Ce se intamplă la CrisSmile în perioada COVID19?

Vezi mai multe

Centru de parodontologie

Prin tratamentele de parodontologie, intenţionăm să ne ajutăm pacienţii cabinetului stomatologic Cris Smile să cunoască adevăratele cauze ale pierderii dinţilor. Pentru că aparte traumatismele sau leziunile cariogene, printre factorii responsabili se numără şi boală parodonatala. Iar la baza acesteia se află acumulările de placă bacteriană şi depozitele calcificate de tartru.

vezi servicii
crissm

Programează-te online sau sună-ne la

sau ne poti contacta pe
programeaza vizita

De obicei, persoanele tinere, dar şi cele trecute de prima tinereţe ajung să neglijeze semnele timpurii ale maladiilor ce interesează ţesutul de susţinere dentar. De la inflamatia gingiilor, dacă nu se elimina cauzele şi nu se iau măsuri, pacienţii pot ajunge să se confrunte cu parodontoze, ultimul stadiu al bolii parodontale. Iar de la diagnosticare şi până la slăbirea rezistenţei dentare în canalul alveolar, nu mai este decât un pas.

SERVICII

Parodontoza

Parodontoza. Ce este, cauze, simptome. Tipuri de Tratament

9 din 10 romani sufera de paradontoza, o boala care afecteaza gingiile indiferent de varsta, contrar parerilor raspandite de-a lungul timpului.

Ce este parodontoza. Informatii generale

Parodontoza sau boala parodontala este o inflamatie a gingiilor care afecteaza tesuturile care mentin dintii si, in cele din urma, duce la pierderea dintilor.

Care sunt cauzele parodontozei

Parodontoza este cauzata in special de placa bateriana care se acumuleaza pe suprafata dintilor. Cand aceasta nu este indepartata in mod constant, bacteriile se inmultesc necontrolat, ducand la aparitia tartrului dispus de-a lungul dintilor, sub gingii.

Simptomele parodontozei. Cum se manifesta

Simptomele bolii parodontale sunt vizibile inca din faze incipiente ale bolii si includ:
 • inrosirea gingiilor;
 • sangerarile usoare in timpul periajului;
 • aparitia retractiilor gingivale;
 • respiratia urat miroasitoare;
 • senzatia de gust neplacut in gura.

Evolutia parodontozei si tipuri de boli parodontale

Boala parodontala are trei stadii de evolutie, etape in functie de care medicul va stabili o anumita schema de tratament.

Cele trei stadii ale parodontozei sunt: gingivita (afectiune reversibila), parodontita superficiala si parodontita profunda/avansata (afectiuni ireversibile).

In prima etapa, cunoscuta ca gingivita, boala poate fi stopata si chiar eliminata complet, efectele acesteia fiind reversibile. Gingivita reprezinta inflamarea gingiei, insotita de dureri si sangerari la periaj. Principala cauza a gingivitei este igiena precara, placa bacteriana si tartrul.

In cazul parodontitei superficiale si parodontitei profunde, care sunt ireversibile, tratamentul este unul complex si ajuta la stoparea evolutiei bolii, insa nu si la vindecarea acesteia. In aceste stadii apare riscul pierderii danturii.

Tipuri de boli parodontale

Exista trei tipuri de boli parodontale:

1. Gingivita – placa bacteriana irita gingiile provocand sangerari usoare.

2. Parodontita - placa microbiana se transforma in tartru impingand insertia gingivala spre radacina si ducand la formarea de pungi intre dinte si gingie.

3. Parodontoza avansata – boala afecteaza tesutul osos cauzand caderea dintilor, chiar daca acestia sunt sanatosi.

Parodontoza se trateaza? Diagnosticul si tratamentul parodontozei

Parodontoza poate fi tratata, in functie de stadiul in care se incepe tratamentul. Daca pacientii merg la stomatolog inca de la primele sangerari, sansele de vindecare sunt de peste 95%, iar tratamentul nu este costisitor.

Tratamentul, in acest caz, presupune detartraj si periaj profesional, periodic si o buna igiena dentara la domiciliu.

