Adi╚Ťia Osoas─â

Num─ârul pacien╚Ťilor ce inten╚Ťioneaz─â s─â-╚Öi rezolve prin implanturi dentare problemele de natur─â estetic─â ╚Öi func╚Ťional─â ale danturii, este ├«ntr-o continu─â cre╚Ötere.

├Äns─â, o bun─â parte dintre ace╚Ötia sunt descuraja╚Ťi de cantitatea insuficient─â a ╚Ťesutului osos de sus╚Ťinere (parodon╚Ťiu). De╚Öi scheletul uman are capacitatea de a se regenera ╚Öi repara ca urmare a unor leziuni ╚Öi traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul s─â fie stimulat prin proceduri, tehnici sau materiale specifice.

Astfel, ├«n urma unui consult de specialitate, medicul dentist poate recomanda adi╚Ťia de os pentru completarea ╚Ťesutului ce se atrofiaz─â ├«n lipsa dintelui natural.

Iar reu╚Öita interven╚Ťiei de implantare dentar─â, precum ╚Öi durabilitatea lucr─ârii sunt condi╚Ťionate nu doar de priceperea specialistului ├«n chirurgie alveolara, ci ╚Öi de dimensiunea parodon╚Ťiului.

Dar dac─â se apeleaz─â la cele mai moderne tehnici de chirurgie implantar─â (implantologie), ├«n m─âsur─â s─â compenseze insuficient─â osoas─â prin adi╚Ťia de os, toate aceste limite pot fi dep─â╚Öite. Interven╚Ťiile de reconstruc╚Ťie osoas─â (adi╚Ťia de os) sunt destinate cre╚Öterii grosimii sau / ╚Öi a densit─â╚Ťii ╚Ťesutului osos ├«nainte de pozi╚Ťionarea implantului dentar.


Adi╚Ťia osoas─â este:


Principalele cauze care duc la pierderea ╚Ťesutului de sus╚Ťinere dentar sunt:

Procedura de adi╚Ťie osoas─â se practic─â atunci c├ónd apare atrofierea structurii de sus╚Ťinere dentare, care afecteaz─â estetica facial─â sau ├«n situa╚Ťia ├«n care lipsa osului limiteaz─â inserarea de implanturi dentare.

Tehnica chirurgical─â presupune cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de os alveolar prin transplantarea sau adi╚Ťia de os cu ╚Ťesut de la acela╚Öi pacient, grefe de la un donator str─âin sau cu ╚Ťesut artificial biocompatibil ├«n bloc sau granule.


Adi╚Ťia de os. Caracteristici de baz─â

Unul dintre parametrii ce trebuie evalua╚Ťi ├«n chirurgia implantar─â este reprezentat de calitatea ╚Öi de cantitatea ╚Ťesutului osos avut la dispozi╚Ťie.

Compensarea reduc╚Ťiei osoase se poate face printr-o tehnic─â reconstructiv─â special─â, cunoscut─â c─â adi╚Ťia de os.

Procedura se practic─â nu doar ├«n cazul caren╚Ťelor osoase ce limiteaz─â inserarea de implanturi dentare.

Adi╚Ťia de os se recomand─â ╚Öi atunci c├ónd atrofierea structurii de sus╚Ťinere dentare afecteaz─â estetic─â facial─â (fizionomia pacien╚Ťilor se prezint─â u╚Öor ├«mb─âtr├ónita, cu pielea fe╚Ťei l─âsate).

Tehnic─â chirurgical─â presupune cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de os alveolar prin transplantarea sau adi╚Ťia de os cu:

 • ╚Üesut osos de la acela╚Öi pacient (os autolog);

 • Grefe de la un donator str─âin (os heterolog);

 • ╚Üesut artificial biocomapatibil ├«n bloc sau granule.


Adi╚Ťia de os. De ce este necesar─â reconstruc╚Ťia osoas─â?

Specialistul ├«n implantologie va propune adi╚Ťia de os atunci c├ónd ╚Ťesutul osos al arcadei este insuficient pentru implantarea dentar─â.

Cu toate că scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara ca urmare a unor leziuni și traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul să fie stimulat prin proceduri, tehnici sau / și materiale specifice.

