fa-ti o programare
0723 . 918 . 404
contact

Decat sa zic o mie de vorbe mai bine zic cateva si bune (seriozitate,incredere si atentia acordata fiecarui pacient in parte egal si nu dupa ...(studii) singurul cabinet in care am incredere si care m-a facut fericit cu o dantura perfecta si frumoasa. recomand din suflet acest cabinet

vezi mai multe »

Cosmin Manole
Incrustatii ceramica

In conditiile in care un dinte a pierdut o parte semnificativa din structura sa, in urma unei carii, o optiune moderna de tratament, care inlocuieste banala plomba este incrustatia (inlay sau onlay). Aceasta este asemanatoare cu obturatia (plomba), dar se realizeaza in laboratorul dentar si confera mai multa rezistenta in timp dintelui astfel tratat.

Inlay-urile si onlay-urile sunt confectionate din mai multe tipuri de materiale:

Portelan: acest material este folosit atat pentru inlay-uri cat si pentru onlay-uri de mai multi ani. Avantajul principal este aspectul foarte natural al dintelui tratat, dar poate necesita o pregatire mult mai lunga decat de restul optiunilor si este un material destul de abraziv.

Aur: nu este folosit metalul in stare pura, ci aliaje speciale mult mai dure decat aurul. Aceasta alegere este indicata datorita durabilitatii in timp si pentru ca presupune mai putina pregatire decat in cazul incrustatiilor de portelan. Un potential dezavantaj al aurului este dat de culoarea sa. 

Compozit: inlay-urile si onlay-urile pot fi construite si din compozit. Studiile initiale indica faptul ca acestea au o durata de viata similara cu cele din portelan si sunt preferate de medici pentru ca sunt mai putin abrazive.

Inlay-ul este potrivit pentru inlocuirea unei portiuni din interiorul dintelui, fiind asemanator cu o plomba, pe cand onlay-ul presupune o reconstructie dentara mult mai extinsa. Atunci cand este necesara o coroana poate fi adesea inlocuita cu un onlay pentru a repara dintele cu probleme. Aceasta tehnica are si avantajul pastrarii a mai mult din dintele original.

Utilizarea tehnicilor inlay/onlay presupune doua sedinte de tratament. In prima etapa este luata amprenta zonei care urmeaza a fi tratata si se stabileste culoarea si tipul materialului utilizat. Modelul si indicatiile sunt trimise la laborator pentru confectionarea restaurarii dentare, iar medicul creeaza o incrustatie temporara pentru dintele pacientului. In  urmatoarea sedinta are loc cimentarea si finisarea inlay-ului/onlay-ului.

Beneficiile utilizarii inlay si onlay

Inlay-urile si onlay-urile sunt metode de reparare a cariilor dentare de mai mare amploare, fara necesitatea inlocuirii intregii parti exterioare a dintelui asa cum se intampla in cazul aplicarii unei coroane dentare. Un onlay poate proteja zonele slabite ale dintelui, intrucat procedura nu implica remodelarea completă a acestuia, pastrand cat mai mult din dintele sanatos. Aceasta metoda este mai conservatoare si mai estetica.

Procedurile de inlay ÅŸi onlay consolideaza structura dintelui comparativ cu plombele clasice in cazul carora structura poate fi slabita ca urmare a indepartarii unei parti mult mai extinse a dintelui. In plus, aceste tipuri de tratament pentru cariile dentare sunt si mai rezistente in timp, fiind realizate in laboratorul dentar si apoi lipite de dintele cu probleme.

Avantajele inlay /onlay sunt vizibile si din punct de vedere estetic, intrucat acestea nu vor produce coloratii ale dintilor asa cum se intampla in cazul plombelor. In plus, gradul de sigilare a dintilor este mult mai mare, pastrand astfel bacteriile departe de zona tratata si reducand riscul reaparitiei cariilor.

 

 

“Sinceritatea, devotamentul, moralitatea si empatia au fost, sunt si vor fi elementele cheie ce m-au ajutat sa realizez din CRIS SMILE ceea ce este astazi.

Va multumesc VOUA - PACIENTII CRIS SMILE!”