fixă are avantajul că nu cade și nu se mișcă deloc în timpul masticației oferind cea mai ridicată stabilitate. De asemenea, sunt fabricate din materiale extrem de flexibile și durabile. Sunt confortabil de purtat. Datorită materialelor translucide se potrivesc extrem de bine cu nuanța gingiei.

Dezavantajele protezelor dentare fixe
Dezavantajul constă în costurile mari, dar și în faptul că pacientul nu o poate da jos dacă simte disconfort.

Proteze dentare mobile moderne (de ultima generatie)

Protezele dentare mobile moderne vin cu o serie de avantaje datorită versatilității lor. Mai sunt cunoscute sub numele de placă dentară sau proteză elastică modernă

Avantajele protezelor dentare mobile
Cel mai mare avantaj este faptul că pot fi igienizate cu ușurință.

Dezavantajele protezelor dentare mobile
Se pot mișca sau pot aluneca în timpul vorbirii sau masticației. Mai mult, în timp provoacă topirea osului maxilar.

Proteze dentare mobilizabile

Protezele dentare mobilizabile sau pe implanturi pot fi date jos de către pacient și pot fi sprijinite pe dinți naturali sau pe proteza dentara fixa pe implanturi.

Avantajele protezelor dentare mobilizabile
Poate fi îndepărtată ori de câte ori pacientul simte nevoia și se poate menține o igienă bună atât pe proteză, cât și pe implanturi.

Dezavantajele protezelor dentare mobilizabile
Nu este fixata pe gingie, ci stabilizată.

Tipuri de proteze dentare in functie de modul de prindere

Proteze dentare pe implanturi

Proteza dentară pe implanturi este o proteză totală stabilizată cimentată sau chiar înșurubată pe implanturi sau pe mini-implanturi dentare. Dacă vorbim de mini-implanturile dentare, acestea sunt implanturi subțiri care vor fi introduse în osul maxilar care s-a atrofiat. Rezistența lor este limitată și principalul scop este să sprijine o proteză.

Proteze dentare pe implanturi fixe
Protezele dentare pe implanturile fixe pot fi ușor îndepărtate de către medic prin deșurubare. Poate fi folosită cu succes de către pacienții cu un grad ridicat de resorbție osoasă.

Proteze dentare pe implanturi mobilizabile (overdenture)
Această proteză este o proteză totală care a fost stabilizată pe implanturi sau mini-implanturi. Mini-implanturile sunt subțiri și au o rezistență limitată.

Avantajele protezelor dentare pe implanturi
 • Stabilitate crescută
 • Menținere volum osos
 • Ușor de îndepărtat


Dezavantajele protezelor dentare pe implanturi
Dacă implanturile cedează pacientul are nevoie de implanturi noi sau de o proteză nouă.

Proteze dentare scheletate

Proteza scheletată se bazează pe un grup de dinți buni. Pentru zona lipsită de dinți se va realiza proteza scheletată.

Avantajele protezelor dentare scheletate
Păstrează dinții sănătoși ai pacientului. Completează spațiile fără dinți cu proteză rezistentă și stabilă, nu afectează dinții sănătoși.

Dezavantajele protezelor dentare scheletate
Nu pot fi aplicate oricărui pacient.

Proteze dentare elastice

Este cea mai modernă și noua alternativă a protezei tradiționale din acrilat. Este o variantă foarte bună de proteză mobilă modernă.

Avantaje
 • Confecționată din material elastic și subțire, foarte rezistent
 • Materialul este 100% biocompatibil cu țesuturile din cavitata orală
 • Proteză de calitate, rezistentă în timp
 • Oferă un confort deosebit
 • Mai ușoară și estetică decât proteza clasică


Dezavantaje
 • Preț ridicat față de protezele acrilice tradiționale
 • Igienizare riguroasă cu atenție sporită
 • Se colorează la persoanele fumătoare


Proteze dentare cu magneti

Sunt special destinate pacienților care nu pot suporta intervenții chirurgicale de amploare sau nu au suficient os alveolar restant pentru a insera mai multe implanturi dentare.

