Chirurgie dentar─â

Chirurgie dentară, ultimul tărâm pentru salvarea danturii

La prima vedere nu pare, însă tinerii sunt o categorie de pacienţi care, în mod frecvent, au nevoie de intervenţii specializate de chirurgie dentară. Ritmul de viaţă activ, leziunile produse în mod accidental în timpul antrenamentelor sau a competiţiilor sportive, micile incidente casnice sau căderile întâmplătoare devin ocazii ce-i predispun la traumatisme orale, inclusiv dentare.
In situa┼úiile mai grave, ├«n ciuda tehnologiilor dentare avansate ┼či a tratamentelor de endodon┼úie ┼či de estetic─â dentar─â, cu tot profesionalismul medicilor din acest cabinet stomatologic, dint├«i afecta┼úi nu mai pot fi salva┼úi. Astfel, ÔÇťneferici┼úiiÔÇŁ ├«n cauza se transform─â ├«n ÔÇťcandida┼úiiÔÇŁ perfec┼úi pentru procedurile de chirurgie dentar─â, adeseori ├«nso┼úite ┼či de extrac┼úii dentare.chirurgie dentar─â.

 

Chirurgie dentar─â. Caracteristici de baza

Chirurgia odontostomatologica, ce este cunoscut─â ┼či cu denumirea de chirurgie dentar─â, se ocup─â cu acele interven┼úii chirurgicale ce au drept scop remedierea unor situa┼úii anatomice sau biologice dificile.
Este vorba despre împrejurări în care inestetismele sau afecţiunile orale nu pot fi rezolvate sau ameliorate cu ajutorul altor tipuri de tratamente stomatologice.

 

Cu ce suntem diferi╚Ťi?

Includerea acestei ramuri stomatologice printre tratamentele cabinetului nostru, ne permite rezolvarea cazurilor de extrac┼úii dentare ┼či nu numai. Aceast─â specializare faciliteaz─â de altfel ┼či efectuarea interven┼úiilor complexe:
De la nivelul osului alveolar ┼či a ┼úesutului gingival;
Ce intereseaz─â ┼úesuturile moi ┼či mucoasele cavit─â┼úii orale;
Ce includ ┼či tratarea forma┼úiunilor chistice de natur─â patologic─â.
Important─â tehnicilor de chirurgie dentar─â

Specializarea medicilor no┼čtri ├«n chirurgie dentar─â permite reabilitarea din┼úilor care, ├«n absen┼úa tehnicilor chirurgicale, ar fi definitiv compromi┼či. Asociate ┼či cu alte ramuri stomatologice, procedurile acestei categorii au rolul s─â:
Asigure terapia ţesuturilor de susţinere dentară (peridontiu) afectate de boală parodontală;
Corecteze anomaliile osoase ┼či gingivale ├«n a┼ča ├«nc├ót pacien┼úii s─â poat─â beneficia de implanturi dentare rezistente;
Atenueze diformit─â┼úile scheletului fetei (oasele maxilare ┼či mandibulare) astfel ├«nc├ót s─â permit─â terapiile ortodontice cu aparate dentare;
Faciliteze extrac┼úia r─âd─âcinilor incluse ├«n osul arcadei sau a din┼úilor incomplet erupti ┼či acoperi┼úi de gingii;
Permită ablaţia vârfului rădăcinii dentare (rezectie apicală) afectate de o infecţie (granulom);
Trateze ┼či s─â corecteze patologiile gingivale, elimin├ónd astfel inestetismele (de exemplu ÔÇťsur├ósul gingivalÔÇŁ).

 

Care sunt interven╚Ťiile noastre de chirurgie dentar─â?

Extrac╚Ťii dentare simple

Extrac┼úiile dentare simple ale din┼úilor monoradiculari (canini, incisivi) sau pluriradiculari (molari, premolari) reprezint─â cele mai frecvente proceduri de chirurgie dentar─â pe care le efectu─âm ├«n acest cabinet stomatologic din Bucure┼čti. Chiar dac─â uneori este nevoie de mai mult─â precizie din partea specialistului ├«n chirurgie dentar─â ┼či de cunoa┼čterea unor tehnici specifice, manevrele sunt simple ┼či rapide.

