Ce se intamplă la CrisSmile în perioada COVID19?

Vezi mai multe

Încă din 22 martie, ca urmare a Ordonanței de urgență Nr. 2, activitatea cabinetelor stomatologice a fost suspendată, urgențele stomatologice fiind singurele afecțiuni asupra cărora se poate interveni în această perioadă.

  • Intervențiile nu se fac, însă, în cabinet, ci doar în secțiile UPU ale spitalelor.
  • Clinicile și cabinetele pot solicită, însă, avize DSP pentru preluarea și tratarea urgențelor.
  • Intervențiile stomatologice în afară urgențelor este strict interzisă.

CRIS SMILE STUDIO a obținut aviz de preluare și tratare a urgențelor în locația din Boisoara, nr 10, la data de 14 aprilie 2020.

În primul rând, am trecut printr-un proces riguros de avizare ce a presupus achiziționarea anumitor dotări pentru a asigura siguranță actului medical, a medicilor, a pacienților, a locației.

Care sunt urgențele ce pot fi tratate în această perioadă?

Dureri, fracturi și infecții cu RISC VITAL.

Detalii despre care afecțiuni sunt și care afecțiuni nu sunt urgențe, gășiți pe blogul doctorcristinamunteanu.com, adică aici. 

Ce dotări sunt obligatorii pentru a obține, în contextul dat, o siguranță crescută a actului medical, a echipei și a pacientului?

?️ Felul în care este realizat triajul, telefonic, ulterior în zone special amenajate, cu contact minimal și cu echipamente sterile de protecție, puse la dispoziția pacientului de către clinică.

?️ Combinezoane preferabil autoclavabile, mănuși și măști de protecție de tip FFFP3.

Exemplu de echipare corectă a medicilor.

combinezon_medic

?️Aparatură specială de sterilizare, cu care se pot steriliza nu doar părțile externe ale instrumentarului rotativ, ci mai ales canalele și componentele internet. Autoclavul/autoclavele cabinetului/clinicii trebuie să fie de clasa B, nu S sau N.

?️Dezinfecția aerului din cabinet.

Conform indicațiilor DSP și a Colegiului Medicilor Stomatologi, aerul din cabinet/clinică trebuie dezinfectat prin NEBULIZARE între fiecare pacient.

? Clinica trebuie să dețină un NEBULIZATOR PROFESIONAL, pentru că aerosolii din cabinet ce pot fi încărcați și cu virusul Sars-Cov-2.

? Un nebulizator profesional folosește dezinfectanți total biodegradabili, netoxici și nealergenici, este necoroziv (important pentru aparatură cabinetului) iar eficientă dezinfectiei este foarte ridicată, rezultatul fiind bactericid, fungicidă, virucida şi sporicida, dimensiunea particulelor dezinfectante ajungând până la 5 µ.

Credeți că aveți o urgență? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați dacă veniți la Cris Smile Studio.

Triaj telefonic al pacienților

Este obligatoriu să suni înainte de a veni la clinică. Scopul este de a stabili dacă afecțiunea este sau nu considerată urgență. În funcție de gravitate stabilim de comun acord modalitatea de intervenție.

Dat fiind contextul actual, în cabinetele stomatologice se lucrează cu aparatură ce generează aerosoli, și de aceea există un risc sporit de răspândire a infecției cu coronavirus.

Dacă nu reușim tratarea de la distanță, va veți prezența la clinică, cu asumarea riscului presupus de această deplasare. Veți fi tratat că potențial purtător de coronavirus și sunteți obligat să va conformati cu strictețe recomandărilor noastre.

Refuzul acceptării acestor protocoale, ne conferă dreptul de a refuză actul medical.

Prezentarea la clinică se face fără însoțitori și cu completarea (dacă este posibil și printarea) formularelor necesare intervenției. Declarația pe propria răspundere că nu aveți simptome, nu ați intrat în contact cu persoane venite din zonele de risc, NU sunteți puratoti de SARS-COV-2.

Aveți obligația să ne informați dacă sunteți testat pozitiv.

Dacă aveți peste 65 de ani și boli cronice, veți fi programat la începutul programului, în intervalul orar 11-13.

Triajul în clinică 

Toți pacienții sunt tratați că purtători de coronavirus. Dacă nu ați completat și nu ați trimis formularele le veți completă în zona de triaj. Aveți obligația de a respectă semnalistică specifică – NU intrați în clinică până nu va este permisă de persoană responsabilă de triaj.

Semnalistica_triaj_Cris_Smile

ATENȚIE! La venirea în clinică vi se va lua temperatura.

Vi se va verifca starea clinică iar dacă sunt neconcordanțe veți fi izolat, vom suna și vom declara către autoritățile competente de a realiza investigații suplimentare.

Dacă toate cele declarate coincid cu starea clinică, atunci vă este permisă intrarea în zona de așteptare.

După ce treceți pragul ușii aveți obligația să folosiți dezinfectantul de mâini tp1 din dotare, masca, mănușile, botosii, halatul de unică folosință și capelină. Valabil și pentru însoțitor.

Circuitul în clinică

Vă așezați în sala de așteptare și așteptați să fiți invitați în cabinet.

Odată intrați în cabinet, va spălați pe mâini și apă și săpun înainte de a va așeza pe scaunul stomatologic.

Se evita contactele inutile cu personalul sau încăperile clinicii.

Contactele interumane se fac la o distanță de 1,5 – 2 metri, sub 15 minute.

Actul medical se va face pe cât posibil într-un interval mai mic de 15 minute.

Se vor evita discuțiile inutile.

După terminarea tratamentului, pacientul se spală pe mâini cu săpun în sala de tratament și se va îndrepta spre recepție.

Echipamentul folosit va fi depus în zona special amenjată după care vor dezinfecta iarăși mâinile cu dezinfectantul de la ieșire.