Avantaje
 • Implanturile dentare sunt foarte subțiri
 • Pot fi inserate în cele mai atrofiate creste osoase
 • Sistemul magnetic este suficient de puternic pentru a-ți oferi o masticație eficientă
 • Procedură chirugicală simplă
 • Pot fi folosite protezele vechi dacă sunt realizate corect


Dezavantaje
 • Costă mai mult decât protezele cu capse


Tipuri de proteze dentare in functie de rolul lor

Proteza dentara partiala

Acest tip de proteză este destinată pacienților care și-au pierdut mare parte din dinți, dar au câțiva dinți sănătoși. Proteza parțială va completa spațiul liber rămas după căderea câtorva dinți și va fi fixată în jurul celor existenți prin intermediul unor sisteme speciale de prindere.

Avantajele protezeleor dentare partiale
 • Păstrează dinții sănătoși
 • Costri puțin reduse
 • Stabilitate încă de la început


Dezavantajele protezelor dentare partiale
 • Afectarea indirectă a dinților sănătoși
 • Resorbția osoasă
 • Acumulare de alimente între gingie și proteză


Proteza dentara totala

Proteza totală înlocuiește una sau ambele arcade și presupune amprentarea zonei, probarea protezei și alegerea dinților potriviți, apoi fixarea pe o bază de rășină.

Avantajele protezeleor dentare totale
 • Bună stabilitate
 • Soluție ieftină
 • Estetica acceptabilă
 • Proces de vorbire, masticație rezonabil
 • Poate fi purtată și noaptea


Dezavantajele protezelor dentare totale
 • Pierdere osoasă
 • Este instabilă
 • Reține mirosurile


Proteza dentara unidentara

Proteza dentară unidentară înlocuiește un singur dinte lipsă și este cea mai mică versiune de proteză. Se mai numește coroană dentară individuală.

Avantaje
 • Nu afectează dinții învecinați
 • Se realizează rapid
 • Similară cu dintele natural la culoare si formă
 • Este ieftină


Dezavantaje
 • În timp coroana își poate schimba culoarea
 • Poate cădea după o perioadă îndelungată de folosire


Puntea dentara

Puntea dentară este metoda de înlocuire a unui dinte lipsă prin inserarea de implant metalic în dinții vecini și a unui pivot metalic în locul dintelui lipsă.

Avantajele puntilor dentare
 • Costuri relativ scăzute
 • Durată de viață de 5+ ani


Dezavantajele puntilor dentare
 • În timp coroana își poate schimba culoarea


Proteza dentara imediata

Protezele imediate se realizează în baza unui model al cavității bucale a pacientului. Se ia amprenta arcadelor pacientului și se reface fidel mușcătura.

Avantajele puntilor dentare
 • Se realizează și montează rapid
 • Ajută în procesul de masticație
 • Estetic
 • Similar dinților naturali


Dezavantajele puntilor dentare
 • Afectează vorbirea și masticația


Supraproteza

Supraproteza este de obicei realizată cu un sistem de capse sau sistem magnetic.

Avantajele puntilor dentare
 • Supraproteza păstrează dinții sănătoși drept suport
 • Stabilitate în procesul de masticație


Dezavantajele puntilor dentare
 • Fără dinți suport nu se poate fixa


Tipuri de proteze dentare in functie de material

Proteze dentare ceramice

Protezele dentare ceramice sunt extrem de asemănătoare dinților naturali și rezistă bine în timp. Se recomandă persoanelor care au suferit pierderi de densitate osoasă.

Avantaje
 • Durabilă
 • Estetică


Dezavantaje
 • Preț ridicat
 • Sunt zgomotoase în vorbire


Proteze dentare acrilice

Protezele dentare acrilice sunt unele dintre cele mai apreciate tipuri de proteze. Acrilul este un plastic rezistent care imită foarte bine culoarea dinților naturali.

Avantaje
 • Estetic
 • Durabil
 • Rezistent
 • Mai puțin zgomotos decât protezele de ceramică


Dezavantaje
 • Preț ridicat
 • Pot găzdui bacterii dacă se fisurează la nivel microscopic


Proteze dentare metalice

Proteza dentară metalică este o proteză sprijinită pe implanturi și poate fi indepărtată doar de medic prin deșurubare.

