instagram facebook youtube
 
 
 
 
aditie de os dentar

Aditie de os dentar


Adiția Osoasă

Adiția de os. Caracteristici de bază

Adiția de os. De ce este necesară reconstrucția osoasă?

Adiția de os. Când este recomandată reconstrucția osoasă?

Adiția de os. Cauzele pierderii osoase

Adiția de os. Recomandări


Adiția Osoasă

Numărul pacienților ce intenționează să-și rezolve prin implanturi dentare problemele de natură estetică și funcțională ale danturii, este într-o continuă creștere.

Însă, o bună parte dintre aceștia sunt descurajați de cantitatea insuficientă a țesutului osos de susținere (parodonțiu). Deși scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara ca urmare a unor leziuni și traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul să fie stimulat prin proceduri, tehnici sau materiale specifice.

Astfel, în urma unui consult de specialitate, medicul dentist poate recomanda adiția de os pentru completarea țesutului ce se atrofiază în lipsa dintelui natural.

Iar reușita intervenției de implantare dentară, precum și durabilitatea lucrării sunt condiționate nu doar de priceperea specialistului în chirurgie alveolara, ci și de dimensiunea parodonțiului.

Dar dacă se apelează la cele mai moderne tehnici de chirurgie implantară (implantologie), în măsură să compenseze insuficientă osoasă prin adiția de os, toate aceste limite pot fi depășite. Intervențiile de reconstrucție osoasă (adiția de os) sunt destinate creșterii grosimii sau / și a densității țesutului osos înainte de poziționarea implantului dentar.


Adiția osoasă este:

 • o procedură prin care ce reconstruiește osul necesar pentru inserarea implanturilor dentare,

 • în situațiile în care țesutul osos de susținere este într-o cantitate insuficientă,

 • pentru a asigura stabilitatea implantului.


Principalele cauze care duc la pierderea țesutului de susținere dentar sunt:

 • extracțiile dentare,

 • evenimentele traumatice,

 • boala parodontală,

 • osteoporoza,

 • procesul de îmbătrânire.

Procedura de adiție osoasă se practică atunci când apare atrofierea structurii de susținere dentare, care afectează
estetica facială sau în situația în care lipsa osului limitează inserarea de implanturi dentare.

Tehnica chirurgicală presupune creșterea cantității de os alveolar prin transplantarea sau adiția de os cu țesut de la același pacient, grefe de la un donator străin sau cu țesut artificial biocompatibil în bloc sau granule.


Adiția de os. Caracteristici de bază

Unul dintre parametrii ce trebuie evaluați în chirurgia implantară este reprezentat de calitatea și de cantitatea țesutului osos avut la dispoziție.

Compensarea reducției osoase se poate face printr-o tehnică reconstructivă specială, cunoscută că adiția de os.

Procedura se practică nu doar în cazul carențelor osoase ce limitează inserarea de implanturi dentare.

Adiția de os se recomandă și atunci când atrofierea structurii de susținere dentare afectează estetică facială (fizionomia pacienților se prezintă ușor îmbătrânita, cu pielea feței lăsate).

Tehnică chirurgicală presupune creșterea cantității de os alveolar prin transplantarea sau adiția de os cu:

 • Țesut osos de la același pacient (os autolog);

 • Grefe de la un donator străin (os heterolog);

 • Țesut artificial biocomapatibil în bloc sau granule.


Adiția de os. De ce este necesară reconstrucția osoasă?

Specialistul în implantologie va propune adiția de os atunci când țesutul osos al arcadei este insuficient pentru implantarea dentară.

Cu toate că scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara ca urmare a unor leziuni și traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul să fie stimulat prin proceduri, tehnici sau / și materiale specifice.

Spre exemplu, ca urmare a extracției dentare, în zona de corespondență a rădăcinii, rămâne un spațiu gol (excepție face cazul în care extracția se referă la un dinte de lapte ce urmează să fie înlocuit de unul permanent).

Dacă în perioada următoare nu este inserat un implant dentar care să mențină și să stimuleze osul alveolar, țesutul dur se diminuează ireversibil.


Adiția de os. Când este recomandată reconstrucția osoasă?

În urma unui consult de specialitate, medicul dentist recomandă aditia de os pentru completarea țesutului ce tinde să se atrofieze în lipsa dintelui natural. Procedura reconstructivă este necesară dacă se verifică una dintre următoarele circumstanțe:

 • Înaintea implantării propriu-zise, cantitatea de os se dovedește insuficientă pentru a putea susține implantul dentar și astfel, pentru garantarea stabilității lucrării dentare este necesară aditia de os;

 • Carențele osoase pot afecta și porțiunea posterioară a arcadelor, iar acest deficit se corectează prin procedura sinus lift sau / și reconstrucție osoasă cu grefă de os autolog, heterolog sau țesut artificial;

 • Aditia de os este o procedura indicată și în cazul bolii parodontale, pentru menținerea nealterată a structurilor dentare sănătoase ce au rămas fără o porțiune din țesutul de susținere (parodonțiu);

 • Prezența bolilor degenerative, precum și inflamația bacterica a peridontiului (boală parodontala) au drept consecință extinderea procesului de atrofiere osoasă, ce se poate compensa prin regenerarea osoasă (aditia de os);

 • Procedura regenerativă este indicată și în cazul îndepărtării unor tumori sau chisturi amplasate în cavitatea orală, soluționare încheiată cu pierderea
  unei părți a țesutului alveolar;

 • În urmă extractiilor dentare, absența structurilor dentare naturale duce la absorbția țesutului alveolar, iar păstrarea infrastructurii de susținere se poate intermedia prin aditia de os.


Adiția de os. Cauzele pierderii osoase

Pierderea unei părți din cantitatea de țesut de susținere dentar se datorează unor factori precum:

 • Extracțiile dentare;

 • Evenimentele traumatice;

 • Inflamația parodonțiului (boală parodontala);

 • Prezența unor stări patologice (osteoporoză);

 • Procesul de îmbătrânire, etc.


Adiția de os. Recomandări

 • Cantitatea potrivită de țesut osos asigura stabilitatea implanturilor, iar pe de altă parte garantează conservarea țesutului gingival;

 • Igienă orală deficitară și fumatul imediat după aditia de os sunt factori ce au toate șansele să aibă un impact negativ asupra intervenției;

 • Soluția cea mai eficientă și cea mai sigură ce previne pierderea de țesut osos este implantarea dentară, iar când implantul rezultă dificil de efectuat, medicii noștri va recomandă aditia de os.


 

 

 

Formular de Programare

 
ISO
 

  

sageata sus
Cris Smile
Email: office@cris-smile.ro
Phone: 0723 918 404
Url:
cash, credit card
Strada Malcoci nr.2, bloc 36, sc.B, ap.59, sector 5
Bucuresti, 051924
Evaluare Cris Smile Studio: (16 recenzii)

Program de lucru:

Luni-Vineri: 09:00 - 20:00

Sâmbătă: 09:00 - 14:00

Duminică: Închis
Giulesti

Telefon: 0765.449.033


Adresa: str. Boisoara, nr 10-12, sector 6,
Bucuresti (la 200m de Maternitatea Giulesti)


Email: giulesti@cris-smile.ro


Rahova

Telefon: 0723.918.404


Adresa: Strada Malcoci nr.2, bloc 36,
sc.B, ap.59, sector 5, Bucuresti


Email: rahova@cris-smile.ro