fa-ti o programare
0723 . 918 . 404
contact

Super clinica, super medici si nu in ultimul rand super preturi! Asa sa ramana si venim cu toata familia si ne trimitem si prietenii.

vezi mai multe »

Maria Bucur
Extractie dentara

Ce reprezinta o extractie dentara?

O extractie dentara reprezinta acea interventie care presupune indepartarea dintelui bolnav, care nu mai poate fi tratat prin metode conservatoare (plombe, coroane dentare etc.), sau care ameninta sa afecteze grav dintii invecinati, prin pozitia incorecta in care a erupt.

In functie de gravitatea si complexitatea interventiei, o extractie se impune a fi realizata fie de un medic stomatolog, fie de un chirurg maxilo-facial. Necesitatea extragerii si alegerea medicului va fi facuta in urma unui control amanuntit si dupa luarea in considerarea a alternativelor pentru salvarea dintelui. O astfel de decizie drastica trebuie luata doar in cazul in care paguba produsa este iremediabila.

Cand este nevoie de o extractie dentara?

Dintele este afectat de carie in masura in care nu mai poate fi reparat prin nicio metoda conservatoare.

Dintele este afectat grav (lipsit de vitalitate, mobil) in urma dezvoltarii unei boli parodontale.

Prezenta unui abces sau unei infectii foarte puternice, care a distrus dintele sau osul maxialrului intr-o mare masura.

Unii oameni au dintii suplimentari care blocheaza eruptia altor dinti sau in cazul dintilor de lapte nu permit aparitia celor permanenti.

Extractiile dentare pot fi necesare si in pregatirea pentru un tratament ortodontic (aplicarea unui aparat dentar).

Oamenii care iau  medicamente pentru tratarea cancerul pot dezvolta infectii dentare, pe fondul slabirii sistemului imunitare. De aceea, poate fi recomandata extragerea dintilor care prezinta infectii.

Este necesara uneori extragerea unor dinti care pot deveni sursa de infectie dupa un transplant de organe, tot pe fondul slabirii sistemului imunitar din cauza medicamentelor.

Maselele sau molarii de minte sunt extrasi fie inainte, fie dupa eruptie in cazul in care sunt foarte cariati, provoca dureri, prezinta infectii sau exercita presiuni asupra dintilor invecinati.

Dupa realizarea de extractie dentara sunt necesare copci pentru a sutura rana. Dintele extras poate fi inlocuit dupa o anumita perioada de vindecare de un implant, o lucrare protetica sau o punte dentara.

Cum se realizeaza o extractie dentara?

Etapa de pregatire

Medicul dentist sau chirurgul maxilo-facial va efectua initial un control si va realiza o radiografie pentru a inspecta forma, pozitia si lungimea dintelui in osul maxilar. Aceste detalii sunt necesare pentru a determina gradul de complexitate al interventiei si pentru alegerea celei mai bune metode pentru realizarea extractiei.

In plus, sunt necesare si o serie de informatii referitoare la starea generala de santatate a pacientului: antecedentele medicale (interventii chirurgicale, reactii alergice, tratamente medicamentoase trecute sau in curs).

In anumite situatii (prezenta unei infectii la momentul interventiei chirurgicale, un sistem imunitar slabit, afectiuni medicale specifice, interventia chirurgicala de lunga durata), medicii prescriu antibiotice pentru a fi luate inainte si dupa operatie.

Procedura de extractie

Tipuri de extractie dentara

In functie de pozitia dintelui ce urmeaza a fi supus interventiei exista alte doua tipuri de extractii:

 - extractie dentara simpla - este o interventie simpla, realizata de medicul stomatolog in mod frecvent, singura conditie este ca dintele sa fi erupt, sa fie vizibil.  Pacientului i se administreaza initial o anestezie locala, medicul folosind ulterior un cleste dentar, cu ajutorul caruia, printr-o serie de miscari inainte-inapoi, largeste alveola dintelui pentru a permite indepartarea dintelui. Medicul stomatolog slefuieste si recontureaza ulterior osul subiacent (procedura numita alveoloplastie). La final incizia se inchide prin sutura.