Avantaje
 • Durabilă


Dezavantaje
 • În funcție de materialul folosit, prețul crește


Proteze dentare din zirconiu

Protezele dentare confectionate din zirconiu sunt cele mai plăcute din punct de vedere estetic refăcând dentiția naturală. Nu conțin metal, iar lumina se propaga prin proteză.
Avantaje
 • Similară cu dinții naturali
 • Lumina se propagă prin proteză
 • Nu produce reacții alergice
 • Stabilitate ridicată și durată de viață extinsă


Dezavantaje
Preț ridicat.

Cat costa proteza dentara

Prețul variază în funcție de tipul protezei alese și de materialele folosite. Cu cât se înlocuiesc mai mulți dinți cu atât prețul crește.

Proteza dentara: Pret

Fast&Fixed proteză provizorie

2200

Proteză totală acrilică

1800

Proteză totală acrilică cu structura de rezistență metalică

2000

Proteză imediată

2000

Proteză tip Kemeny

300

Proteză parțială acrilică

1500

Proteză parțială scheletată – croșete (exclusiv partea fixă)

4500

Proteză scheletată unilaterală (exclusiv partea fixă)

1750

Reparație fractură proteză acrilică

250

Adăugare un dinte în proteza acrilică

175

Adăugare 2-4 dinți la proteza acrilică

200

Rebazare proteză acrilică

350


Care sunt pasii tratamentului cu proteza dentara

 • Mersul la control
 • Îndepărtarea dinților
 • Amprentarea
 • Luarea amprentei mușcăturii
 • Șabloane din ceară
 • Fixare


In cat timp vei avea proteza dentara?

Există tipuri de proteze care sunt gata în 24 ore sau 3-6 săptămâni.

In cat timp te obisnuiesti cu proteza dentara

În funcție de tipul de proteză aleasă, perioada poate varia. În general este vorba de câteva zile.

Ingrijirea protezei dentare

 • Manipulare cu grijă pentru a nu sparge proteza
 • A nu se lăsa să se usuce, se va ține în apă sau soluții speciale de hidratare
 • Nu se spală cu apă fierbinte
 • Se periază zilnic


Cu ce se curata proteza dentara?

Se curăță cu periuța și pasta de dinți, exact ca dinții naturali.

Cu ce se lipeste proteza dentara

Există adeziv proteza dentara în orice farmacie. Acesta joacă rolul de fixator proteza dentara. A nu se folosi solutie de lipit proteza dentara de tipul Picatura sau Superglue.

In ce solutie se tine proteza dentara atunci cand e data jos

Se țin în soluție specială de hidratare sau în apă.

Cat dureaza proteza dentara

Durata de viață a protezei dentare variază în funcție de tipul ei, de materialele folosite și de modul de întreținere. Unele proteze pot fi obținute în 24 ore, iar altele au nevoie de 3-6 săptămâni până sunt gata.

Proteza dentara vs. implant dentar - ce sa alegi

Ambele tipuri de tratament înlocuiesc dinții lipsă. Din punct de vedere al unei nevoi, mâncatul, vorbitul, proteza dentară are nevoie de o perioadă de acomodare și exerciții de pronunție, pe când implantul dentar nu. Proteza dentară se inserează mai rapid decât implantul dentar care are nevoie de 6 luni de acomodare cu osul. Implantul dentar este fix și nu se poate da jos, proteza se poate mișca. Implantul nu produce discomfort, proteza da.

Intrebari frecvente despre proteza dentara

Se poate dormi cu proteza dentara?

Medicii recomandă să scoți proteza dentară noaptea.

Ce pot manca daca am proteza dentara

După ce te acomodezi cu proteza poți mânca aproximativ orice.

Ce fac daca mi s-a rupt proteza dentara

Mergi la medic pentru a o repara sau a confecționa alta.

De ce se misca proteza dentara

Proteza dentară care se mișcă ori este mobilă, ori nu este fixată corect.

Voi arata diferit cu proteza dentara?

În general proteza dentară este confecționată cât mai similar cu dentiția ta naturală, deci diferențele nu ar trebui să fie atât de mari.

detalii

medicii sectiei

Intrebari frecvente

Giulești

+40213672828
smile

parerile clientilor

“Dincolo de un cadru relaxant şi foarte atrăgător, am găsit în dna. dr. Cristina Munteanu profesionalism şi competenţă la un nivel înalt. Mereu cu zâmbetul pe buze, amabilă, comunicativă, caldă şi atentă la problemele noastre dna. doctor a făcut ca pentru băiatul nostru „la dentist” să nu insemne frica şi încordare ci zâmbet şi relaxare. Venim cu plăcere şi plecăm zâmbind şi pentru asta mulţumim Cris Smile Studio! Mulţumim dna. doctor!”