Odata ce boala avanseaza, sansele se reusita a tratamentului scad, iar iar costurile cresc. In cazul in care apar deja pungile, sansele de reusita a tratamentului scad cu 10%, si, pe langa igienizari (detartraj si periaj), sunt necesare si tratamente medicamentoase locale.

In momentul in care apar gustul neplacut si mirosul urat, sansele ca boala sa fie reversibila scad la 60%. Cu toate acestea, boala poate fi tinuta pe loc. Tratamentul este mai complex si presupune chiuretaj subgingival, analize microbiologice si tratament cu antibiotic. Costurile cresc cu pana la 20% fata de un simplu periaj si detartraj.

Cand pacientii ajung la medic in momentul in care dintii deja se misca, boala nu mai poate fi tratata, ci se aplica tratamente doar pentru stagnarea acesteia. Sansele de reusita in acest caz sunt de aproximativ 75%. Tratamentul implica chirurgie regenerativa si observatie permanenta. Din acest punct, tratamentul devine cu adevarat costisitor – cu 75% mai mari decat in faza de periaj-detartraj.

Ultima faza – lipsa dintilor (si a osului) presupune deja chirurgie restaurativa, implanturi si aditii osoase, protetica, iar costurile sunt pe masura.

Tratamentul laser pentru parodontoza

Tratamentul cu laser al parodontozei este minim invaziv, mai putin dureros si creeaza mai putin disconfort. In cazul parodontozei, laserul este folosit pentru urmatoarele manopere terapeutice:
 • gingivectomia si gingivoplastia (reconturarea gingiilor);
 • indepartarea placii bacteriene;
 • prevenirea infectiilor in timpul tratamentului de canal;
 • chiuretajul paradontal;
 • sterilizarea (dezinfectia) pungilor paradontale;
Utilizarea laserului in tratarea prodontozei are numeroase avantaje, precum: reducea sangerarii si tumefierea tesuturilor, precizie, vindecare rapida si sanse minime de infectie sau de aparitie a complicatiilor de diseminare bacteriana.

Tratamentul chirurgical al parodontozei

Tratamentul chirugical in cazul parodontozei este esential cand se ajunge in faza in care dintii se misca. In aceasta etapa, tratamentul implica chirurgie regenerativa, chirurgie restaurativa, implanturi, aditii osoase si aplicarea de proteze dentare.

Ozonoterapia in tratamentul parodontozei

Ozonoterapia sau terapia cu ozon este folosita cu succes in tratamentul gingivitei necrotice. Distruge bacteriile si virusurile din celulele tesutulului afectat, iar celulele sanatoase supravietuiesc si se multiplica mai repede. In plus, procedura nu este dureroasa si nu necesita anestezie.

Etapele tratamentului pentru parodontoza

Tratarea parodontozei se face in mai multe etape.

1. Prima etapa consta in stabilirea diagnosticului, pe baza simptomelor si a gradului de severitate a acestora.

Dupa diagnosticare se elimina factorii cauzatori, precum tartrul si placa bacteriana, prin tehnici de detartraj, curatare profesionala si Air Flow.

Apoi, medicul stomatolog evalueaza gravitatea situatiei si nivelul in care este afectat parodontiul, dupa care decide daca este nevoie si de alte terapii complementare.

2. In cea de-a doua etapa se efectueaza cure de reconstructie a parodontiului si de remodelare estetica a tesuturilor deteriorate. In cazul in care tesutul parodontal este grav afectat si nu mai poate sustine o lucrare protetica sau un implant dentar, se efectueaza o reconstructie osoasa (denumita aditie de os) pentru a sustine lucrarile protetice sau implanturile dentare.

In unele cazuri, in aceasta etapa se efectueaza lucrari de remodelare a tesuturilor moi afectate de prezenta pungilor parodontale.

3. Cea de-a treia, si ultima etapa din tratarea parodontozei, are rol de terapie conservativa, pentru a permite mentinerea rezultatelor in timp. Aceasta presupune o buna igiena dentara la domiciliu si vizite periodice la medic pentru evaluarea afectiunii si pentru efectuarea de tratamente periodice precum detartraj si periaj profesional. In lipsa acestora, boala va recidiva.

