instagram facebook youtube
 
 
 
 
Parodontologie

Parodontologie

Prin tratamentele de parodontologie, intenţionăm să ne ajutăm pacienţii cabinetului stomatologic Cris Smile să cunoască adevăratele cauze ale pierderii dinţilor. Pentru că aparte traumatismele sau leziunile cariogene, printre factorii responsabili se numără şi boală parodonatala. Iar la baza acesteia se află acumulările de placă bacteriană şi depozitele calcificate de tartru.

De obicei, persoanele tinere, dar şi cele trecute de prima tinereţe ajung să neglijeze semnele timpurii ale maladiilor ce interesează ţesutul de susţinere dentar. De la inflamatia gingiilor, dacă nu se elimina cauzele şi nu se iau măsuri, pacienţii pot ajunge să se confrunte cu parodontoze, ultimul stadiu al bolii parodontale. Iar de la diagnosticare şi până la slăbirea rezistenţei dentare în canalul alveolar, nu mai este decât un pas.

 

Cu ce suntem diferiți?

Stilul Cris Smile încorporează, pe lângă tratamente aliniate celor mai înalte standarde de calitate şi:
~  dezvoltarea unei relaţii bazate pe onestie, respect şi grijă cu dumneavoastră
~  transparenţă şi eficienţă
~  soluţii rapide şi customizate personalităţii şi stilului dvs. de viaţă
~  plan de tratament ce depăşeşte rigorile estetice şi răspunde, primordial, celor mai rafinate nevoi dento-faciale: diagnostic, mecanică de tratament, obiective de tratament, supervizare şi control.

 

Medici calificați

Specialiştii Cris Smile internalizează nevoia dvs. de siguranţă, sunt capabili să vă asiste nu doar profesional ci şi emoţional pe parcursul întregului tratament.
Ţintesc să vă ofere complementaritatea perfectă între o muşcătură corectă şi un zâmbet perfect.
~  dezvoltarea unei relaţii bazate pe onestie, respect şi grijă cu dumneavoastră
~  transparenţă şi eficienţă
~  soluţii rapide şi customizate personalităţii şi stilului dvs. de viaţă
~  plan de tratament ce depăşeşte rigorile estetice şi răspunde, primordial, celor mai rafinate nevoi dento-faciale: diagnostic, mecanică de tratament, obiective de tratament, supervizare şi control.

 

Abordare personalizată, tratament planificat, rezultate excelente

Plan de tratament realizat pe baza unei anamneze atente, cu etape planificate şi obiective prestabilite pentru fiecare dintre acestea reprezintă miezul abordării Cris Smile.

 

Caracteristici de baza

Specialitatea stomatologică de parodontologie, aşa cum se sugerează din denumire, se ocupă cu studiul ţesutului de susţinere a dinţilor (parodontiu) şi a maladiilor aferente. Este vorba despre diagnosticarea, prevenirea şi tratarea bolii parodontale, o maladie de natură inflamatorie cauzată de acumulările de placă bacteriană, considerată principala responsabilă de pierderea dinţilor.
Parodontiul sau ţesutul de suport dentar include:
~  Gingiile sau ţesuturile moi ce potejeaza o parte din coroana dentară şi acoperă integral rădăcina;
~  Ligamentele parodontale, un fel de ţesuturi “amortizoare” ce unesc rădăcina dintelui de canalul alveolar;
~  Cementul radicular, stratul ce acoperă integral rădăcinile dentare;
~  Osul alveolar, ţesutul osos maxilar / mandibular ce “găzduieşte” rădăcina.

 

Rolul tratamentelor de parodontologie

Scopul primar al tratamentelor de parodontologie începe cu menţinerea în condiţii favorabile a structurilor dentare naturale, astfel încât să fie conservate funcţia masticatorie, funcţia fonetică şi estetică dentară.
Pentru cariile dentare există tratamente specifice de endodonţie, ce constă în obturatii coronare, iar atunci când este nevoie, şi în devitalizarea dintelui. Dacă sunt diagnosticate malocluzii dentare (alinierea deficitară a dinţilor pe o arcadă sau în raport cu cealaltă arcadă), recomandăm terapii de ortodontie cu aparate dentare fixe sau după caz, cu aparate dentare mobile, linguale sau invizibile.
Însă dacă ne confruntăm cu boală parodontală, terapiile de parodontologie se desfăşoară în şi din mai multe direcţii:

Tratamente de parodontologie. Faza I
Medicul specialist în parodontologie pune un diagnostic precis, bazându-se pe simptomatică prezenţa şi pe gradul de severitate al simptomelor. Apoi intervine pentru înlăturarea factorilor cauzatori, adică a tartrului, prin tratamentele de profilaxie dentară: detartraj, curăţare profesională şi Air Flow.
Dentistul evaluează gravitatea situaţiei şi nivelul în care este afectat parodontiul, după care decide dacă este nevoie şi de alte terapii complementare precum cele din etapă a ÎI-a.

