fa-ti o programare
0723 . 918 . 404
contact

Buna ziua,Aici te asteapta o echipa de profesionisti, un mediu ambiant placut si placerea de a revenit cu mare drag.

vezi mai multe »

Cojocariu Ionela
Coroane dentare

O coroana dentara este un invelis exterior al unui dinte cu probleme, creat de tehnicianul dentar din materiale speciale in functie de nevoile pacientului. Aceasta acopera dintele pentru a-i reda forma, marimea, functionalitatea si pentru a-i imbunatati aspectul.

Cand aveti nevoie de o coroana dentara?

O coroana dentară poate fi necesara in următoarele situatii:

Pentru a proteja un dinte slabit de la degradare sau pentru a sustine parti ale unui dinte crapat;

Pentru a restaura un dinte rupt sau un dinte foarte tocit;

Pentru a acoperi si sprijini un dinte cu o plomba mare atunci cand nu mai exista foarte mult din structura dintelui original;

Pentru a sustine o punte dentara;

Pentru a acoperi dintii deformati sau decolorati;

Pentru a acoperi un implant dentar.

 

Coroane permanente pot fi facute din materiale diferite, optiunile pacentilor variind in functie de pret, rezistenta in timp, aspectul estetic al materialului. Cel  mai frecvent utilizate sunt cele din portelan cu metal, coroanele integral ceramice, respectiv combinatia de aur cu platina.

1. Coroane din portelan cu metal

Coroanele din portelan cu schelet metalic reprezinta o optiune estetica, intrucat se pot adapta la culoarea naturala a dintelui. In acelasi timp, sunt puternice si rezistente in timp, fiind printre cele mai utilizate tipuri de coroane. Sunt indicate, cu precadere, pentru reconstructia molarilor si premolarilor.

Un aspect mai putin favorabil al acestora se refera la faptul ca in timp gingia se poate retrage, iar marginea de metal poate deveni vizibila. Pentru a rezolva acest aspect neplacut au fost create si coroane prevazute cu un guler din portelan.

2. Coroane integral ceramice

Confectionate preponderent din zirconiu sau alumina, coroanele integral ceramice sunt o varianta mai costisitoare, dar mult mai estetica, raspunzand totodata si nevoilor persoanelor care sunt sensibile la metal. Sunt potrivite pentru dintii frontali si pentru zonele cu limita de spatiu, intrucat sunt varianta cea mai apropiata de culoarea naturala a dintelui si pot fi modelate dintr-o cantitate redusa de material in conditiile in care nu necesita un schelet metalic.

Deocamdata, in ciuda progreselor, nu prezinta aceeasi rezistenta sau durabilitate care cele cu schelet metalic, motiv pentru care trebuie protejate cu mai multa grija.

3. Coroane de aur

Optiunea unei coroane din aur este indicata cu precadere pentru reconstructia molarilor si premolarilor, in special, din cauza culorii pe care nu toata lumea o considera estetica. Avantajele principale ale acestei variante sunt rezistenta si durabilitatea in timp, acestea fiind recomanadate in cazul persoanelor care au muscaturi puternice si celor cu obiceiuri parafunctionale (precum scrasnirea sau inclestarea).

In plus, nu necesita la fel de multa pregatire pentru a fi montate si nu sunt la fel de abrazive fata de dintele opus precum este portelanul. Acest lucru ajuta la prevenirea uzurii dintilor.

Procedura clinica

Pentru reconstructia unui dinte cu ajutorul unei coroane este nevoie, de regula, de doua vizite la medicul dentist pe parcursul a doua sau trei saptamani.

La prima vizita, medicul va indeparta orice urma de carie si va pregati dintele pentru montarea viitoarei coroane.Va realiza un mulaj al dintelui pe care il trimite la laborator in vederea confectionarii coroanei, astfel incat aceasta sa se potriveasca la culoare si structura cu ceilalti dinti. O coroana temporara realizata din otel inoxidabil sau acrilic este plasata pentru a proteja dintele pana la realizarea coroanei permanente.

In cadrul celei de-a doua vizite, este indepartata coroana provizorie si montata coroana permanenta, cimentata cu ajutorul unui adeziv special.

Durata de viata a coroanei

Coroanele dentare nu sunt destinate sa dureze pentru totdeauna, dar daca sunteti dispus sa va dedicati timp in fiecare zi pentru curatarea dintilor, coroana ar trebui sa reziste aproximativ 10 de ani sau chiar mai mult.

De asemenea, acest aspect este conditionat si de modul in care medicul fixeaza coroana (o coroana fixata prost poate conduce la acumularea de bacterii si la crearea de carii secundare) si de cat de sanatoasa este structura oasoasa de sustinere.

 

 

“Sinceritatea, devotamentul, moralitatea si empatia au fost, sunt si vor fi elementele cheie ce m-au ajutat sa realizez din CRIS SMILE ceea ce este astazi.

Va multumesc VOUA - PACIENTII CRIS SMILE!”