 

Extrac╚Ťii dentare incluse

Extrac┼úiile dentare incluse sunt destinate elementelor dentare (cel mai adesea este vorba despre ultimii molari ┼či de canini) care, de┼či trecut─â perioada normal─â de erup┼úie, nu au ÔÇťr─âs─âritÔÇŁ pe arcad─â. Adeseori, ace┼čtia r─âm├ón par┼úial / total ÔÇťcufunda┼úiÔÇŁ ├«n osul maxilar sau mandibular, fiind acoperi┼úi de gingie. ├Än unele cazuri pot s─â creasc─â ├«ntr-o direc┼úie gre┼čit─â, situa┼úie ce poate cauza o serie de probleme:
~  Inflamatia ┼či durerea gingiilor;
~  Dificultatea de a mai deschide gur─â;
~  Igien─â dentar─â dificil─â;
~  Apari┼úia proceselor cariogene;
~  Formarea chisturilor.

 

Extirparea chisturilor maxilare (chistectomie)

Chisturile sunt un fel de cavit─â┼úi patologice nou formate la nivelul arcadei ┼či acoperite de o membran─â epitelial─â. ├Än cabinetul nostru de stomatologie Bucure┼čti ajung pacien┼úi cu diverse forma┼úiuni chistice:
~  Chisturi dentare, ce afecteaz─â un dinte / ┼úesutul de sus┼úinere (parodontiu);
~  Chisturi radiculare de natur─â inflamatorie, localizate la nivelul r─âd─âcinii dintelui;
~  Chisturi foliculare, caracterizate de prezen┼úa coroanei dentare ├«n cavitatea chistic─â;
~  Chisturi traumatice, ap─ârute c─â urmare a unor leziuni accidentale.

 

Rezectie apical─â (apicectomie) chirurgie dentar─â

Rezectia apical─â, c─â tehnic─â de chirurgie dentar─â, presupune t─âierea (abla┼úia) por┼úiunii din v├órful r─âd─âcinii din┼úilor (por┼úiunea apical─â) monoradiculari sau pluriradiculari. Obiectivul acestei interven┼úii este de a sigil─â canalul apical atunci c├ónd procedura nu a fost posibil─â prin tratamentele de endodon┼úie (obturatii coronare, tratamente de canal). Dac─â procedura de devitalizare (tratamentul endodontic) da gre┼č, exist─â riscul form─ârii infec┼úiilor cronice (granuloame) la baza r─âd─âcinii dentare.

 

Chirurgie dentar─â preprotezica

Intervenţiile de chirurgie dentară preprotezica au drept scop rezolvarea leziunilor de la nivelul parodontiului (ţesutul de susţinere dentar). În unele cazuri, pacienţilor ce au nevoie de restaurări dentare (lucrări de protetică, punţi dentare sau coroane dentare), le recomandăm în prealabil o serie de terapii parodontale particulare:
~  Adi┼úie de os sau cre┼čterea cantit─â┼úii de os alveolar;
~  Sinus Lift, ce presupune regenerarea osoas─â a arcadei superioare;
~  Remodelare estetic─â a ┼úesuturilor moi (gingivectomie) ├«n caz de hiperplazie gingival─â.

 

Extrac╚Ťii dentare, recuperare total─â f─âr─â durere

Cariile dentare se num─âr─â printre cele mai r─âsp├óndite afec┼úiuni ale cavit─â┼úii orale ┼či dac─â nu sunt tratate la timp, risc─â s─â se finalizeze prin extrac┼úii dentare. Pacien┼úii ce p─â┼česc ├«n cabinetul stomatologic Cris Smile, adeseori ne viziteaz─â cu g├óndul c─â vor scap─â u┼čor, cu o simpl─â devitalizare dentar─â, urmat─â de o banal─â plomb─â (obturatii coronare).
Din p─âcate, am├ónarea curelor corespunz─âtoare sau ├«ncredin┼úarea tratamentelor stomatologice unor m├óini nepricepute sunt exemple de tactici ÔÇťrecompensateÔÇŁ cu o ultima alternativ─â. Este vorba despre interven┼úiile ireversibile de chirurgie oral─â sau de comunele extrac┼úii dentare. Medicii cabinetului de stomatologie Bucure┼čti Cris Smile le pun ├«n aplicare doar dup─â o atent─â verificare a situa┼úiei cavit─â┼úii orale a fiec─ârui pacient.