Tratamente de parodontologie. Faza a II-a
În faza a II-a, curele efectuate de specialistul parodontolog îndeplinesc un rol dublu:
~  De reconstrucţie a parodontului;
~  De remodelare estetică a ţesuturilor deteriorate.
La nevoie, când ţesutul parodontal este grav afectat, adică atunci când acesta nu mai poate susţine o lucrare protetică sau un implant dentar, este recomandată reconstrucţia osoasă (aditia de os) a structurii de susţinere.
O altă abordare este reprezentată de remodelarea ţesuturilor moi (tratamente de remodelare estetică) afectate de prezenţa buzunarelor parodontale, ce pot fi asociate cu recesiunea gingivală (efectul de “dinţi alungiţi”).

Tratamente de parodontologie. Faza a III-a
Tratamentele de parodontologie îndeplinesc şi un rol de terapie conservativă, ce permite menţinerea rezultatelor în timp. Este important că fiecare persoană ce s-a confruntat cu boală parodontală, să ştie că este vorba despre o maladie cronică, ce evoluează în tăcere.
Dacă boală parodontală nu este controlată prin igienă dentară la domiciliu şi prin curele profesionale de profilaxie dentară, are toate şansele să recidiveze.

Principalele boli parodontale tratate în cabinetul nostru de stomatologie Bucureşti:

~  Gingivitele
Sub denumirea de gingivite sunt reunite o serie de inflamaţii superficiale ale gingiilor, fără că straturile profunde ale peridontiului să fie afectate. Gingivitele pot fi uşor recunoscute după sensibilitatea gingivală însoţită de inflamatia şi de sângerarea gingiilor şi chiar de durerea din timpul masticatiei.
Dacă sunt diagnosticate timpuriu, pot fi ameliorate şi tratate prin procedurile de detartraj cu ultrasunete. Terapiile de profilaxie dentară (curăţare profesională, detartraj, Air Flow) constă în eliminarea plăcii bacteriene şi a tartrului, favorizând astfel decontaminarea şi decongestionarea gingiilor.

Care sunt principalele cauze ale gingivitei?
 • existența tartrului,
 • Existența dinților înghesuiți
 • Prezența obturațiilor neadaptate perfect cavităților
 • placa bacteriană
 • un sistem imunitar deficitar~  Gingivita de sarcină
Gingivita este inflamare a gingiei, pe care o recunoaștem mai ales după apariția acelor pete roșii de sânge după fiecare periaj, care, în cazul femeilor gravide, survine în urma efectelor transformărilor hormonale. Secreția crescută de hormoni estrogeni este responsabilă de creșterea aportului de sânge în toate țesuturile organismului, inclusiv la nivelul cavității bucale. Gravida experimentează eritemul și tumefierea gingiilor, iar astfel periajul devine astfel superficial, pacienta încercând să diminueze disconfortul, însă creează un cerc vicios. Cum periajul nu este unul eficient, se ajunge la o igienă precară, sporind numărul bacteriilor, care agravează inflamația existentă a gingiei.

Ce se întâmplă dacă nu o tratați?
De vreme ce gingiile devin adevărate rezervoare de bacterii, acestea pot fi cauza apariției unor boli. Astfel, în urma afectării ligamentelor și chiar oaselor ce înconjoară dantura se crează abcese asemănătoare celordentare. Bacteriile ajung în fluxul sangvin și sunt transportate în tot corpul, inclusiv în uter. Corpul secretă automat un acid gras care controlează inflamația și contracția mușchilor netezi (prostglandina), ce în mod normal trebuie să apară doar în momentul travaliului. Din păcate, acesta poate declanșa nașterea prematură din cauza acestui semnal fals.
O altă complicație la care poate duce gingivita de sarcină este predispoziția la apariția tumorilor dentare – granulom piogenic, care apar ca răspuns la bacteriile dezvoltate local, la nivelul gingiilor. Din fericire, acestea pot fi eliminate prin intervenție chirurgicală, fiind de natură benignă.


~  Parodontoză
Nediagnosticate şi netratate la timp, gingivitele evoleaza şi se cronicizează, iar boală parodontală se transformă în parodontoză. Inflamatia ce iniţial a afectat doar gingiile, se va extinde până la straturile profunde ale peridontiului, cauzând chiar şi reducţia osoasă. Mai exact, are loc “micirea” ţesutului osos ce susţine gingiile.
Dar orice persoană ce se confruntă cu depozitele inestetice de tartru, trebuie să înţeleagă că aceste acumulări mineralo-organice se află la baza instaurării bolii parodontale, principala responsabilă de pierderea dinţilor.