Recuperarea de dupa tratamentul parodontozei

Recuperarea dupa tratatarea parodontozei difera in functie de severitatea bolii.

Este indicat ca in perioada de recuperare sa se evite alimentele tari si cele foarte fierbinti sau foarte reci.

Post-operator este necesar ca pacientul sa respecte cu strictete igiena dentara zilnica, in functie de recomandarile medicului stomatolog.

Cat costa tratamentul parodontozei

Tratamentul parodontozei nu are un cost fix. Preturile difera in functie de stadiul bolii si de tehnicile de tratament folosite.

Imobilizare dinti parodontotici cu bara compozit

500 lei

CHIURETAJ SUBGINGIVAL

100 lei/dinte

CHIURETAJ SUBGINGIVAL(AMBELE ARCADE)

2000 lei

Gingivectomie/gingivoplastie pe 6 dinti

600 lei

Tratament retractii gingivale (lambou pozitionat coronar)/3 dinti

1000 lei

Tratament retractii gingivale (lambou pozitionat coronar)/3 dinti

150 lei
Pe langa igiena dentara precara, care este cea mai comuna cauza de aparitie a parodontozei, exista anumiti factori de risc in aparitia acestei boli, precum:
 • varsta inaintata
 • fumatul
 • stresul (care ingreuneaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, inclusiv la nivel paradontal)
 • anumite tratamente medicamentoase (in special anticonceptionalele, antidepresivele si anumite medicamente pentru cardiaci);
 • persoane care sufera de boli de inima, diabet, artrita reumatoida sau obezitate

Cum prevenim parodontoza

Parodontoza poate fi prevenita. Aceasta este cauzata de placa bacteriana care se aduna in special intre dinti si gingie. Asadar, o igiena dentara realizata temeinic de doua ori pe zi este esentiala pentru prevenirea parodontozei. De asemenea, indicata este si folosirea atei dentare - pentru a curata spatiile dintre dinti - apei de gura, aceasta ajutand la distrugerea bacteriilor ramase dupa periaj.

Mituri despre parodontoza

Paradontoza nu se trateaza – parodontoza poate fi tratata daca este depistata in faza incipienta. Apoi, se aplica tratamente pentru stoparea evolutiei bolii.

Daca am parodontoza, o sa-mi pierd toti dintii - Fals! Cu cat diagnosticul este pus mai devreme, iar tratamentul este inceput, cu atat dantura va ramane intacta.

Tinerii nu sufera de afectiuni parodontale – afectiunile parodontale apar la orice varsta, chiar si in cazul tinerilor. Nu este o boala a batranetii, asa cum multe persoane considera.

Sangerarea gingiilor la periaj este cauzata de parodontoza - sangerarea la periaj poate fi cauzata de numeroase alte afectiuni. In acelasi timp, lipsa acesteia nu inseamna ca nu ai parodontoza.

Parodontoza se ia de la o persoana la alta – Fals! Parodontoza nu se transmite de la o persoana la alta.

Parodontoza poate fi tratata cu leacuri naturiste – Nu exista leacuri-minune in cazul parodontozei. Tratamentul se efectueaza in cabinetul stomatologic, urmata de o igiena riguroasa.

detalii

medicii sectiei

Dr. Claudiu Catana

Protetica Dentara, Stomatologie Generala

Dr. Andreea Luican

Stomatologie Generala

Dr. Adina Stoica

Pedodontie, Stomatologie Generala

Dr. Cristina Munteanu

Medic Coordonator

Intrebari frecvente

Giulești

+40213672828
smile

parerile clientilor

“Dincolo de un cadru relaxant şi foarte atrăgător, am găsit în dna. dr. Cristina Munteanu profesionalism şi competenţă la un nivel înalt. Mereu cu zâmbetul pe buze, amabilă, comunicativă, caldă şi atentă la problemele noastre dna. doctor a făcut ca pentru băiatul nostru „la dentist” să nu insemne frica şi încordare ci zâmbet şi relaxare. Venim cu plăcere şi plecăm zâmbind şi pentru asta mulţumim Cris Smile Studio! Mulţumim dna. doctor!”