Spre exemplu, ca urmare a extrac╚Ťiei dentare, ├«n zona de coresponden╚Ť─â a r─âd─âcinii, r─âm├óne un spa╚Ťiu gol (excep╚Ťie face cazul ├«n care extrac╚Ťia se refer─â la un dinte de lapte ce urmeaz─â s─â fie ├«nlocuit de unul permanent).

Dac─â ├«n perioada urm─âtoare nu este inserat un implant dentar care s─â men╚Ťin─â ╚Öi s─â stimuleze osul alveolar, ╚Ťesutul dur se diminueaz─â ireversibil.


Adi╚Ťia de os. C├ónd este recomandat─â reconstruc╚Ťia osoas─â?

├Än urma unui consult de specialitate, medicul dentist recomand─â aditia de os pentru completarea ╚Ťesutului ce tinde s─â se atrofieze ├«n lipsa dintelui natural. Procedura reconstructiv─â este necesar─â dac─â se verific─â una dintre urm─âtoarele circumstan╚Ťe:

 • ├Änaintea implant─ârii propriu-zise, cantitatea de os se dovede╚Öte insuficient─â pentru a putea sus╚Ťine implantul dentar ╚Öi astfel, pentru garantarea stabilit─â╚Ťii lucr─ârii dentare este necesar─â aditia de os;

 • Caren╚Ťele osoase pot afecta ╚Öi por╚Ťiunea posterioar─â a arcadelor, iar acest deficit se corecteaz─â prin procedura sinus lift sau / ╚Öi reconstruc╚Ťie osoas─â cu gref─â de os autolog, heterolog sau ╚Ťesut artificial;

 • Aditia de os este o procedura indicat─â ╚Öi ├«n cazul bolii parodontale, pentru men╚Ťinerea nealterat─â a structurilor dentare s─ân─âtoase ce au r─âmas f─âr─â o por╚Ťiune din ╚Ťesutul de sus╚Ťinere (parodon╚Ťiu);

 • Prezen╚Ťa bolilor degenerative, precum ╚Öi inflama╚Ťia bacterica a peridontiului (boal─â parodontala) au drept consecin╚Ť─â extinderea procesului de atrofiere osoas─â, ce se poate compensa prin regenerarea osoas─â (aditia de os);

 • Procedura regenerativ─â este indicat─â ╚Öi ├«n cazul ├«ndep─ârt─ârii unor tumori sau chisturi amplasate ├«n cavitatea oral─â, solu╚Ťionare ├«ncheiat─â cu pierderea unei p─âr╚Ťi a ╚Ťesutului alveolar;

 • ├Än urm─â extractiilor dentare, absen╚Ťa structurilor dentare naturale duce la absorb╚Ťia ╚Ťesutului alveolar, iar p─âstrarea infrastructurii de sus╚Ťinere se poate intermedia prin aditia de os.


Adi╚Ťia de os. Cauzele pierderii osoase

Pierderea unei p─âr╚Ťi din cantitatea de ╚Ťesut de sus╚Ťinere dentar se datoreaz─â unor factori precum:

 • Extrac╚Ťiile dentare;

 • Evenimentele traumatice;

 • Inflama╚Ťia parodon╚Ťiului (boal─â parodontala);

 • Prezen╚Ťa unor st─âri patologice (osteoporoz─â);

 • Procesul de ├«mb─âtr├ónire, etc.


Adi╚Ťia de os. Recomand─âri

 • Cantitatea potrivit─â de ╚Ťesut osos asigura stabilitatea implanturilor, iar pe de alt─â parte garanteaz─â conservarea ╚Ťesutului gingival;

 • Igien─â oral─â deficitar─â ╚Öi fumatul imediat dup─â aditia de os sunt factori ce au toate ╚Öansele s─â aib─â un impact negativ asupra interven╚Ťiei;

 • Solu╚Ťia cea mai eficient─â ╚Öi cea mai sigur─â ce previne pierderea de ╚Ťesut osos este implantarea dentar─â, iar c├ónd implantul rezult─â dificil de efectuat, medicii no╚Ötri va recomand─â aditia de os.