Care sunt cauzele apariției parodontozei?
Este cauzată de placa bacteriană, o pelicula lipicioasă de bacterii care se formează în mod constant suprafața dinților. Dacă placa nu este îndepărtată la timp, aceasta poate duce chiar și la retracții gingivale importante, cu apariția ulterioară a unor spații (pungi parodontale), în care se pot colecta foarte multe bacterii. Dacă nu este îndepărtată, aceasta devine din ce în ce mai groasă, transformându-se progresiv în tartru dispus de-a lungul dinților și sub gingiile dumneavoastră. Aceste spații nou aparute împreună cu tartrul fac dificilă igienizarea cavității orale, fără ajutorul medicului dentist și astfel boala parodontală se poate dezvolta.

Care sunt principalele simptome ale parodontozei?
 • gingii roșii și tumefiate,
 • cu apariția sângerărilor ușoare, atunci când vă periați sau vă curățați între dinți și
 • apariția retracțiilor gingivale, care își măresc dimensiunile odata cu evoluția bolii parodontale.
 • respirația urât mirositoare
 • secrețiile purulente între dinți și gingii
 • o ușoară mobilitate dentara sau deplasarea dinților, cu aparitia unor spatii interdentare

Ce factori de risc predispun la apariția paradontozei?
 • Placa bacteriană
 • Fumatul
 • Stresul
 • Scrâșnitul dinților
 • boli cronice, precum diabet, epilepsie
 • unele medicamente (Enalapril - utilizat în afecțiunile cardiace)


Care sunt etapele tratamentului parodontal?

Etapa nechirurgicală:
 • Pacientul necesită o evaluare parodontală, care include parodontometrie, radiografii, istoric și factori de risc, rezolvarea problemelor odontale, precum carii, plombe debordante, lucrări protetice prost adaptate etc.
 • Tratamentul presupune detartrajul dentar, air flow și periaj dentar pentru a putea scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și a elimina tartrul, principalul factor al gingivitei.
 • Ulterior, se inițiază chiuretajul subgingival în câmp închis, prin introducerea între gingie și dinte a unor instrumente fine, cu ajutorul cărora sunt eliminate infecția și tartrul din zona afectată.
 • Zona este în final spălată cu soluții antiseptice iar la nivel gingival se vor aplica substanțe medicamentoase: pastă TEM (tetraciclină, metronidazol) și mai nou Glycine,un nou antibiotic care se utilizează în afecțiunile parodontale locale.
Ulterior, după tratamentul de chiuretaj, care se realizează de preferat într-o singură ședință pentru toată cavitatea bucală, se va utiliza în aceeași ședință un tratament laser, care presupune:
 • scalarea și planarea mecanică a suprafeței rădăcinii
 • decontaminarea laser, adică eliminarea bacteriilor patogene specifice;
 • sunt îndepărtate resturile de tartru subgingival
 • țesutul gingival bolnav este acționat selectiv, astfel încât să poată fi păstrată numai gingia sănătoasă, capabilă să se reatașeze de dinte.


Ce avantaje are tratamentul cu laser?
 • Reprezintă o soluție minim invazivă pentru chirurgia parodontală, deci nu doare
 • Crează soluții biologice de reatașare a gingiei pe dinte
 • Energia laserului ajută la înlăturarea microbilor și țesuturilor afectate
 • Este stimulată vindecarea, ajutând la refacerea țesutului moale
 • Durata tratamentului este scurtată, în general 2 ședințe
 • Disconfortul este minim, de cele mai multe ori neexistând nicio durere post-operatorie
 • Lipsa sângerării post-operatorii
 • Recuperare rapidă pentru pacient
 • Lipsa retracției sau o retracție minimă a țesuturilor moi
 • Lipsa sensibilității dentare post-tratament
 • Lipsa cicatricilor în urma tratamentului (retracții, gingii arse, etc)
 • Reducerea adâncimii pungii

 


 

 

Formular de Contact

 
 

 

 

sageata

Program de lucru:

Luni-Vineri: 09:00 - 20:00

Sâmbătă: 09:00 - 14:00

Duminică: ÎnchisGiulesti

Telefon: 0723.918.404


Adresa: str. Boisoara, nr 10-12, sector 6,
Bucuresti (la 200m de Maternitatea Giulesti)


Email: giulesti@cris-smile.ro


Rahova

Telefon: 0723.918.404


Adresa: Strada Malcoci nr.2, bloc 36,
sc.B, ap.59, sector 5, Bucuresti


Email: rahova@cris-smile.ro