fa-ti o programare
0723 . 918 . 404
contact

Un cabinet stomatologic excelent. Recomand tuturor care au probleme sau vor doar sa apeleze la servicii de estetica dentara.

vezi mai multe »

Adriana
Gutiere Bruxism

Ce este bruxismul?

Bruxismul este un act involuntar care se manifesta prin scrasnirea dintilor si inclestarea maxilarului. Acest lucru se intampla, cel mai frecvent, in timpul somnului, producand dureri faciale, dureri de cap, sensibilitate dentinara sau chiar mobilizarea dintilor. Netratata, aceasta tulburare nu va permite sa va odihniti bine si conduce in timp la deteriorarea dintilor. Bruxismul apare atat la copii cat si la adulti, dar este mai frecventa la persoanele cu varste intre 25-44 ani.

Care sunt cauzele?

Aparitia bruxismului nu este strict asociata cu anumite cauze, dar cel mai adesea se considera ca la baza acestui tic stau diferiti factorii psihosociali (cum ar fi, stresul şi anxietatea), consumul de substante psihoactive, tulburari ale somnului, respectiv lipsa alinierii corecte a dintilor.

Factorii psihosociali- S-a constatat, in urma mai multor studii, ca aproape 70% din cazurile de bruxism sunt determinate de conditii de stres sau anxietate. Stresul la locul de munca este responsabil pentru lipsa unei odihne de calitate, fiind si factorul cel mai des asociat cu bruxismul.

Consumul de substante psihoactive- Incidenta bruxismul este semnificativ mai mare la persoanele al caror stil de viata include utilizarea de substante psihoactive (tutun, alcool, cofeina sau medicamente pentru somn, depresie, anxietate).

Tulburari ale somnului – Bruxismul apare mai frecvent la persoanele care au tulburari de somn asociate cu sforaitul sau sufera de apnee obstructiva in somn (afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate).

Tulburari de ocluzie – dintii nu sunt aliniati corect (mai ales in perioada de crestere), ceea ce poate provoaca aparitia unor cazuri de bruxism.

Cum putem actiona?

Daca metodele de relaxare sau terapiile comportamentale (psihanaliza, autosugestie, hipnoza, relaxare progresiva, meditatie, auto-monitorizare etc.)  nu sunt eficiente, iar uzura dintilor a ajuns la un nivel ingrijorator, medicul dentist va poate recomanda purtarea unei gutiere.

Aceasta este un mulaj realizat din cauciuc moale, realizat de catre tehniciatul dentar, care poate fi purtat noaptea, dar si ziua, in functie de caz. Gutiera are rolul de a impiedica frecarea dintilor intre ei, prevenind astfel uzura lor suplimentara.

 

 

“Sinceritatea, devotamentul, moralitatea si empatia au fost, sunt si vor fi elementele cheie ce m-au ajutat sa realizez din CRIS SMILE ceea ce este astazi.

Va multumesc VOUA - PACIENTII CRIS SMILE!”