 

Extrac╚Ťii dentare. Caracteristici de baza

Extrac┼úiile dentare sunt proceduri de chirurgie oral─â ireversibile, ce constau ├«n excizarea din┼úilor din loca┼čul ├«n care se afl─â, adic─â din osul alveolar. Motivele pentru care cineva trebuie s─â se supun─â acestor interven┼úii invazive pot fi:
~  De natur─â patologic─â (cauzate de patologii orale);
~  De natur─â fizic─â, datorate traumatismelor accidentale.
Un dinte este extras doar dac─â din motivele prezentate anterior, permanent─â s─â ├«n cavitatea oral─â da na┼čtere unor situa┼úii mai grave. Mai exact, noi nu extragem un dinte dec├ót dac─â este absolut necesar ┼či doar dup─â ce ne-am asigurat c─â nu ├«l putem salva prin alte tratamente precum cele de endodon┼úie, de restaurare dentar─â sau de estetic─â dentar─â. chirurgie dentara
Exceptie fac a┼ča-zisele ÔÇťmasele de minteÔÇŁ (ultimii molari), caz ├«n care efectu─âm extrac┼úii dentare ├«n mod preventiv. Din cauza localiz─ârii, igien─â dentar─â este mult ├«ngreunat─â, iar prin extrac┼úii dentare se pot evita unele tulbur─âri viitoare:
~   Inflama┼úii gingivale;
~   Depuneri de plac─â bacterian─â;
~   Acumul─âri de tartru;
~   Boal─â parodontal─â;
~   Carii dentare;
~   Malocluzii.

 

Cum se efectueaz─â procedura finalizat─â cu o extrac╚Ťie dentar─â?

Modul ├«n care se desf─â┼čoar─â procedura propriu-zis─â de chirurgie extractiv─â, cu toate c─â de regul─â este considerat─â o interven┼úie de rutin─â, ce nu pune ├«n pericol s─ân─âtatea pacien┼úilor no┼čtri, depinde de c├ó┼úiva parametri:
~   Complexitatea tabloului clinic al fiec─ârui pacient;
~   Pozi┼úionarea dintelui;
~   Lungimea ┼či form─â r─âd─âcinii;
~   Posibilitatea medicului de a avea acces ├«n zona respectiv─â;
~   Necesitatea de a inciz─â ┼úesutul gingival;
~   V├órst─â pacien┼úilor, etc.
Pentru evaluarea acestor variabile este necesară o prima vizită în cabinetul stomatologic, însoţită de radiografia dentară. Toate intervenţiile sunt executate cu o grijă deosebită, astfel încât să nu compromitem ţesutul osos de susţinere. În acest mod ne asigurăm că pacienţii, dacă doresc, vor putea efectua într-o etapă succesivă, un implant dentar fără să mai apeleze la alte proceduri de reconstrucţie osoasă (adiţie de os, sinus lift).
Extrac┼úiile dentare pot decurge ├«n dou─â moduri ┼či pentru temperarea temerilor pacien┼úilor, sunt asociate ├«n prealabil cu procedurile de sedare general─â IV asistat─â de medic sau de inhalosedare (depinde de gradul de rezisten┼ú─â ┼či de suportabilitate):

 

Extrac╚Ťii dentare simple chirurgie dentar─â

Pe parcursul acestei proceduri, dintele este desprins din habitaclul de origine cu ajutorul unor cle┼čti. Prin manevre destul de simple st├ónga-dreapta, este l─ârgit─â alveol─â dentar─â, astfel ├«nc├ót s─â se sl─âbeasc─â rezisten┼ú─â r─âd─âcinii ┼či s─â ├«nlesneasc─â extrac┼úia. ├Än cazul din┼úilor pluriradiculari (cu mai multe r─âd─âcini), coroana ┼či r─âd─âcina este sec┼úionat─â cu ajutorul frezelor. Opera┼úiunea permite extragerea separat─â a fiec─ârei r─âd─âcini.

