Paradontoza – cum știi care sunt tratamentele și prețurile corecte?

Ce este parodontoza? Care sunt semnele ei incipiente? Se poate trata parodontoza? Care e prețul unui tratament corect al parodontozei?

Acestea sunt întrebările al căror răspuns îl veți află în rândurile următoare.

Vă așteptăm, în aceeași măsură cu întrebări, sugestii și programări la numărul de telefon al #cabinetuluiTuturor: 0723 918 404.

Ce este parodontoza?

Este afectarea parodonțiului, aparatul prin care fiecare dinte este atașat la osul maxilar/mandibular și reunește gingiile, ligamentele dentare și osul alveolar, cel care înconjoară dintele.

Parodontoza este una dintre cele mai crunte afecțiuni stomatologice, a cărei evoluție conduce la mobilitatea și pierderea dintilorde pe arcadele dentare.
Uneori, chiar la vârste tinere. Cu măsurile potrivite, luate la timp, îi putem pune stavilă.

Boală a însoțit în mod constant evoluția umană încă din cele mai vechi timpuri. Au fost descoperite mențiuni despre ea în texte medicale antice din India, China, Egipt, Israel, la greci, români și vechii arabi.

Care sunt semnele ei incipiente?

Primul semn care ar trebui să constituie un semnal de alarmă este sângerarea gingiilor la periaj.
De obicei este trecut cu vederea din două motive – e un fenomen foarte răspândit în România (90% din populație are gingii care sângerează).
Ceea ce ne duce la al doilea motiv: nu reacționăm la acest aspect din cauza faptului că, din păcate, România este lider în boală parodontala – 8 din 10 români suferă de această afecțiune în diferite stadii. Prin comparație, în Germania, doar 30% din populație e afectată.
Într-o primă fază a bolii, simptomele sunt nesemnificative.
Se observă o umflare ușoară a gingiilor, care devin sângerânde spontan sau la periaj.
În timp, simptomele devin mai severe și mai evidente.
Gingiile se înroșesc, iar uneori capătă o nuanță violacee, devenind sensibile la atingere și începe să se dezlipească de pe dinți.
Apare respirația urât miroasitoare și senzația de gust neplăcut în gură.
Dinții încep să se distanțeze, să se clatine, iar în final pot cădea.
Prin urmare, totul începe cu o banală gingivită, care netratată însă poate degenera în parodontopatie.

Ce o provoacă?

Factorul determinant al parodontozei este placa bacteriană. S-a constatat că această începe să se formeze la aproximativ o oră după periajul dinților, realizând o acumulare maximă după 30 de zile, în lipsa unei igiene orale corecte. Atunci când nu sunt îndepărtate, bacteriile își încep acțiunea distructivă.

Alți factori favorizanți sunt fumatul, tartrul dentar, cariile și anomaliile dento-maxilare, dar și câțiva factori generali de sănătate, cum ar fi disfuncțiile endocrine, tulburările sistemului nervos sau diabetul.

Se poate trata parodontoza?

DA, în funcție de stadiul din care începem tratamentul.
Dacă mergem la dentist în momentul în care observăm sângerare, șansele de a trata boală sunt mai mari de 95% iar tratamentul nu este costisitor – presupune igienizari complete periodice (detartraj, periaj și monitorizare).

Dacă mergem atunci când pungile (tumefierea gingiilor) e vizibilă și sângerăm, atunci șansele de a trata boala scad cu 10% iar costurile cresc ușor pentru că vorbim, pe lângă igienizari și de tratament local medicamentos.

Dacă mergem când simțim gust neplăcut în gură și miros urât, atunci șansele ca boală să fie reversibilă scad până la 60%, însă se poate trata și ține pe loc și în acest punct. Tratamentul este mai complet, presupune chiuretaj subgingival, analize microbiologice și tratament cu antibiotic. Costurile cresc cu până la 20% față de simplul periaj și detartraj.

Dacă ajungem în faza în care dinții deja se mișcă, nu mai vorbim de reversibilitatea bolii ci doar de șanse de stagnare (în jurul a 75%). Tratamentul implică chirurgie regenerativă și observație permanentă. Din acest punct, tratamentul devine cu adevărat costisitor – cu 75% mai mari decât faza de periaj-detartraj.

În ultima faza – lipsa dinților (și a osului) implică deja chirurgie restaurativă, implanturi dentare și adiții osoase, protetică și costurile sunt pe măsură.

Așadar, parodontoza, oricat de gravă ar fi în faza ultima, poate fi tratată.
Veniți regulat și din timp la medic. Vă așteptăm la #cabinetulTuturor!

Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Cabinetul stomatologic din sectorul 5, situat pe strada Malcoci, nr. 2, bloc 36, sc. B, parter, ap. 59, este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top