“Very friendly people and excellent services. Will come back for sure!”

“Recomand cu mare încredere serviciile acestei clinici dentare. Sunt profesioniști, își respectă clienții și le asigură toate normele de igienă corespunzătoare în această perioada.”

"Când copilul tău zâmbește, poţi spune că eşti cu adevărat împlinit! Mulțumesc, Cris Smile Studio! Sunt profesioniști și nu și-au pierdut empatia față de clienți!"

"După prima ședință, am scăpat de teamă de dentist. Acum am ajuns la prima coronița. Mulțumesc domnișoarei doctor Irina Luca pentru profesionalism. Mulțumesc, Cris Smile și, nu în ultimul rând, Ioanei Teoteoi pentru recomandare."

"Nota 10 pentru fiecare membru al echipei de la cabinet, începând cu medicii, continuând cu doamnele asistente și ajungând la doamnele de la recepție. Mulțumesc. Pentru ce? Pentru tot. Nu degeaba se zice că a treia oară e cu noroc. În cinci ani am trecut prin trei cabinete stomatologice și de trei ani v-ați pricopsit cu mine pe cap!:D Eu nu plec nicăieri și sper să va găsesc mereu acolo!"

"Am ajuns aici pentru o extracție, prima din viața mea, cu o frică imensă. Prima impresie plăcută am avut-o cu recepția, foarte amabilă domnișoara . Extracția a fost făcută de domnul doctor Vlad Alexandru, căruia nu am cuvinte să îi mulțumesc. Nu am simțit absolut nimic(deși eu eram speriată rău), atent la cum te simți și îți explică tot ce întrebi. Locul extracției arată foarte bine, nu s-a inflamat absolut deloc. Domnule doctor, ești extraordinar. Voi reveni cu drag, de fiecare dată. Vă mulțumesc! "

"Recomandarea mea vine din suflet și mai ales din mulțumirea cu care am plecat de fiecare dată din cabinet. Doamna Doctor Munteanu a fost medicul meu stomatolog săptămânal, timp de aproximativ 4 ani, timp în care am avut aparat dentar. O admir din suflet pentru că pe atunci eram o adolescență fricoasă și nesigură mai ales din cauza complexului provocat de dantura mea. Este un medic care însumează toate calitățile pe care le poate avea un medic și, cu precădere, îi iese minunat transformarea din doctor în prieten."

"La Cris Smile am întâlnit o minune de om, dr Cristina Munteanu. Mamă a trei copiii, cu o răbdare desăvârșită și cu o empatie rar întâlnită. Nu știam cum arată deoarece purta un combinezon care o acoperea în întregime. Doar ochii îi puteam desluși printr-o vizieră de protecție. Erau blânzi și aveau o lumină aparte. Se chinuia să vorbească prin toate măștile de protecție, dar o făcea ca să mă liniștească. Eu una, pot zâmbi din nou fericită, datorită dânsei:) Recomand!"

"Am folosit serviciile clinicii pentru o cimentare la domnul doctor Dan Barascu. Îl recomand tuturor pacienților, lucrarea excelent cimentată,m-am simțit confortabil și în largul meu,deși e greu la stomatologie. Un OM empatic și foarte plăcut și un profesionist desăvârșit. Mulțumesc din suflet domnule doctor."

"Le recomand cu căldură pe doamnele doctor Negru, Stoica și Crăciun. Datorită dumnealor, dinții mei arată mai curați și frumoși decât oricând. Întotdeauna am fost tratată cu profesionalism, nu au fost probleme cu programările. Sunt pacienta clinicii din 2012 și voi continuă să merg cu încredere. Mulțumesc!"

"Servicii excelente. Programările sunt foarte bune, nu se întârzie, nu aștepți foarte mult și ești anunțat înainte prin sms. Domnii Doctori sunt profesioniști și răbdători cu persoanele care au frică de dentist. Îi recomand."

‘Pentru tine și, în același timp, pentru voi’

programeaza vizita