 

Extrac╚Ťii dentare chirurgicale

├Än anumite situa┼úii, extrac┼úiile dentare necesit─â o procedura mai complex─â. Un exemplu tipic sunt dint├«i rup┼úi, inaccesibili manevrelor medicale sau cei incomplet ie┼či┼úi de sub gingie. Frecvent, extrac┼úiile dentare chirurgicale au c─â obiectiv ├«ndep─ârtarea m─âselelor de minte. Opera┼úiunea se transform─â ├«ntr-o adev─ârat─â interven┼úie chirugical─â, fiind ├«nso┼úit─â de incizarea ┼úesutului gingival. Pentru reu┼čit─â opera┼úiunii, se poate ├«nt├ómpl─â s─â fie nevoie de sacrificarea unei por┼úiuni de os.

C├ónd ave╚Ťi nevoie de extrac╚Ťii dentare?

├Än cabinetul de stomatologie Bucure┼čti Cris Smile efectu─âm extrac┼úii dentare sub anestezie local─â sau sedare general─â IV aisstata de medic ATI, dac─â se verific─â unul dintre cazurile urm─âtoare:

Forme grave de boală parodontală ce au drept consecinţă absorbţia parţială / totală a ţesutului osos de susţinere, urmate sau nu de mobilitatea dentară;
Poziţionarea nefavorabilă a dinţilor, în special a măselelor de minte, care pot cauza diverse probleme gingivale sau de malocluzie;

Carii dentare profunde ce au compromis iremediabil r─âd─âcina dintelui, precum ┼či parodontiul;
~   Din┼úi afecta┼úi ├«n mod grav de abcese dentare sau de inflamatia pulperi (pulpit─â) ce nu mai pot fi trata┼úi prin tratamentul endodontic;
~   Din┼úi afecta┼úi de granuloame ┼či de chisturi dentare, radiculare, foliculare pentru care niciun alt tip de interven┼úie de chirurgie dentar─â nu mai da rezultate;
~   Situa┼úii ├«n care ├«ngr─âm─âdirea din┼úilor nu poate fi rectificat─â cu tratamentele de ortodontie cu aparate dentare fixe, mobile, linguale sau invizibile;
~   Dac─â dint├«i sau r─âd─âcinile se afl─â ÔÇťprizoniereÔÇŁ ├«n ┼úesutul osos de sus┼úinere (peridontiu), cu imposibilitatea de a erupe complet;
~  Atunci c├ónd dint├«i de lapte ├«nt├órzie s─â cad─â pentru a fi ├«nlocui┼úi de cei permanen┼úi, situa┼úie ├«n care fiind obstacolata evolu┼úia danturii, exist─â predispozi┼úia c─âtre malocluziile dentare;
~  Fisurarea sau fracturarea pe vertical─â a r─âd─âcinilor din┼úilor sau a coroanelor, cu imposibilitatea de a mai putea fi reconstruite prin tehnicile de restaurare sau de estetic─â dentar─â.

 

Extrac╚Ťii dentare. Recomand─âri

Înainte de intervenţia propriu-zisă este necesar să informaţi medicul curant de prezenţa unor patologii sau stări de sănătate particulare (alergii la materiale sau medicamente, sarcina, etc.);
├Än scop profilactic, medicii no┼čtri va pot prescrie o terapie cu antibiotice ├«nc─â dinainte de interven┼úia propriu-zis─â;
Pentru prevenirea complica┼úiilor postoperatorii, trebuie s─â ┼úine┼úi cont de regulile de baza de igien─â dentar─â, precum ┼či de recomand─ârile denti┼čtilor.