- extractie dentara chirurgicala –  este vorba despre o interventie mai complexa, care trebuie efectuata de un chirurg maxilo-facial. Este necesara in cazurile in care nu a avut loc eruperea completa a dintelui sau acesta nu este vizibil. Interventia are loc tot sub anestezie locala (anestezii generale se administreaza doar in cazul copiilor sau a pacientilor cu situatii medicale deosebite). Chirurgul realizeaza o incizie, indeparteaza lamboul gingiei, pentru a putea avea acces la dintele care trebuie extras (fie la fragmentul dentar). Sunt situatii si in care dintele trebuie taiat in fragmente in vederea extragerii.

Dupa finalizarea operatiei de extractie dentara este nevoie copci pentru ca rana sa fie suturata.

Ingrijire post-operatorie 

Medicul va da pacientului instructiuni detaliate cu privire la masurie de ingrijire post-operatorii, la ce probleme pot aparea si la ce masuri trebuie luate. De regula, dupa o extractie dentara se produce hemoragie nu foarte grava, care dureaza pana la 5 minute. Ulterior se formeaza un cheag (aceasta pelicula are rolul de a proteja zona in care a avut loc incizia, precum si osul alveolei). Acesta problema poate fi mai grava in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme in ceea ce priveste coagularea sangelui, hemoragia putand reaparea la 1-3 zile dupa efectuarea extractiei.

In aceste conditii este necesara o ingrijire orala foarte riguroasa pentru a preveni infectia.Vindecarea dupa operatie poate fi rapida si fara complicatii, dacă urmati o serie de instructiuni:

Pentru oprirea sangerarii:

Muscati ferm un tifon steril timp de 45 de minute, după extractie, pentru a permite coagularea sangelui si formarea cheagului. Inlocuiti bucata de tifon de cate ori este necesar pana cand hemoragia se opreste complet. Acest lucru poate lua chiar si 2 – 3 ore.

Evitati sa scuipati, sa clatiti, sau sa fumati pentru 24 de ore, deoarece acestea prelungesc sangerarea

Nu faceti activitati fizice intense in urmatoarele 24 de ore.

Sangerarile minore sunt normale in primele 48 de ore, de aceea este indicat sa dormiti cu un prosop peste perna pentru a preveni patarea acesteia.

Alimentatie:

Odata ce sangerarea s-a oprit, este bine sa consumati alimente reci, moi cel putin in primele 24 de ore. Evitati alimentele fierbinti, crocante sau lipicioase. Beti multe lichide reci, fara a utiliza paie pentru bauturi.

Evitati mestecatul in acea parte a gurii in care a fost realizata extractia pentru urmatoarele 5 pana la 7 zile, astfel incat sa nu fie perturbat procesul de vindecare.

Durerea:

Va puteti astepta la un disconfort usor dupa ce a trecut efectul anestezicului. Acest discomfort este mai mare in primele 12 ore si scade rapid după aceea.

Durerea poate fi tratata cu medicamente recomandate de doctorul care a realizat interventia.

Zona in care a fost realizata extractia se poate umfla in urmatoarele zile, cel mai evident fiind a doua si a treia zi. Poate ajuta aplicarea de gheata si comprese reci la intervale de 15 minute.

Igiena orala

Evitati periajul dintilor in zona in care a fost facuta extractie pentru urmatoarele 2 zile, dar aveti grija sa mentineti o igiena corespunzatoare pentru a nu va expune la riscul de infectii.

Timpul de vindecare al unei rani provocate de o extractie dentara este, in medie, de circa doua saptamani, dar ca osul si testurile moi sa se regenereze dureaza cam 3-6 luni. In calea vindecarii pot inteveni si o serie de complicatii: infectii, osteita alveolara etc.

La vindecarea completa, pacientul poate opta, la recomandarea medicilor dentisti, pentru inlocuirea dintilor extrasi cu implant dentar sau cu punte dentara, in afara situatiei in care scopul extractiilor a fost cel al montarii de proteze dentare.

Este important ca aceasta etapa sa nu fie omisa, intrucat lipsa unui dinte poate provoca diferite probleme, in afara celor de ordin pur estetic: probleme de masticatie, directionarea gresita a celorlalti dinti naturali, dintii din alveola slabesc din cauza ca se pierde suportul lateral etc.

 

 

“Sinceritatea, devotamentul, moralitatea si empatia au fost, sunt si vor fi elementele cheie ce m-au ajutat sa realizez din CRIS SMILE ceea ce este astazi.

Va multumesc VOUA - PACIENTII CRIS SMILE!”