“Very friendly people and excellent services. Will come back for sure!”

“Recomand cu mare încredere serviciile acestei clinici dentare. Sunt profesioniști, își respectă clienții și le asigură toate normele de igienă corespunzătoare în această perioada.”

"Când copilul tău zâmbește, poţi spune că eşti cu adevărat împlinit! Mulțumesc, Cris Smile Studio! Sunt profesioniști și nu și-au pierdut empatia față de clienți!"

"După prima ședință, am scăpat de teamă de dentist. Acum am ajuns la prima coronița. Mulțumesc domnișoarei doctor Irina Luca pentru profesionalism. Mulțumesc, Cris Smile și, nu în ultimul rând, Ioanei Teoteoi pentru recomandare."

"Nota 10 pentru fiecare membru al echipei de la cabinet, începând cu medicii, continuând cu doamnele asistente și ajungând la doamnele de la recepție. Mulțumesc. Pentru ce? Pentru tot. Nu degeaba se zice că a treia oară e cu noroc. În cinci ani am trecut prin trei cabinete stomatologice și de trei ani v-ați pricopsit cu mine pe cap!:D Eu nu plec nicăieri și sper să va găsesc mereu acolo!"

"Am ajuns aici pentru o extracție, prima din viața mea, cu o frică imensă. Prima impresie plăcută am avut-o cu recepția, foarte amabilă domnișoara . Extracția a fost făcută de domnul doctor Vlad Alexandru, căruia nu am cuvinte să îi mulțumesc. Nu am simțit absolut nimic(deși eu eram speriată rău), atent la cum te simți și îți explică tot ce întrebi. Locul extracției arată foarte bine, nu s-a inflamat absolut deloc. Domnule doctor, ești extraordinar. Voi reveni cu drag, de fiecare dată. Vă mulțumesc! "

"Recomandarea mea vine din suflet și mai ales din mulțumirea cu care am plecat de fiecare dată din cabinet. Doamna Doctor Munteanu a fost medicul meu stomatolog săptămânal, timp de aproximativ 4 ani, timp în care am avut aparat dentar. O admir din suflet pentru că pe atunci eram o adolescență fricoasă și nesigură mai ales din cauza complexului provocat de dantura mea. Este un medic care însumează toate calitățile pe care le poate avea un medic și, cu precădere, îi iese minunat transformarea din doctor în prieten."

"La Cris Smile am întâlnit o minune de om, dr Cristina Munteanu. Mamă a trei copiii, cu o răbdare desăvârșită și cu o empatie rar întâlnită. Nu știam cum arată deoarece purta un combinezon care o acoperea în întregime. Doar ochii îi puteam desluși printr-o vizieră de protecție. Erau blânzi și aveau o lumină aparte. Se chinuia să vorbească prin toate măștile de protecție, dar o făcea ca să mă liniștească. Eu una, pot zâmbi din nou fericită, datorită dânsei:) Recomand!"

"Am folosit serviciile clinicii pentru o cimentare la domnul doctor Dan Barascu. Îl recomand tuturor pacienților, lucrarea excelent cimentată,m-am simțit confortabil și în largul meu,deși e greu la stomatologie. Un OM empatic și foarte plăcut și un profesionist desăvârșit. Mulțumesc din suflet domnule doctor."

"Le recomand cu căldură pe doamnele doctor Negru, Stoica și Crăciun. Datorită dumnealor, dinții mei arată mai curați și frumoși decât oricând. Întotdeauna am fost tratată cu profesionalism, nu au fost probleme cu programările. Sunt pacienta clinicii din 2012 și voi continuă să merg cu încredere. Mulțumesc!"

"Servicii excelente. Programările sunt foarte bune, nu se întârzie, nu aștepți foarte mult și ești anunțat înainte prin sms. Domnii Doctori sunt profesioniști și răbdători cu persoanele care au frică de dentist. Îi recomand."

‘Pentru tine și, în același timp, pentru voi’

programeaza vizita